Παίχτηκαν στο ΟΣΦΠ-Πανθρακικός όσα στα Ρεάλ-Ατλέτικο, Μίλαν-Γιούβε και Παρί-Λυών!

Τζίρο ενός εκατομμυρίου ευρώ φέρεται να είχε παγκοσμίως η αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Πανθρακικό, που έληξε με σκορ 5-1 υπέρ της ομάδας του Πειραιά και έχει κριθεί ως ύποπτη για χειραγώγηση από την ΟΥΕΦΑ, με βάση την εταιρεία SportsRadar αλλά και την εταιρία Federbet που ειδικεύεται στην ανίχνευση στοιχηματικής απάτης.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε, μεταξύ άλλων, η τηλεοπτική εκπομπή “Δίκη” στον Σκάι το βράδυ της Δευτέρας. Παράλληλα αποκάλυψε ότι από το ένα εκατομμύριο που πονταρίστηκε, τα 900.000 ευρώ πήγαν κυρίως στο over και στο ποντάρισμα της νίκης του Ολυμπιακού με περισσότερα από τρία γκολ διαφορά, όπερ και εγένετο.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος του ποσού που φέρεται να πονταρίστηκε σε εκείνον τον αγώνα, αρκεί να διαπιστώσει ότι σε άλλες αναμετρήσεις της φετινής σεζόν με σαφώς πιο εμπορικά ονόματα αντιπάλων, παίχτηκαν τα ίδια ή και κατά πολύ μικρότερα ποσά.

Για παράδειγμα, ένα εκατομμύριο, όσο και στο ΟΣΦΠ-Πάνθραξ, παίχτηκε στο απόλυτο ντέρμπι της Μαδρίτης, το Ρεάλ – Ατλέτικο! Επίσης, ένα εκατομμύριο ήταν ο τζίρος στο ντέρμπι τίτλου του γαλλικού πρωταθλήματος ανάμεσα σε Λυών και Παρί Σεν Ζερμέν. Λίγο παραπάνω, στο 1.220.000 ευρώ κινήθηκε ο τζίρος στο Μίλαν-Γιουβέντους.

Το μισό ακριβώς ποσό, μόλις 500.000 ευρώ παίχτηκαν στο ντέρμπι του τουρκικού πρωταθλήματος ανάμεσα σε Μπεσίκτας και Γαλατάσαράι. Ακόμα πιο λίγα, μόλις 250.000 στο “ελ κλάσικο” της Πορτογαλίας, χώρας αντίστοιχης με την Ελλάδα, ανάμεσα σε Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Μπενφίκα.

Η εκτίμηση που έκανε ειδικός στοιχηματικός αναλυτής που μίλησε στην εκπομπή είναι ότι ο τζίρος στα συγκεκριμένα παιχνίδια που είναι ιδιαίτερα αυξημένος οφείλεται πιθανότατα σε πληροφορίες που υπάρχουν πριν ή κατά την τέλεση των αγώνων για την έκβασή τους και δεν δικαιολογούνται από την εμπορικότητα των ομάδων.

Θα ήταν άλλωστε παράλογο να ισχυριστεί κανείς ότι η εμπορικότητα του αγώνα Ολυμπιακός-Πανθρακικός δικαιολόγησε να γίνουν τόσα πολλά στοιχήματα παγκοσμίως σε αυτό το παιχνίδι και μάλιστα σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όταν δεν έγιναν σε κλασικά ντέρμπι άλλων πιο προηγμένων από το ελληνικό ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Το παιχνίδι Ολυμπιακός-Πανθρακικός δεν είναι το μόνο ύποπτο του ελληνικού πρωταθλήματος, τους τζίρους του οποίου αποκάλυψε η τηλεοπτική εκπομπή. Υπάρχουν και άλλα 20 συνολικά παιχνίδια, στην φετινή και περσινή σεζόν, με αντίστοιχα ή και πολλαπλάσια πονταρίσματα. Είναι όμως το μόνο φετινό στο οποίο εμφανίζεται ομάδα της Θράκης.

Ως ύποπτο χειραγώγησης είχε κριθεί και το Ολυμπιακός – Πανθρακικός της προηγούμενης σεζόν, που διεξήχθη στις 15 Μαρτίου του 2014. Τότε ο τζίρος αφορούσε 600.000 ευρώ και όλα τα πονταρίσματα είχαν κατευθυνθεί στον άσο, κάτι που επίσης κρίθηκε ύποπτο από την Sportradar και την ΟΥΕΦΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα αναφέρονται στις εκθέσεις της ΟΥΕΦΑ, κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία από την αρμόδια Επιτροπή της Super League σε βάρος του Πανθρακικού και άλλων τριών ομάδων (Βέροια, Εργοτέλης, Κέρκυρα). Μόλις την περασμένη Πέμπτη εκδόθηκε αθωωτική απόφαση.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο παρουσιαστής της εκπομπής “Δίκη” Κυριάκος Θωμαΐδης, με την πιθανή χειραγώγηση των συγκεκριμένων αγώνων ασχολείται και η ελληνική δικαιοσύνη, με τον εισαγγελέα να έχει στα χέρια του τις σχετικές εκθέσεις, να έχει ήδη ασκήσει έξι in rem ποινικές διώξεις για αγώνες της περσινής σεζόν και να μελετά τα φετινά στοιχεία.