Όλα τα πρακτικά της σημαντικής ημερίδας για το ντόπινγκ που φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Εχουν περάσει μέρες από την επιτυχημένη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή από τον ΣΕΓΑΣ και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία “Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά” ( Α.ΧΩ.Α.), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Υπήρξε πλούσια συμμετοχή επώνυμων και μη στελεχών, που ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της ολυμπιακής ιδέας και την πάταξη της μάστιγας των αναβολικών. Ήταν τόσο κατατοπιστικές οι ομιλίες και οι εισηγήσεις που στο τέλος πολλοί ήταν εκείνοι που πρότειναν στο προεδρείο να εκδοθεί ειδικό έντυπο στο οποίο να περιλαμβάνονται όλα όσα ειπώθηκαν και να σταλεί σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Παραθέτουμε στη συνέχεια περιλήψεις από τις ομιλίες και τις εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αν και ήδη έχουμε ασχοληθεί εκτενώς αναφέροντας την εισήγηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Αρη Γιαννακίδη και του Μητροπολίτη Μαρωνείας Παντελεήμων:

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων: «Η ολυμπιακή ιδέα, που επιβάλλει το “ευ αγωνίζεσθαι” και οριοθετεί την ευγενή άμιλλα, υπήρξε το κυριότερο χαρακτηριστικό των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων, οι οποίοι ήταν άμεσα συνδεδεμένοι με την θρησκευτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων, ήταν δηλαδή στην ουσία τους θρησκευτικά γεγονότα και θρησκευτικές τελετουργίες. Όπως είναι γνωστό, όταν ο ευαγγελικός λόγος κηρύχθηκε από τον απόστολο των εθνών Παύλο και τους μαθητές και διαδόχους του στον ελληνικό χώρο, με την ίδρυση των πρώτων χριστιανικών Εκκλησιών και την βαθμιαία επικράτηση της πίστης στον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Χριστό, η παλαιά λατρεία των ειδώλων άρχισε να υποχωρεί, μέχρι και την πλήρη εξαφάνισή της, τους πρώτους αιώνες της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Στο πλαίσιο αυτό και οι ολυμπιακοί αγώνες σταμάτησαν να τελούνται, μέχρι και την αναβίωσή τους, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ωστόσο, η ολυμπιακή ιδέα δεν σταμάτησε να υπάρχει και να εμπνέει τους λαούς: Ενσωματώθηκε στην έννοια του πνευματικού αγώνα, που εισήγαγε στη ζωή μας ο χριστιανισμός, και συνέχισε να αποτελεί βασικό μέρος της λαϊκής ψυχολογίας, μετατοπισμένη πια από τα σωματικά στα πνευματικά, από τα γήινα στα επουράνια (…) Για τους λόγους αυτούς η τοπική μας Εκκλησία επιδοκιμάζει τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας, συγχαίρει τους εμπνευστές, τους διοργανωτές και τους ομιλητές της και εύχεται καλή επιτυχία στις εργασίες της. Τα αναβολικά δεν βλάπτουν μόνο το σώμα, δεν σκοτώνουν μόνο την ολυμπιακή ιδέα, αλλά ζημιώνουν και την ψυχή των ανθρώπων, καθώς η χρήση τους αποτελεί επί της ουσίας δόλια πρακτική, με ολέθρια αποτελέσματα και στο πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης κύριος Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας μεταφέρω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες μου για την πρόσκλησή σας. Δυστυχώς, λόγοι ανώτεροι της δυνάμεώς μου και ο φόρτος εργασίας στο υπουργείο, με κρατούν μακριά από την τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωσή σας.Θέλω ωστόσο να εκφράσω την ικανοποίησή μου, για το γεγονός ότι ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρία «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» αναλαμβάνουν να δώσουν έμφαση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όσο αυτό της χρήσης αναβολικών (…) Το έργο σας καθίσταται πραγματικά δύσκολο, γι’ αυτό και σας συγχαίρω που αναλαμβάνεται αυτήν την πρόκληση: να καταδείξετε τις τραγικές επιπτώσεις στην υγεία -σωματική και ψυχική- όσων κάνουν χρήση αναβολικών, αλλά και να επαναφέρετε την ολυμπιακή ιδέα στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Το οφείλετε -και το οφείλουμε- στις νέες γενιές που έρχονται (…) Σας εύχομαι καλή επιτυχία».

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης ανέφερε στο μήνυμά του μεταξύ άλλων τα εξής: «Ευχαριστώ τον κύριο Παναγόπουλο και τον κύριο Κατσιμπάρδη για την πρόσκληση να παραβρεθώ στην ¨Ημερίδα¨, όμως ανειλημμένες υποχρεώσεις δε μου το επιτρέπουν. Η διοργάνωση της ¨Ημερίδας¨ με θέμα ¨Η ολυμπιακή ιδέα και ο θανάσιμος  εχθρός της, τα αναβολικά¨, αποτελεί πρωτοβουλία ιδιαίτερα αξιέπαινη η οποία εντάσσεται στη συλλογική προσπάθεια του φαινομένου του ντόπινγκ, που στις μέρες μας έχει εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα. Μάστιγα, που όχι μόνο αμαυρώνει τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και πλήττει τον Αθλητισμό, αλλά βλάπτει ανεπανόρθωτα και την υγεία των αθλητών.

Η αντιμετώπισή του δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί ναι μεν έχουμε διαμορφώσει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο, αλλά η επιστήμη των συμφερόντων καταφέρνει να προηγηθεί. Όμως η διαρκής, σθεναρή και αταλάντευτη βούληση όλων μας στον άνευ όρων αγώνα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, θα το περιορίσει και θα το εξαλείψει. Σε αυτό τον αγώνα δε χωρούν δισταγμοί, ούτε ευαισθησίες απέναντι στους πρωτεργάτες και στους χρήστες σε κάθε, δε, παρόμοιο κρούσμα η απάντησή μας θα είναι αμείλικτη».

Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος ανέφερε τα εξής: «Κορυφαία ανάμεσα στις δράσεις της νέας διοίκησης του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. είναι η καθιέρωση – για πρώτη φορά από Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία – υποχρέωσης whereabout για ΟΛΟΥΣ τους αθλητές του σχεδιασμού και η εντολή για διενέργεια ελέγχων από το ΕΣΚΑΝ, κάθε μήνα μετά από κλήρωση. Οι έλεγχοι αυτοί, είναι βεβαίως επιπρόσθετοι σε αυτούς που έτσι κι’ αλλιώς πραγματοποιούμε σε πανελλήνια πρωταθλήματα και περιπτώσεις επίτευξης ρεκόρ και ορίων συμμετοχής σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Εξ’ ίσου σημαντική είναι και η διεύρυνση της συνεργασίας του ΣΕΓΑΣ με τον ΑΧΩΑ. Η ενημέρωση και η πρόληψη αποτελούν βασικούς πυλώνες της στρατηγικής καταπολέμησης του ντόπινγκ και η συνεργασία μας με τον Γιώργο Κατσιμπάρδη και τους συνεργάτες του συνεισφέρουν καθοριστικά στην κατεύθυνση αυτή.

Η ¨Ημερίδα¨ αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρει η συνεργασία αυτή. Βέβαιος για την επιτυχία της, θέλω να συγχαρώ τον ΑΧΩΑ για τη διοργάνωση, να ευχαριστήσω τους ομιλητές, αλλά και όλες και όλους εσάς που την παρακολουθείτε».

Ο πρόεδρος της εταιρείας “Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Κατσιμπάρδης ανέφερε (αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία του): «Οι αρχές και οι αξίες του Ολυμπισμού – η ευγενική άμιλλα, η συναδέλφωση των ανθρώπων και των λαών, η πάταξη κάθε προσπάθειας για τη νόθευση των αποτελεσμάτων των αγώνων και η αντίθεση σε κάθε ¨κίνηση¨ αναβίωσηςτου ρατσισμού – είναι ιδέες αδιαπραγμάτευτες.

Όσον αφορά τα αναβολικά οι πόρτες των Γυμναστηρίων, των Κολυμβητηρίων, ακόμη και των Σχολείων, άνοιξαν για τους διακινητές τους όταν ορισμένες Διεθνείς Οργανώσεις επέτρεψαν την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, ¨έδωσαν¨ και ¨πήραν¨ κέρδη από χορηγούς και καθιέρωσαν χρηματικές αμοιβές (ακόμη και ράβδους χρυσού και μαργαριτάρια) για τους νικητές. Το δέλεαρ απόκτησης αυτών των αγαπών ωθεί πολλούς αθλητές και αθλήτριες και τους προπονητές τους να κλείνουν τα μάτια μπροστά στους κινδύνους που εγκυμονούνται από τη χρήση αναβολικών για την υγεία, ακόμη και για τη ζωή τους.

Καταγράφονται πάρα πολλά αρνητικά από τη χρήση αναβολικών με σημαντικότερο εκείνο της πρόσφατης δολοφονίας της συζύγου του και της αυτοκτονίας του, του Αμερικανού αθλητή του μπέιζμπόλΤζόβανΜπέλτσερ,όπως επίσης και από την αποκάλυψη ότι μεγάλοι Ισπανοί και Αμερικανοί ποδηλάτες, όπως ο ΑπμπέρτοΚοντοδώρ και ο Λάνς Άρμστρονγκ έκαναν ευρεία χρήση αναβολικών, ο δεύτερος μάλιστα με την ανοχή υπευθύνων της Ομοσπονδίας του.Τα γεγονότα αυτά έχουν βάλει σε δοκιμασία τη Δ.Ο.Ε. η οποία προβληματίζεται αν πρέπει να αποκλείσει το άθλημα της ποδηλασίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπάρχουν όμως και αρκετά θετικά, όπως είναι η παρέμβαση του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν στη Δ.Ο.Ε. να μη διαγράψει το αρχαιοελληνικό άθλημα της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όλα αυτά μας οδηγούν στην απόφαση να εντείνουμε την προσπάθεια που άρχισε η εταιρεία μας με τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. για τη διοργάνωση περισσότερων ¨Ημερίδων¨ και την έκδοση εντύπων με μοναδικό σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση αθλητών, αθλητικών παραγόντων, προπονητών και φιλάθλων για την ανάγκη αναβάθμισης της Ολυμπιακής Ιδέας».

Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας είπε: «Ο αρχέγονος πόθος των αθλητών για τη νίκη, από διακαής που ήταν κάποτε, μεταμορφώνεται, στις μέρες μας, σε πρωτιά με κάθε τίμημα, με κάθε αντίτιμο, όσο υψηλό αυτό και να είναι, αφού η οικονομική και κοινωνική καταξίωση του πρωταθλητή είναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση, τερατώδης (…)Πρόκειται για αυτοκτονία, πρόκειται για θάνατο. Η απαρίθμηση των ονομάτων αθλητών που πλήρωσαν με τη ζωή τους τη φαρμακοδιέγερση – ή ντόπινγκ από το 1889- είναι μεγάλη και αποδεικτική. Η ιστορία ξεκινάει το 1904, με το νικητή του Μαραθωνίου Τόμας Χικς που μετά τον τερματισμό κατέρρευσε, έχοντας καταναλώσει -εμπνευσμένος από το αρχαιοελληνικό πρότυπο- στρυχνίνη με μπράντι, προκειμένου να διεγείρει τον οργανισμό του (…)Πρέπει να μάθουμε στους αθλητές μας ότι η «πρωτιά», αν την επιτύχουν, πρέπει να είναι αέναη και διαρκής. Πρέπει να είναι δική τους. Να τους ανήκει αποκλειστικά. Να τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή και να μην κινδυνεύουν κάποια στιγμή να τους την πάρουν πίσω. Για αυτό το σκοπό πρέπει να τους μάθουμε ότι δεν πρέπει ποτέ και για οποιοδήποτε τίμημα να συμμαχήσουν με τους εμπόρους του θανάτου και τα φαύλα παρασκευάσματά τους. Να τους πολεμούν όπου βρεθούν και όπου σταθούν. Και να ξέρουν ότι σε αυτόν τον άθλο τους θα μας βρίσκουν διαρκώς στο πλευρό τους».

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Άρης Γιαννακίδης τόνισε: «Πριν από λίγες μόνο ημέρες φιλοξενήσαμε στην Περιφέρεια μας, στην Κομοτηνή δια του ΤΕΦΑΑ, ένα ακόμη Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.Παρά τις δυσκολίες ,παρά τις αντιξοότητες,σε πείσμα των καιρών και των ανθρώπων, ο αθλητισμός συνεχίζει να αποτελεί μία σημαντική κοινωνική ενασχόληση.Το βλέπω παντού γύρω μου και χαίρομαι που οι συλλογικές επιτυχίες σε περιφερειακό επίπεδο ωθούν όλο και περισσότερους νέους στον αθλητισμό.

Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση για την παρουσία ανάμεσά μας ενός  παγκόσμιου πρωταθλητή προτύπου, του Πύρρου Δήμα, που δούλεψε σκληρά και πέτυχε το ακατόρθωτο (…)Σας καλωσορίζω στην Κομοτηνή και σας ευχαριστώ πολύ για την επιλογή σας αυτή διαβεβαιώνοντας σας ότι η  Περιφέρεια είναι apriori αρωγός και συνοδοιπόρος σας σε αυτή την προσπάθειά σας αγαπητέ κύριε Κατσιμπάρδη. Μια προσπάθεια που συντελεί στην αναβάθμιση της ολυμπιακής ιδέας και στην πάταξη της μάστιγας των αναβολικών».

Από τους εισηγητές, ο Παναγιώτης Βίλγας, ταμίας του Α.ΧΩ.Α, γεν. γραμμ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων, διευθυντής του ΕΣΥ στο οδοντιατρικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και πρώην πρόεδρος του ΚΑΤ είπε: «Η λέξη “ντοπάρισμα” ξεκίνησε από τη Ν.Α. Αφρική. Εκεί «ντόπ» σήμαινε κάποτε το διεγερτικό ποτό που έπαιρναν όσοι συμμετείχαν σε κάποιες ειδικές θρησκευτικές τελετές. Άγγλοι, την εποχή της αποικιοκρατίας υιοθέτησαν τη λέξη, που μπήκε για πρώτη φορά στο λεξικό το 1889 και στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για τις ουσίες με τις οποίες πότιζαν τα άλογα ώστε να αντέχουν περισσότερο στις διάφορες κούρσες. Ήδη, το 1886 είχε πεθάνει ο πρώτος άνθρωπος που πήρε φάρμακα για να ανεβάσει την απόδοση του, ενώ το 1904, στους Ολυμπιακούς του Σεντ Λούις, για τον πρώτο του μαραθώνιο κατεγράφη ότι είχε πάρει στη διάρκεια της κούρσας ωμά αβγά, μπράντι και έκανε ενέσεις στρυχνίνης!

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 μπαίνουν και τα αναβολικά στους αγώνες, ουσίες που επιτρέπουν την έως και τερατώδη αύξηση των μυών και της αντοχής, αλλά κάνουν και τρομακτική ζημιά στο συκώτι και τα νεύρα, ενώ προκαλούν και υπερτροφία της καρδιάς. Προσωπικά πιστεύω ότι ένας εκσυγχρονισμός της ελληνικής νομοθεσίας σύμφωνα με το πνεύμα των μεταγενέστερων διεθνών κειμένων της Δ.Ο.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα είχε μεγάλη σημασία.

Μια μεταβίβαση της αρμοδιότητας ρύθμισης του προβλήματος τουdopingαπό το κράτος στους αθλητικούς φορείς θα έδινε τελείως διαφορετική όφη στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Το κράτος θα διατηρούσε την αρμοδιότητα του να ρυθμίζει το πλαίσιο, τις γενικές αρχές μέσα στις οποίες θα κινούνται οι αθλητικοί φορείς, και αυτοί με τη σειρά τους, ως κατέχοντες σε βάθος όλες τις πτυχές του προβλήματος, θα αναλάμβαναν τα ειδικότερα σημεία της αντιμετώπισης του. Αυτή η επιλογή συμβαδίζει με την άποψη, ότι οι αθλητικοί φορείς γνωρίζουν τον καλύτερο τρόπο για την επίλυση των προβλημάτων στον αθλητικό χώρο.Τέλος, στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζεται όλο και πιο ενδεδειγμένη η λύση της ρύθμισης του προβλήματος της πολυνομίας με μιαν εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών μέσω της λύσης μιας οδηγίας που θα απευθύνεται προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης».

Η Χαρά Σπηλιοπούλου, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ, είπε:

«Το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.) ιδρύθηκε το 2003 και άρχισε να διενεργεί ελέγχους το 2005. Αποτελείται από εννέα (9) μέλη. Τον Ιούλιο του 2012 αρχίζει η θητεία του 4ου Συμβουλίου.

Οι αρμοδιότητες του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. είναι:

Ο Γενικός Σχεδιασμός Ελέγχων (εντός και εκτός αγώνα).

Η παρακολούθηση της επιβολής των ποινών.

Η πρόληψη: εκπαίδευση και ενημέρωση.

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διεθνή όργανα (WADA, Επιτροπές της Ε.Ε, Συμβούλιο της Ευρώπης, UNESCO, ANADO).

Σε εθνικό επίπεδο το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. συνεργάζεται με την Ε.Ο.Ε. και τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες καθώς επίσης και με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας για ελέγχους σε σχολικά πρωταθλήματα.

Εξαιρετική συνεργασία έχει το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. με τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ, την Ομοσπονδία Άρσης Βαρών και τη Σούπερ Λίγκα.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες αποτελούν το σημαντικότερο κρίκο:

Εμπλεκόμενοι: Αθλητές, προπονητές, γιατροί, παράγοντες και οικογενειακό περιβάλλον.

Το ντόπινγκ δεν επιδρά μόνο στους χρήστες απαγορευμένων ουσιών αλλά στο σύνολο των αθλητών, διότι αλλοιώνει το αποτέλεσμα,  προκαλεί δυσφήμιση στο άθλημα και βλάπτει την ψυχική και σωματική υγεία των αθλητών και των αθλητριών.

Ο καθαρός αθλητής:

Δεν δέχεται τη μετατροπή του σε πειραματόζωο.

Δε ρισκάρει την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά του για την επίτευξη ενός μεταλλίου ή μιας επίδοσης.

Αντιλαμβάνεται ότι τα αβέβαια και τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από το ντόπινγκ είναι πολύ μικρά σε σχέση με τις σίγουρεςμακροχρόνιες δυσάρεστες συνέπειες.

Αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως κοινωνικό πρότυπο.

Ο αθλητής που κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών:

Χαρακτηρίζεται από ματαιοδοξία, άγνοια, έλλειψη παιδείας, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Είναι συγχρόνως θήτης και θύμα.

Συχνά καθοδηγείται από το περιβάλλον του.

Υφίσταται τις περισσότερες συνέπειες σε σχέση με άλλες κατηγορίες εμπλεκομένων.

Τελικά, από το ντόπινγκ επωφελούνται πολλοί.  Ο αθλητής – χρήστης, όμως, είναι ο μόνος που πληρώνει το τίμημα.

Τέλος η κυρία Σπηλιοπούλου τόνισε ότι: 1) Οι συνέπειες της χρήσης ακολουθούν το χρήστη επί μακρόν 2) Η κληρονομιά μιας αθλητικής καριέρας δεν είναι μόνο νίκες, μετάλλια και δόξα, αλλά η διαμόρφωση ενός ισχυρού χαρακτήρα και μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, καθώς και οι ξεχωριστές εμπειρίες, οι αναμνήσεις και οι φίλοι μιας ζωής,και 3) Ο πρωταθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης, και αυτό που τελικά μένει είναι η υστεροφημία του καθενός».

Η Πολυξένη Αργειτάκη, ταμίας του ΣΕΓΑΣ, επίκουρος καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός με αρχές και αξίες που καλείται να υπηρετήσει υψηλούς στόχους. Όμως επηρεάζεται διαχρονικά από τις δομές της κοινωνίας και τις πολιτικές οικονομικές και πολιτιστικές μεταβολές που συντελούνται.

Το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής κοινωνίας μας είναι ο ανταγωνισμός ο οποίος βρίσκει πλήρη εφαρμογή και εξάπλωση στον αθλητικό χώρο. Ο αθλητισμός έχει τεράστια απήχηση στην κοινωνία τα τελευταία κυρίως χρόνια. Τα ΜΜΕ συμβάλουν στην οικουμενικότητα και στην «εμπορικότητα» του αθλητισμού.

Οι διάφοροι χορηγοί και εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες δαπανούν μεγάλα ποσά διότι αντιλαμβάνονται ότι λόγω του θεαματικού χαρακτήρα του μπορεί να αποφέρει τεράστια κέρδη. Οι νίκες και τα ρεκόρ, μέσα από εξαντλητικές και επίπονες προπονήσεις, είναι οι κύριοι στόχοι των αθλητών και του περιβάλλοντός των.

Το κυνήγι με πάθος στην κατάκτηση μεταλλίων κάνει τους αθλητές να υφίστανται την σκληρή και επίπονη προπόνηση σχεδόν από την μικρή του ηλικία. Έτσι προκύπτει το φαινόμενο Doping στον αθλητισμό που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η βοήθεια της επιστήμης «με ανεπίτρεπτο τρόπο» να υποστηρίξει ανορθόδοξα τον αθλητή να αυξήσει τις επιδόσεις του.

“Το Doping αλλοιώνει τη γνησιότητα του αποτελέσματος και της προσπάθειας των αθλητών, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών και ιδίως των ανηλίκων, είναι αντίθετο με τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού, του “ευ αγωνίζεσθαι” και της ιατρικής ηθικής και απαγορεύεται”. ΝΟΜΟΣ 3057/2002. Στη χρήση αυτού του είδους αθέμιτων μέσων που αποσκοπούν στην βελτίωση της αθλητικής επίδοσης και αποτελεί όνειδος πρέπει να αντισταθεί ο αθλητικός κόσμος, το Ολυμπιακό κίνημα και γενικότερα η κοινωνία

Για να βρούμε τη σχέση μας με την κοινωνία πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα μας και στο θέμα του Doping. Πέραν της πρόληψης, της ενημέρωσης και της πίεσης προς την πολιτεία να ασχοληθεί με τους εμπόρους, πρέπει να προγραμματίσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες καταλήγουν στην συγκεκριμένη πρόταση. Μια πρόταση που είναι καινοτόμα και αποτρεπτική και ελπίζουμε πως θα αντιμετωπιστεί θετικά και θα εφαρμοστεί και από άλλους στο μέλλον » Κώστας Παναγόπουλος Πρόεδρος ΣΕΓΑΣ. Στο εξής οι αθλητές που είναι ενταγμένοι στο σχεδιασμό, υποχρεούνται να συμπληρώνουν την φόρμα “Whereabout”.

Στο σύνολό τους θα είναι στην διάθεση του ΕΣΚΑΝ για αιφνίδιους ελέγχους, τους οποίους θα παραγγέλνει η ομοσπονδία μέσα από ένα σύστημα τυχαιότητας. Με την κίνηση αυτή και σε συνδυασμό με τα επιμορφωτικά σεμινάρια, η ομοσπονδία στέλνει το μήνυμα της καταπολέμησης της χρήσης απαγορευμένων ουσιών».

Ο Παναγιώτης Δημάκος, αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και δημοτικός σύμβουλος ανέφερε:

«Ο Αθλητισμός, όπως και η μουσική, ήταν αναπόσπαστα τμήματα της διαπαιδαγώγησης των νέων, ώστε να γίνονται «καλοί κ’ αγαθοί». Το έπαθλο των αγώνων ήταν ευτελές και η αξία του ΜΟΝΟ ηθική. Εάν κυριαρχήσουν οι αρχές και οι αξίες του υγιούς αθλητισμού, τότε, όλοι αυτοί που επενδύουν και χτίζουν πάνω στο ντόπινγκ, δεν θα βρίσκουν την ανάλογη ανταπόκριση. Και τότε, όλες οι διακρίσεις υψηλού επιπέδου στον αθλητισμό θα μας κάνουν αληθινά εθνικά υπερήφανους.

Πρέπει, ακόμα, να υπάρξει ισορροπία κινήτρων και προνομίων, έτσι ώστε οι αθλητές που κάνουν αθλητισμό να διακρίνονται και να μπορούν να σπουδάζουν και να κτίζουν το μέλλον τους. Πάνω απ’ όλα, όμως, πιστεύω ότι το ντόπινγκ δεν είναι μόνο Αθλητικό αλλά και Κοινωνικό φαινόμενο. Η άκρατη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και των ιδανικών του, η ολοένα αυξανόμενη πίεση στους αθλητές για μεγαλύτερες διακρίσεις, η εκμετάλλευση του αθλητικού θεάματος για άλλους σκοπούς, πέραν των κοινωνικών και ψυχαγωγικών, θα εξακολουθούν να δημιουργούν στρατιές ντοπαρισμένων αθλητών που αντί να δοξάζουν την πατρίδα μας, αντί να μας κάνουν υπερήφανους συλλέγοντας μετάλλια και σημειώνοντας έντιμα ρεκόρ, θα καταστρέφονται υπό το βάρος της ανυποληψίας αλλά και των επιπτώσεων των αναβολικών στην υγεία τους.

Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στο θέμα, είναι η μόνη Ομοσπονδία στην Ελλάδα που παίρνει τέτοια μέτρα για τους αθλητές της. Είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον Τομέα, στηρίζοντας την Εταιρεία «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά». Δημιουργήσαμε την υποχρεωτική ένταξη στο πρόγραμμα αιφνιδίων ελέγχων του ΕΣΚΑΝ, όλων των αθλητών του Σχεδιασμού της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης σε συνεργασία με την Επιτροπή Αθλητών κάνουμε τακτικές κληρώσεις για να περνάνε, παράλληλα με την άλλη διαδικασία, οι αθλητές μας από επιπλέον έκτακτους ελέγχους, με δική μας πρωτοβουλία».

Τέλος, ο κ. Θεόφιλος Πυλιανίδης, προπονησιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΦΑΑ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είπε:

«Η 1η νίκη και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και η επίτευξη παγκόσμιας επίδοσης προϋποθέτει από τους αθλητές προσπάθεια καιαγώνα για να φτάσουν τα φυσιολογικά τους όρια καθώς και μεγάλη προσπάθεια να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για πόσο ακόμα θα «σπάνε» τα ρεκόρ; Η εξέλιξη της επιστήμης έδωσε περισσότερα από 200 γονίδια που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Είδη ο άνθρωπος, παρά το μικρό εύρος κίνησης λόγω κατασκευής του, μπόρεσε και έτρεξε με 44χιλ/ώρα. Η πλουσιοπάροχα αμειβόμενη αθλητική νίκη, λειτουργεί για τον αθλητή ως κίνητρο, ικανό να τον απενοχοποιήσει για τη χρήση απαγορευμένων αναβολικών ουσιών. Προσβλέποντας στην επιτυχία, την αναγνώριση, τον πλούτο και τη δόξα εισάγονται στα γρανάζια της φαρμακοδιέγερσης που συχνά τους σπρώχνει στο θάνατο. Στο ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει αθλητισμός χωρίς φάρμακα απάντησε ναι. Ωστόσο, είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους παράγοντες του αθλητισμού αλλά την κοινωνία και μπορεί να επιτευχθεί με την απόκτηση παιδείας. Όσο οι νέοι ταυτίζονται με το πρότυπο που προβάλλει η σημερινή εμπορευματοποίηση του αθλητικού θεάματος, τόσο περισσότερο θα συναντάμε το πρόβλημα του ντόπινγκ.

Στις μέρες μας δυστυχώς δεν προάγεται η ευγενής άμιλλα και η συναδέλφωση καθώς και η σημασία της συμμετοχής. Όσο δίνεται σημασία στη νίκη και στο εγώ, υποχωρούν όλες οι έννοιες που έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση των ανθρώπων, όπως ο αλληλοσεβασμός και η φιλία. Oι περισσότεροι πρωταθλητές έχουν παρασυρθεί σε ένα υπέρμετρο αγώνα να επικρατήσουν έναντι των υπολοίπων με κάθε κόστος. Έχει διαπιστωθεί ότι το 94% των αθλητών/τριων στην Ελλάδα παίρνει συμπληρώματα διατροφής και ότι το 30% των συμπληρωμάτων διατροφής που κυκλοφορούν στην Ευρώπη περιέχουν απαγορευμένα αναβολικά. Από 634 σκευάσματα: στα 94 (15%) ανιχνεύτηκαν απαγορευμένες ουσίες καθώς και στα 63 (10%) ανιχνεύτηκαν στεροειδή αναβολικά. Αναφέρθηκε ακόμη ότι στο Bodybelding 600.000 έφηβοι (ΗΠΑ) χρησιμοποίησαν στεροειδή οι περισσότεροι για να ενισχύσουν την αυτοεικόνα τους και άλλοι χωρίς καν να γυμνάζονται. Τέλος καταλόγισε ευθύνες για άκριτη εμπορευματοποίηση της Ολυμπιακής ιδέας σε (ΔΟΕ, IAAF, FIFA κ.α.), οι οποίες αποφεύγουν να καταπολεμήσουν στη ρίζα τους το πρόβλημα της χρήσης αναβολικών, που νοθεύει νίκες και ρεκόρ».