Ο άνθρωπος που πάει από το Ορμένιο στη Γαύδο με ποδήλατο!

Ανταπόκριση από την Ορεστιάδα: Γιάννης Βαβαλικούδης

– O Αθανάσιος Τσάκλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και από μικρό παιδί κάνει ποδήλατο, ταξιδεύει, ανεβαίνει τα βουνά, και στις αποδράσεις του κοιμάται έξω με έναν υπνόσακο, χειμώνα – καλοκαίρι! Έχει διασχίσει σχεδόν όλη την Ευρώπη με το ποδήλατό του, οπότε το να διασχίσει σχεδόον όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι τη Κρήτη θα είναι μια “δυνατή” προπόνηση για αυτόν!

Έχει, μάλιστα, ανέβει τρεις φορές στην κορυφή του Ολύμπου, ενώ μετράει ήδη τρεις Μαραθώνιους στο ενεργητικό του! To πραγματικά εντυπωσιακότερο όμως εγχείρημα του είναι άλλο: Πριν τρία χρόνια ο Αθανάσιος διέσχισε ολόκληρη…σχεδόν την Ευρώπη με μοναδικό όχημα το ποδήλατο του, κάνοντας έτσι ένα παιδικό του όνειρο πραγματικότητα. Το εγχείρημα του, μάλιστα, είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, μιας που σκοπός του ταξιδιού ήταν εξ’ αρχής η οικονομική ενίσχυση για την «Κιβωτό του Κόσμου», ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στη μέριμνα παραμελημένων παιδιών.

Μία φορά το μήνα ο Αθανάσιος αναβιώνει μαζί με φίλους στιγμές και συναισθήματα από το ταξίδι του, πραγματοποιώντας μονοήμερες εκδρομές εντός συνόρων, περίπου 250 – 300 χιλιομέτρων. Ο ίδιος λέει: «Η ομάδα αυτή, απευθύνεται σε όλους όσους παρά τα καθημερινά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα θέλουν να ξεπεράσουν τα όρια τους σωματικά – ψυχικά και τολμούν να ονειρεύονται. Η ελεύθερη κίνηση του σώματος και του πνεύματος είναι που σε κρατάνε ζωντανό».

Επόμενη δοκιμασία «Ο Άθλος – 1.000 μίλια για τα παιδιά της Φλόγας», 10 έως 21 Αυγούστουγια πρώτη φόρα στην Ελλάδα, από το Ορμένιο Έβρου στη Γαύδο (από το βορειότερο στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας) με ποδήλατο για την ενίσχυση του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια “ΦΛΟΓΑ”.Ποδηλασία – Ορειβασία – Μαραθώνιος – Διάπλους για τα παιδιά της Φλόγας! Μια δοκιμασία που θα φτάσει στα σωματικά και ψυχικά όρια τους 3 Αθλητές που θα το επιχειρήσουν, τον Αθανάσιο Τσάκλα, την Ελένη Λυγερού και τον Απόστολο Τσάκλα.

Στις 10 Αυγούστου τα μεσάνυχτα η εκκίνηση από το Ορμένιο με ποδήλατα για το Λιτόχωρο.Στις 13 Αυγούστου η ομάδα του ΑΘΛΟΥ και οι φίλοι που θα βρίσκονται μαζί τους, δίνουν ραντεβού στις 6:00 το πρωί στη θέση Γκορτσιά για την Ορειβασία του Ολύμπου και τα μεσάνυχτα αναχώρηση με ποδήλατα για τον Μαραθώνα.Στις 15 Αυγούστου τα μεσάνυχτα η εκκίνηση της κλασσικής διαδρομής του Μαραθωνίου Αθηνών και αμέσως μετά αναχώρηση με τα ποδήλατα για την Πούντα Λακωνίας.Στις 17, 18 και 19 Αυγούστου θα γίνει ο διάπλους με εκκίνηση από το λιμάνι της Πούντας (Ακρωτήρι Μαλέας) με προορισμό τα Χανιά και στη συνέχεια ποδηλασία μέχρι τα Σφακιά.Στις 21 Αυγούστου θα γίνει ο διάπλους Χώρα Σφακίων – Γαύδος.Ο Διάπλους θα γίνει παντός καιρού, με την τοποθέτηση του ποδηλάτου πάνω σε ατομική φουσκωτή πλωτή σχεδία (τύπου καταμαράν) η οποία λειτουργεί με ποδηλατοκίνηση και με μέγιστη ταχύτητα τα 10 χλμ. την ώρα.

O Άθλος ανά 24ωρο:

10/8 Ορμένιο – Καβάλα (ποδηλασία) 320 χλμ.
11/8 Καβάλα – Λιτόχωρο (ποδηλασία) 270 χλμ.
12/8 Λιτόχωρο – Κορυφή Ολύμπου Μύτικας (ορειβασία) 2.918 μ. – Λιτόχωρο
13/8 Λιτόχωρο – Θερμοπύλες (ποδηλασία) 245 χλμ.
14/8 Θερμοπύλες – Μαραθώνας (ποδηλασία) 230 χλμ.
15/8 Μαραθώνας – Αθήνα (Μαραθώνιος 42.195 μ.) Αθήνα – Κόρινθος (ποδηλασία) 90 χλμ.
16/8 Κόρινθος – Πούντα Λακωνίας (ποδηλασία) 245 χλμ.
17-19/8 Πούντα – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Χανιά (διάπλους) 105 μίλια.
20/8 Χανιά – Σφακιά (ποδηλασία) 80 χλμ.
21/8 Σφακιά – Γαύδος (διάπλους) 27 μίλια.