Αθωώθηκαν οι 34 σύμβουλοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στο Εφετείο Θράκης η δίκη αιρετών, εν ενεργεία και μη, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και το δικαστήριο κατέληξε σε αθωωτική απόφαση. Ειδικότερα 35 αιρετοί, πλην ενός που απεβίωσε και για τον οποίον είχε πάψει η ποινική δίωξη, κατηγορούνταν για υπηρεσιακή κατ’ εξακολούθηση απιστία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, ηθική συν’ αυτουργία και άμεση συνέργια στην ηθική αυτουργία.

Πρόκειται για έργα που απασχόλησαν τα δημοτικά συμβούλια της επιχείρησης ΑΝ.Ε.Τ.Α. των περιόδων 2003 – 2006 και 2007 – 2010, με τους εμπλεκόμενους να κατηγορούνται με το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση. Η ζημία σε βάρος του Δήμου Αλεξανδρούπολης προέρχονταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τη διαφορά ανάμεσα στην έκπτωση για τα δημοτικά έργα που ανατέθηκαν με απευθείας ανάθεση στην ΑΝ.ΕΤ.Α., δηλαδή 3% και αυτής που θα μπορούσε να επιτευχθεί  με τη δημόσια δημοπράτησή τους, με τη ζημία να ανέρχεται (πάντα κατά το κατηγορητήριο), στο συνολικό ποσό των 965.000 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι παραπέμφθηκαν διότι ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ψήφισαν, κατά περίπτωση, όλες ή μέρος αυτών των αναθέσεων, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου εισηγητή. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, εκτός των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του κ. Αλεξανδρή, υπήρχαν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Αρβανιτίδη, της περιόδου 2003-2006, οι οποίοι μετείχαν στο δημοτικό συμβούλιο ως αντιπολίτευση και είχαν ψηφίσει τις εν λόγω απευθείας αναθέσεις, αλλά και της παράταξης του κ. Κούρτη της περιόδου 2007-2010.  Επίσης υπήρχαν και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ανήκουν σήμερα στις παρατάξεις του κ. Λαμπάκη και του κ. Γρηγοριάδη. 

Οι 34 κατηγορούμενοι ήταν: Άννα Κούτλου, Δέσποινα Ζωΐδου, Μαρία Τζιβελέκη, Ευάγγελος Γουμενίδης, Αναστάσιος Τοπκαρίδης, Βασίλειος Δούρος, Γεώργιος Κουκουράβας, Γεώργιος Μουρουζίδης, Γρηγόριος Καραπιπέρης, Δημήτριος Χατζηαθανασίου, Δημήτριος Κολιός, Δούκας Φραγκούλης, Ευάγγελος Θεοδώρου,  Επαμεινώντας Τερζής, Θεοφάνης Αβραμίδης, Θεόδωρος Αγγλιάς, Θεόδωρος Γιαννέλος, Θεόφιλος Δημητριάδης, Κυριάκος Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Κουσίδης, Λάζαρος Κιτσικίδης, Μαρίνος Χατζηισαάκ, Νικόλαος Γρηγοριάδης, Νικόλαος Ρηγόπουλος, Στέργιος Κεσκισιάδης, Σπύρος Σεραφειμίδης, Στέφανος Ιωσηφίδης, Λάζαρος Φουντουκίδης, Βασίλειος Χριστοφορίδης, Γεώργιος Καβάζης, Γεώργιος Κουτσιμπάνης, Βασίλειος Τσίχλης, Γεώργιος Αλεξανδρής και Χρήστος Ζιώγας. Για τον αποβιώσαντα Αναστάσιο Τσαγιαννίδη είχε πάψει η ποινική δίωξη. 

Σε όλους τους κατηγορούμενους είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, ανάλογα με την περίπτωσή τους. Έτσι σε  ορισμένους από αυτούς είχε επιβληθεί καταβολή εγγύησης 1.000 ευρώ, σε άλλους η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και σε έναν η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα στην αρχή κάθε μήνα.  Το Εφετείο Θράκης αθώωσε τους συμβούλους. Έτσι αναμένεται να ορκιστούν δημοτικοί σύμβουλοι αυτοί που βρισκόταν σε αργία, ενώ θα αρθούν και τα περιοριστικά μέτρα που τους είχαν επιβληθεί.


Πηγή: http://www.xronos.gr/