Εκτός σχολικών αγώνων δύο γυμνάσια της Θράκης γιατί δεν είχαν λεφτά οι γονείς για να πληρώσουν ιατρικές βεβαιώσεις!!!

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Όχι μόνο μαθητές αλλά σχολειά ολόκληρα αποκλείστηκαν από τους σχολικούς αγώνες της Ροδόπης, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των γονέων. Για τη συμμετοχή του μαθητή στους σχολικούς αγώνες απαιτείται χαρτί γιατρού που να πιστοποιεί την καλή υγεία του παιδιού. Οι καθηγητές φυσικής αγωγής απαιτούν την εξέταση από τους γονείς όμως το κόστος γίνεται η αιτία της μη συμμετοχής των παιδιών στους αγώνες.

 Την συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη έκανε ο Χρήστος Γαντζίδης, υπεύθυνος φυσικής αγωγής του νομού Ροδόπης.  «Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι τα ατομικά δελτία υγείας. Αυτός είναι ο μοναδικός περιορισμός που βάζουμε στα παιδιά που συμμετέχουν.  Πρέπει να μας φέρουν βεβαίωση από ιατρό. Επειδή όμως τα ταμεία δεν εξετάζουν δωρεάν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα των αγώνων δεν είναι ούτε η προσωπική δουλειά ούτε τα μικροέξοδα που κάναμε. Δεν έχουν έρθει σχολεία επειδή τα παιδιά δεν μπόρεσαν να πάνε σε ιατρούς να εξεταστούν, γιατί οι γονείς δεν μπόρεσαν να δώσουν τα 20 ευρώ για να πάρουν την βεβαίωση από τον γιατρό», είπε στην εφημερίδα “Χρόνος” ο κ. Γαντζίδης. Το γυμνάσιο Ιάσμου και ένα γυμνάσιο της Κομοτηνής, δεν πήραν μέρος σύμφωνα με τον κ. Γαντζίδη στους αγώνες.

Ο ίδιος δεν έκρυψε το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί έγιναν αποδέκτες παραπόνων γονέων, ότι «δεν μπορούν να δώσουν 20-30 ευρώ για τη συμμετοχή των παιδιών τους». Παρόλα αυτά η εντολή ήταν ρητή από το υπουργείο Παιδείας ότι προϋπόθεση της συμμετοχής είναι το ατομικό βιβλιάριο υγείας για κάθε μαθητή.  Έτσι υπήρξαν απουσίες ακόμα και ολόκληρων σχολείων στο κλειστό γυμναστήριο της Κομοτηνής, όπου πραγματοποιήθηκαν φέτος οι αγώνες αθλοπαιδείας των δημοτικών και γυμνασίων της Ροδόπης. Ονομάστηκαν έτσι γιατί φέτος αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και όχι στις καλύτερες επιδόσεις. Ήταν οι πρώτοι αγώνες για τη φετινή σχολική χρονιά και με το νέο πλαίσιο δεν υπάρχει νικητής.

Οι αγώνες διεξάγονται σε τέτοιο επίπεδο ώστε τα σχολεία να δίνουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες, εξήγησε ο κ. Γαντζίδης. «Έχουμε γίνει πιο ευέλικτοι στους κανονισμούς, τα γηπεδάκια τα κάνουμε λίγο πιο μικρά. Οι αλλαγές γίνονται για να δίνουν περισσότερους αγώνες τα παιδιά. Σε δύο μέρες τα σχολεία μπορούν να  δίνουν έως και έξι αγώνες. Παλιά ένα σχολείο αν έχανε, αποκλειόταν και έφευγε. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά παίζουν περισσότερους αγώνες. Δεν υπάρχει νικητής και στο τέλος τα παιδιά επιλέγουν ποιος παίκτης ήταν ο καλύτερος και με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει ανταγωνισμός».

Οι πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Συμμετείχαν 12 γυμνάσια  και 17 δημοτικά σχολεία από το νομό Ροδόπης.  Μία άλλη καινοτομία ήταν ότι έπαιξαν μικτές ομάδες, ενώ άλλες χρονιές ήταν χωρισμένες σε ομάδες αγοριών και κοριτσιών. Την τελευταία ημέρα των αγώνων έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία Κομοτηνής, Σαπών, Ξυλαγανής καθώς και Ιάσμου παίζοντας βόλεϊ. Παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκαν σε πολικές θερμοκρασίας, αφού το κλειστό δε θερμαίνεται, διασκέδασαν και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. 

Αξίζει να αναφερθεί πως καθ΄ όλη τη διάρκεια των αγώνων παρών ήταν στρατιωτικός γιατρός της 21ης ταξιαρχίας. Η ταξιαρχία ανταποκρίθηκε ύστερα από το αίτημα των υπεύθυνων των αγώνων να διαθέσει έναν γιατρό ώστε να παρέμβει σε περίπτωση τραυματισμού κάποιου παιδιού κατά τη διάρκεια των αγώνων. «Κάναμε μία παράκληση προς τον ταξίαρχο ο οποίος με χαρά μας έδωσε τον γιατρό για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιος τραυματισμός για τα παιδιά». Ο γιατρός δε χρειάστηκε να παρέμβει παρά μόνο σε μικροτραυματισμούς αλλά ήταν ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία του. Οι αγώνες θα συνεχιστούν με το νέο έτος ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.