Ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο “σπαραγγάδικο” στο Τυχερό

Ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εκτιμάται ότι έχει ήδη υποστεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σπαραγγοπαραγωγών και Ροδάκινων Τυχερού από τα νερά του ποταμού Έβρου μετά την υπερχείλιση των αναχωμάτων . Τα νερά, εκτός από την κατάκλιση των καλλιεργειών τους, έχουν εισχωρήσει σε ύψος πάνω από ένα μέτρο στις εγκαταστάσεις του συσκευαστηρίου σπαραγγιών, καταστρέφοντας μηχανήματα μεγάλης αξίας, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και υλικά συσκευασίας και καλλιέργειας σπαραγγιών.

Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι όμως πολύ μεγαλύτερες καθώς οι αγρότες του Τυχερού δεν θα έχουν την δυνατότητα διαλογής και συσκευασίας των όποιων σπαραγγιών και ροδάκινων καταφέρουν να παράγουν κατά την φετινή τουλάχιστον περίοδο που αρχίζει από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια όχι μόνο την απώλεια εισοδήματος αλλά και των αγορών του εξωτερικού με τις οποίες υπάρχουν μακροχρόνιες συμφωνίες.
Και τα νερά συνεχίζουν να ανεβαίνουν….

Σήμερα το μεσημέρι στο Τυχερό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παρουσία του Γ.Γ της Περιφέρειας ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του Δημάρχου Σουφλίου Ευάγγελου Πουλιλιού, του προέδρου της ΕΑΣ Έβρου Λάζαρου Κιτσικίδη εκπροσώπων των αγροτών και των φορέων της περιοχής. Ο Θανάσης Μαλτεπιώτης ως εκπρόσωπος των αγροτών παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί μετά τις πλημμύρες. Τα 900 στρέμματα σπαράγγι βρίσκονται σκεπασμένα στο νερό που φθάνει σε ύψος 3 μέτρων στα χωράφια, ενώ το εργοστάσιο επεξεργασίας των σπαραγγιών είναι γεμάτο με νερά ύψους ενός μέτρου και τα πανάκριβα μηχανήματα καταστρέφονται καθημερινά. Η ζημιά της μονάδας ξεπερνά τα 500 χιλιάδες ευρώ και ίσως φθάσει στο ένα εκ. ευρώ αν δεν φύγουν άμεσα τα νερά

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης στην συζήτηση που ακολούθησε κατέθεσε τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν για την αποκατάσταση της κατάστασης με πρώτο μέλλημα την απομάκρυνση των νερών, από τον κάμπο. Αποφασίσθηκε το μεγάλωμα του σπασίματος σε ανάχωμα, η προστασία των Λαγυνών και των άλλων οικισμών και το κλείσιμο των αναχωμάτων στην περιοχή Λαγυνών – Τυχερού. Ακόμη η άμεση καταγραφή των ζημιών έτσι ώστε ο ολοκληρωμένος φάκελλος να πάει το συντομότερο δυνατό στο Υπουργείο Οικονομικών για αποζημιώσεις.

Oι αγρότες έμειναν ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις που πάρθηκαν και ελπίζουν το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθούν τα προβλήματα για να μπορέσουν να στείλουν παραγωγή στις αγορές της Γερμανίας.

 

Πηγή:  http://www.faros24.gr