Επέτειος: 45 χρόνια από τότε που η ΑΕΚ έγινε βασίλισσα της Ευρώπης

Στις 4 Απριλίου του 1968 η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που παίρνει ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ και γενικά σε οποιοδήποτε άθλημα. Πέρασαν ακριβώς 45 χρόνια από εκείνη την ιστορική στιγμή.

Η Ένωση έφτασε ως το τελικό αφού πρώτα απέκλεισε την  Βιτόρια από την Ισπανία με 72-82 και 85-65, τη  Ρουαγιάλ από το Βέλγιο με 76-54 και 54-74, και την Ίνις Βαρέζε από την Ιταλία, την κάτοχο του τροπαίου με 60-78 και  72-52. Στο τελικό η ΑΕΚ  αντιμετωπίζει την Σλάβια Πράγας και κατακτά το τρόπαιο καθώς νικά τους Τσέχους με 89-82.

 Στο Καλλιμάρμαρο βρέθηκαν για να δουν από κοντά τον θρίαμβο του «Δικεφάλου» 80.000 άνθρωποι, νούμερο που αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ προσέλευσης κόσμου για αγώνα μπάσκετ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποιοι και πόσοι Θρακιώτες έζησαν εκείνον τον θρίαμβο. Ωστόσο, οι τοπικές εφημερίδες της Θράκης είχαν δώσει έμφαση στο γεγονός αλλά και τις συγχαρητήριες ανακοινώσεις που προκάλεσε και στην περιοχή μας.

Μία από αυτές προέρχονταν από την ΑΕΚ Κομοτηνής, ένα από τα δέκα αδελφά σωματεία που είχαν ιδρυθεί από Κωνσταντινουπολίτες στην επαρχία. Το συγχαρητήριο τηλεγράφημα της ΑΕ Κομοτηνής είχε βρει προβολή και από τα ΜΜΕ των Αθηνών, όπως και εκείνα από ΑΕΚ ΤρίποληςΑθλητική Ένωσις Κων/πολεως Πατρών που δεν υφίσταται πλέον και την  Πανθεσσαλική Αθλητική Ένωσις Κων/πολεως.

Θυμηθείτε την θρυλική περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου από εκείνον τον μεγάλο τελικό…

[iframe width=”640″ height=”360″ src=”http://www.youtube.com/embed/6s4UOAd3cNA?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen]