Στους ομίλους καί ο ΠΑΟ καί ο ΠΑΟΚ καί ο Αστέρας (με Μουνάφο βασικό)

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Παναγιώτης Τζαμπαζλής

–  Με χιτσκοκικό τρόπο έγραψε τελικά ιστορία ο Αστέρας Τρίπολης, καθώς η Μακάμπι επικράτησε 3-1 στην Κύπρο, όμως οι Αρκάδες που είχαν τον πρώην μέσο του Πανθρακικού Μουνάφο ως έναν από τους κορυφαίους τους παίκτες, πήραν την πρόκριση για τους ομίλους του Europa League.

 

Ο Γκοϊάν άνοιξε το σκορ για τον Αστέρα στο 23’, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς η Μακάμπι ισοφάρισε σε 1-1 στο 27’ με τον Μπαντάς. Στο 59’ κέρδισε πέναλτι και ο Ζάχαβι ευστόχησε για το 2-1, ενώ ο Πρίσα στο 75’ πέτυχε το 3-1.

Από τους βασικούς για την ομάδα του Στάικου Βεργέτη αλλά και από τους κορυφαίους της αναμέτρησης ο αργεντίνος Μουνάφο, που πριν δυο χρόνια στην Ελλάδαέβγαζε το ψωμί του στον Πανθρακικό αλλά πλέον αγωνίζεται για λογαριασμό του Αστέρα Τρίπολης.

Η βραδιά είχε ξεκινήσει πολύ καλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει την Ζίμπρου με 4-0 και να ανατρέπει την ήττα με 1-0 στον πρώτο αγώνα, ενώ συνεχίστηκε με την εκτός έδρας επικράτηση του Παναθηναϊκού επί της Μίντιλαντ με 2-1, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το τριφύλλι να προκριθεί με δυο νίκες.

Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης –ως Europa League-, η Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να εκπροσωπείται από τρεις ομάδες της! Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης πέτυχαν το 3×3 στη μάχη για τα «εισιτήρια» στους ομίλους, με δύο νίκες και μία… γλυκιά ήττα και έτσι θα δώσουν το παρών στην κλήρωση που θα γίνει στις 2.00 το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Μίντιλαντ – ΠΑΟ 1 – 2
Αφού ξεπέρασε το μουδιασμένο ξεκίνημα, στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός, δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι στη Μίντιλαντ στη ρεβάνς των πλέι οφ του Europa League, μετά και το 4-1 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Νάνο έδωσε το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα στο 55΄, ο Ιγκμπουν στο 73΄ ισοφάρισε με πέναλτι, αλλά στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Κλωναρίδης διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ: Χάουγκαρντ, Λάρσεν, Λαούριντσεν, Γιένσεν, Ρόμερ, Σπαρβ (77΄ Ισούνα), Πόουλσεν, Άντερσον (59΄ Ιγκμπουν), Λάρσεν (46΄ Ονουάτσου), Σίστο, Χασάν.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κοτσόλης, Σίλντενφελντ, Ρισβάνης, Μπούρμπος, Μέντες (79΄ Δώνης), Λαγός (60΄ Μπούι), Ζέκα, Ατζαγκούν, Νάνο, Πράνιτς, Καρέλης (66΄ Κλωναρίδης).

ΠΑΟΚ – Ζίμπρου 4 – 0
Στα… μέτρα του πήγε το παιχνίδι από την αρχή ο ΠΑΟΚ, πιέζοντας τη Ζίμπρου, για να πετύχει γρήγορα γκολ και να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα στη Μολδαβία. Στο 11’ ο Αθανασιάδης με «ψαλίδι» και έχοντας πλάτη στο τέρμα της Ζίμπρου, βρήκε τον Περέιρα και ο τελευταίος, μόνος απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Τα πράγματα απλοποιήθηκαν από το 42’ λεπτό και μετά, όταν οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες, λόγω δεύτερης κίτρινης κάρτας που αντίκρισε, για διαμαρτυρία, ο Αμανί. Ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική υπεροχή ανεβάζοντας «στροφές» και δευτερόλεπτα πριν σφυρίξει ο διαιτητής για το ημίχρονο, ο Ρατ κυνήγησε χαμένη μπαλιά, μετά από σέντρα του Περέιρα, τροφοδότησε τον Αθανασιάδη και ο τελευταίος με…αρχοντικό σουτ στην κίνηση, παραβίασε για δεύτερη φορά την εστία του Ρούσου. Το ταμπλό έγραψε το 3-0 στο 79’ λεπτό με σκόρερ τον Μακ, ο οποίος ευνοήθηκε από διαδοχικές κεφαλιές στην περιοχή και με δεξί σουτ παραβίασε την εστία του Ρούσου. Την τελευταία… πινελιά στο ματς για τον ΠΑΟΚ έβαλε στο 84’ λεπτό ο Μάρτενς με όμορφο, δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο… τάιμ άουτ έδωσε ο ουκρανός διαιτητής Σέργκι Μπόικο στο παιχνίδι, στο 30’ και 75’ λεπτό, λόγω της έντονης ζέστης, για να δροσιστούν οι ποδοσφαιριστές των ομάδων.
ΠΑΟΚ (Αγγελος Αναστασιάδης): Γλύκος, Κίτσιου, Σκόνδρας, Τζαβέλας, Ρατ, Τζιόλης, Μαντούρο (52’ Κάτσε), Μακ (83’ Πόζογλου), Περέιρα, Σαλπιγγίδης (62’ Μάρτενς), Αθανασιάδης.
ΖΙΜΠΡΟΥ ΚΙΣΙΝΑΟΥ (Ολεγκ Κουμπάρεφ): Ρούσου, Μπουργκίου, Ερχάν, Πάβλιουτσεκ, Βρεμέα, Γιαρντάν (79’ Σπατάρου), Ντέντοφ, Κλίμοβιτς, Τσεπτίν (46’ Βισνάκοφς), Αμανί, Γκρόσου (46’ Αλεξέεφ).

Μακάμπι Τελαβίβ – Αστέρας Τρίπολης 3-1

Ο Αστέρας Τρίπολης προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League για πρώτη φορά στην ιστορία του, παρά την ήττα με 1-3 στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» της Λάρνακας από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, καθώς υπερασπίστηκε το υπέρ του 2-0 από τον αγώνα της αρκαδικής πρωτεύουσας. Το παιχνίδι ξεκίνησε με την ομάδα της Τρίπολης αρκετά επιθετική και τους Ρόλε (3΄), Μάσα (8΄) να έχουν δύο αξιόλογα σουτ που κατέληξαν άουτ. Τελικώς οι Αρκάδες άνοιξαν το σκορ με κεφαλιά του προωθημένου Γκοϊάν σε φάουλ του Ρόλε στο 23΄, αλλά δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν για πολύ την πρωτοπορία, αφού στο 27΄ ο Μπαντάς ισοφάρισε.  Στο 54΄ ο Παντελιάδης έκανε πέναλτι στον Μπαντάς και ο Ζάχαβι νίκησε από τα 11 μέτρα τον Θεοδωρόπουλο, ενώ ο τερματοφύλακας της ελληνικής ομάδας υπέπεσε σε σοβαρό λάθος στο 75΄, όταν έδιωξε άσχημα την μπάλα και ο νεοεισελθών Πρίτσα «έγραψε» το 3-1 σε άδεια εστία. Στο διάστημα που απέμεινε ως τη λήξη η άμυνα της πελοποννησιακής ομάδας γνώρισε πίεση αλλά άντεξε, με τον Πρίτσα να αστοχεί ελάχιστα στο 85΄ και τον Ζάχαβι να «σημαδεύει» το δοκάρι στο 90΄, με τον Θεοδωρόπουλο να έχει βρει σωτήρια την μπάλα.
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ζόρντι Κρόιφ): Πάμπλο, Τίμπι, Μπεν Αρούζ, Γκαρσία, Αλμπερμάν, Ζάχαβι, Μίκα, Γένι, Ιγκιεμπόρ (62΄ Μπεν Χαΐμ), Μπεν Μπασάτ (72΄ Πρίτσα), Μπαντάς (85΄ Ράντι).
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Στάικος Βεργέτης): Θεοδωρόπουλος, Παντελιάδης, Λούι, Γκοϊάν, Μουνάφο, Ουσέρο, Ρόλε (77΄ Σανκαρέ), Ζησόπουλος, Κουρμπέλης, Ντε Μπλάσις (86΄ Φακούντο Πάρα), Μάσα (59΄ Τιε Μπι).