Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Λοντίγκιν μιλά για τον Γιούρι και τη μεταγραφή του στην Ζενίτ

Ανταπόκριση από την Αθηνα: Κώστας Πιτιακούδης

–  O Γιούρι Λοντίγκιν ετοιμάζει βαλίτσες για τη Ρωσία, καθώς έκλεισε στη Ζενίτ και ο προπονητής τερματοφυλάκων που τον ανέδειξε στην Ξάνθη, ο Μανώλης Μουστάκης, μίλησε για τον διεθνή πορτιέρο που έχει όλο το «πακέτο» για να πετύχει!

Ο Μουστάκης αποκάλυψε την μικρή ιστορία του νεαρού τερματοφύλακα στον Sentra 103,3 και την εκπομπή «Παλτά και παικταράδες» με τους Ευάγγελο Μίχο και Σάββα Λιβάνιο, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη μεταγραφή του στη ρωσική ομάδα. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για το πως πήγε στην Ξάνθη ο Ελληνορώσος (σ.σ. ο πατέρας του είναι Ρώσος και η μητέρα του Ελληνίδα) και την εξέλιξη που είχε: «Πριν από έξι επτά χρόνια τον έφερε κάποιος κύριος από την Δράμα. Τότε ήμασταν μαζί με τον Κεχαγιά, που και σήμερα είναι στις ακαδημίες της Ξάνθης. Τον είδαμε και μας άρεσε ο σωματότυπός του και τα στοιχεία που είχε. Με δύο προπονήσεις έδειξε αυτά που θέλαμε. Έχει ρίξει πολλή δουλειά και έχει αγάπη και πείσμα. Πρόπερσι πήγε δανεικός στον Εορδαϊκό, όπου έκανε το αγροτικό του και αυτό τον βοήθησε πολύ καθώς γύρισε πιο ώριμος και πιο έτοιμος να διεκδικήσει θέση βασικού. Και την πήρε, καθώς ο Νίκος Κωστένογλου πίστεψε στο ταλέντο του. Του έδωσε μία ευκαιρία και ο Γιούρι δεν χρειάστηκε δεύτερη».

Για την επικείμενη μεταγραφή του στη Ζενίτ: «Δεν γνωρίζω τις προθέσεις της Ζενίτ και αν τον προορίζουν για βασικό. Ωστόσο, ο Λοντίγκιν είναι έτοιμος, έχει δουλέψει πολύ και έχει όλο το πακέτο για να καθιερωθεί. Μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε ομάδα. Πρότυπά του ήταν οι Ακινφέεφ και Μαλαφέεφ (σ.σ. τον δεύτερο θα τον βρει στη Ζενίτ) και θμάμαι μια χρονιά που είχε έρθει η ΤΣΣΚΑ για τέσσερις ημέρες στην Ξάνθη για προετοιμασία πριν από έναν αγώνα με Τούρκους, ο Γιούρι ήταν στα κάγκελα και έβλεπε τις προπονήσεις».

Για τον ποιον άλλον τερματοφύλακα ξεχωρίζει από τα νέα παιδιά: «Τον Ταμπάκη του Παναθηναϊκού. Το μέλλον τού ανήκει… Δεν μιλάω για τον Καρνέζη που είναι καθιερωμένος και κορυφαίος αυτή τη στιγμή».

Για την κορυφαία τριάδα τερματοφυλάκων: «Για μένα είναι ο Σαργκάνης, που ήταν ο κορυφαίος και οι Οικονομόπουλος και Κελεσίδης».

Για τη δουλειά του προπονητή τερματοφυλάκων: «Η μοναχικότητα χαρακτηρίζει τη θέση μας. Η θέση του τερματοφύλακα είναι οξύμωρη καθώς σε ένα ομαδικό άθλημα παίζεις μόνος σου και πρέπει μετά όσα κάνεις να τα εντάξεις στην ομάδα με τους υπόλοιπους δέκα. Ως προπονητής τώρα, πρέπει να μορφώνεσαι, να ρωτάς, να μαθαίνεις. Η προπονητική εξελίσσεται καθημερινά. Ταλέντο υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχουν υποδομές. Τα τελευταία χρόνια κάτι πάει να γίνει, εξ ανάγκης βέβαια. Ελληνική σχολή δεν έχουμε, ωστόσο μπορούμε να πούμε πως εδώ στην Ξάνθη δημιουργούμε σχολή καθώς έχουμε καλή παραγωγή τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχοντας περάσει παιδιά που έφυγαν και μεγαλούργησαν».

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ THRAKISPORTS ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΛΟΝΤΙΓΚΙΝ ΣΤΗΝ ΖΕΝΙΤ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ