Photos: Η Εύα Χαντάβα (μας) πιάνει τον… Μάη

 

Γράφει η Βερόνικα Ευθυμίου

–  Έχει ύψος 1.86, αγωνίζεται ως ακραία και στα 22 της χρόνια έχει ήδη κάνει πολλά σαν αθλήτρια.

 

Από τα Γρεβενά στην Θεσσαλονίκη και τον Ηρακλή, δύο σεζόν στον Ολυμπιακό και στη συνέχεια Ιταλία και Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα είναι και μέλος της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ Γυναικών, καθώς το όνομά της περιλαμβάνεται στις κλήσεις που ανακοινώθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη.

Άμεση σχέση με την Θράκη δεν έχει, αν εξαιρέσει κανείς τις συχνές παρουσίες της όποτε έχει υποχρεώσεις με την φανέλα με το Εθνόσημο. Τι μας γοήτευσε όμως ώστε να την κάνουμε θέμα; Πρώτον, η πολύ ωραία ανοιξιάτικη φωτογράφηση που έκανε για το Kourkoutiκαι το Sport24. Κυρίως όμως, η σύγκριση που έκανε ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό βόλεϊ.

Την σεζόν που πέρασε αγωνίστηκε στη χώρα του Σουλεϊμάν και της Φατμαγκιούλ, την οποία κάθε άλλο παρά «τριτοκοσμική» την χαρακτηρίζει, όπως αρκετοί θέλουν να πιστεύουν. «Οι διαφορές μεταξύ των δυο λαών είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές! Είμαστε ίδιοι, το μόνο που αλλάζει είναι η γλώσσα και η θρησκεία. Σαφώς και στα ενδότερα της Τουρκίας σε μικρές πόλεις και χωριά θα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν διαφορές. Αν με ρωτούσες σε σχέση με την Ιταλία, θα έλεγα ότι οι Έλληνες είμαστε πιο κοντά στην τούρκικη νοοτροπία από ότι στην ιταλική».

Στην ερώτηση ποια ήταν η αντιμετώπιση των Τούρκων προς την Ελληνίδα Εύα, η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη: «Οι άνθρωποι με αγκάλιασαν από το πρώτο λεπτό που πάτησα το πόδι μου στην Τουρκία. Αν τους σεβαστείς σε σέβονται, δεν έχω απολύτως κανένα παράπονο, μου συμπεριφερόντουσαν σαν σε δική τους αθλήτρια!».

Αυτό που προκαλεί όμως σοκ, είναι η απάντησή της στο εξής ερώτημα: «Αγωνίστηκες σε μια ομάδα που κυνήγησε μέχρι τον τελευταίο αγώνα την άνοδό της στην Α1 της Τουρκίας. Ποια είναι η διαφορά του επιπέδου μεταξύ Α1 Ελλάδας και Α2 Τουρκίας;».

Διαβάστε την απάντηση και προβληματιστείτε: «Θα έλεγα ότι η Α2 Τουρκίας είναι πιο ανταγωνιστική και πιο ποιοτική (από την Α1, δηλαδή τη μεγάλη κατηγορία της Ελλάδας). Το τούρκικο πρωτάθλημα στις γυναίκες έχει γίνει πλέον ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο. Δίνουν μεγάλη σημασία στις υποδομές και διαθέτουν πολλές νέες ταλαντούχες αθλήτριες».

Μάλιστα, η Εύα Χαντάβα κάνοντας σύγκριση ανάμεσα σε Ιταλία και Τουρκία, τις δυο χώρες στις οποίες αγωνίστηκε τις δυο τελευταίες σεζόν, ξαφνιάζει με την απάντησή της: «Όπως όλοι ξέρουμε στην Ιταλία το βόλεϊ που παίζεται είναι το καλύτερο τεχνικά. Υπάρχει άριστη τεχνική αλλά και στην Τουρκία δεν υστερούν πολύ και το επίπεδο είναι εξίσου ανταγωνιστικό, όχι μόνο στα παιχνίδια αλλά και μέσα στην προπόνηση. Αυτή η καθημερινή πίεση σε κάνει ακόμα καλύτερη. Μπορώ να πω ότι στην Τουρκία μου άρεσε λίγο περισσότερο, όχι πως ήταν άσχημα και στην Ιταλία, όμως η κάθε χώρα έχει κάτι το ξεχωριστό και πέρασα δυο χρονιές εντελώς διαφορετικές με πολλές καλές εμπειρίες και στις δυο».

Όσο για το αν σκέφτεσαι να επιστρέψεις Ελλάδα και πότε; «Μετά από αυτά που είδα έξω, δεν θέλω να επιστρέψω άμεσα στην Ελλάδα! (…) Δυστυχώς στην χώρα μας είναι δύσκολο να κάνεις όνειρα, αλλά εύχομαι αργά ή γρήγορα να ξαναρχίσει να πατάει στα πόδια της! Για τη νέα σεζόν τα πλάνα μου λένε σίγουρα εξωτερικό. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πω με σιγουριά σε ποια χώρα, πάντως όχι στην χώρα μας…». 

Και για να σας προβληματίσουμε ακόμα περισσότερο, δείτε το φωτορεπορτάζ για να αντιληφθείτε τι χάνουν τα ελληνικά γήπεδα – και απολαμβάνουν τα γειτονικά της Τουρκίας…