Αποκάλυψη: Η Ξάνθη πρότεινε τη Ν. Σμύρνη!

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Κώστας Πιτιακούδης

–  Στην αποκάλυψη ότι η Ξάνθη ήταν εκείνη που πρότεινε να γίνει ο αγώνας μπαράζ με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα και μάλιστα στη Νέα Σμύρνη προχώρησε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Γιάννης Μώραλης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Σπορ FM” διευκρίνισε ότι ο λόγος που το μπαράζ δεν θα γίνει στην Λάρισα ήταν οικονομικός, καθώς κρίθηκαν υπερβολικά πολλά τα χρήματα που ζητήθηκαν από την διοίκηση του AEL FC Arena, δηλαδή την πλευρά του ιδιοκτήτη της Λάρισας (αλλά και του Καζίνο Ξάνθης) Κώστα Πηλαδάκη. Κάποιες πληροφορίες μιλούν για απαίτηση ύψους 10.000 ευρώ για την παραχώρηση του Σταδίου. Έτσι, αναζητήθηκαν άλλες λύσεις και στο πλαίσιο της αναζήτησής του, η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη πρότεινε τη Νέα Σμύρνη, κάτι στο οποίο φυσικά συμφώνησε ο Παναθηναϊκός. Kαι γιατί να διαφωνήσει άλλωστε;

Τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μώραλης: «Ενώ είχαμε μια κατ’ αρχήν συμφωνία, τελικά υποχρεωθήκαμε να αλλάξουμε έδρα. Υπήρξε καλή συνεργασία μεταξύ Παναθηναϊκού, Ξάνθης και Σούπερ Λίγκας και συμφωνήσαμε αρχικά για την ημέρα και το γήπεδο της Λάρισας. Όλα ήταν έτοιμα, αλλά χθες το πρωί, όταν μπήκαμε στις λεπτομέρειες για τιμές εισιτηρίων, ποσοστά, διασφαλίσεις κλπ., η ιδιοκτησία του AEL FC Arena είχε απαιτήσεις που κρίθηκαν από τις ομάδες υπερβολικές. Συμφωνήσαμε και τα τρία μέρη να γίνει το ματς στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Ήταν πρόταση της Ξάνθης να γίνει το ματς σε αυτό το γήπεδο. Μία αλλαγή έδρας δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα, έχουμε άλλα σοβαρότερα και κρισιμότερα ζητήματα να λύσουμε». 

 

Αναφορικά με τους λόγους που υποχρέωσαν την Σούπερ Λίγκα στην διεξαγωγή του μπαράζ, ο πρόεδρός της διευκρίνισε: «Εγώ θεωρώ πως είναι απαραίτητο το μπαράζ. Αν μία από τις τέσσερις ομάδες των play offs δεν έπαιρναν άδεια, δεν θα μπορούσαν ο Παναθηναϊκός και η Ξάνθη να κρατήσουν τους παίκτες τους μέχρι τις αρχές Ιουνίου για να παίζουν μπαράζ. Στη Σούπερ Λίγκα αποφασίσαμε όλοι μαζί να γίνει το μπαράζ πριν την έναρξη των play offs, ώστε αν χρειαστεί να είμαστε έτοιμοι». 
 
Σε σχέση με τους λόγους που αποφασίστηκε η διαδικασία αδειοδότησης να γίνει μετά τα play offs και όχι πριν, ο κ. Μώραλης είπε: «Συζητήσαμε τον προβληματισμό αυτό στον συνεταιρισμό, έγινε η ψηφοφορία και βγήκε με 10-3 να γίνει η αδειοδότηση μετά. Μία ομάδα δεν παίζει στα play offs μόνο για την ευρωπαϊκή έξοδο, αλλά και για την ιστορία της ή για οικονομικά κίνητρα. Ακούστηκε μια σειρά επιχειρημάτων. Για το μέλλον θα ήταν ίσως πιο σωστό να δίνονται οι άδειες πριν τα play offs. Υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Είμαστε ανοικτοί και εμείς αλλά και η ΕΠΟ να δούμε αν υπάρχουν τα όποια λάθη να τα δούμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Έγινε ψηφοφορία στη Σούπερ Λίγκα και αποφασίσαμε. Κάθε απόφαση κρίνεται”
 
Τέλος, ο κ. Μώραλης απάντησε και σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα. Για παράδειγμα, σε αυτό για το αν θα συνεχιστούν και του χρόνου τα τα play offs, είπε: «Βάσει συμβολαίου με τη Nova είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε play offs. Θέλουμε να τηρούμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, όπως το κάνει και η Nova. Μέχρι τον Ιούνιο του 2015, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα έχουμε play offs». Για τις ποινές που προβλέπονται για τις ομάδες που δεν παίρνουν αδειοδότηση, σχολίασε: «Μέχρι πέρυσι το Μάρτιο, η ομάδα που δεν έπαιρνε αδειοδότηση υποβιβαζόταν απευθείας. Πέρυσι αλλάξαμε τον κανονισμό και βάλαμε ως ποινή τον περιορισμό μεταγραφών. Αυτό λειτούργησε θετικά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και αγωνιστικά, αν εξαιρέσουμε τον υποβιβασμό της ΑΕΚ. Συζητήσαμε φέτος ότι οι ομάδες που συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα μπορούν να κάνουν επιπλέον τέσσερις επεκτάσεις συμβολαίων μέσα στη σεζόν. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία. Οι ομάδες είναι αυτές που καθορίζουν το μέλλον τους. Ο συνεταιρισμός δεν μπορεί να σώσει καμία ομάδα, αν αυτή δεν περιορίσει τα έξοδά της»
 
Αναφορικά με τις ομάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αδειοδότησης, ο Γιάννης Μώραλης ήταν αποκαλυπτικός αλλά και… αινιγματικός: «Είναι 6-7 ομάδες που φαίνεται να έχουν προβλήματα από πολύ μικρά ως πολύ μεγάλα στους φακέλους τους. Αυτό θα το δούμε προσεχώς». Σε σχέση με το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ομάδες σε 20, απάντησε: «Κανένα σχετικό αίτημα δεν έγινε για μας. Ο πιθανότατος υποβιβασμός της ΑΕΚ είναι κάτι που προβληματίζει τη Σούπερ Λίγκα. Όμως ούτε έχει έρθει αίτημα από κανέναν περί 20 ομάδων, ούτε νομίζω πως είναι κάτι που μπορεί να είναι εφικτό». Τέλος, αναφορικά με το ποιος θα είναι ο αριθμός των ομάδων στη Σούπερ Λίγκα τα επόμενα χρόνια, αποκάλυψε: «Για μία διετία τουλάχιστον θα υπάρχουν 18 ομάδες στη Σούπερ Λίγκα. Θα πρέπει όμως από τώρα να δούμε τι θα γίνει μετά. Πρόταση δική μου είναι να γίνουν μετά 16 οι ομάδες. Θεωρώ πως δεν μπορεί το πρωτάθλημα να σηκώσει 18 ομάδες με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα».