Θέα, ιστορία, αθλητισμός στον ορεινό αγώνα οχυρού Νυμφαίας! Τα αποτελέσματα και οι προοπτικές για το μέλλον…

 

Σπάρτακος Ροδόπης και 29η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού “Πόγραδετς” ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα δρομικό-ιστορικό δρώμενο. Μία απόσταση άνω των 30 χιλιομέτρων διένυσαν οι 120 θαρραλέοι δρομείς, οι οποίοι το πρωί της Κυριακής 1 Απριλίου με αφετηρία το οχυρό της Νυμφαίας διένυσαν μία απαιτητική απόσταση σε όλο το βουνό!

Η διαδρομή του αγώνα αναπτύχθηκε σε άξονα με μεγάλη ιστορική και πολιτισμική αξία, καθώς τα μονοπάτια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί και για τη μάχη του Οχυρού της Νυμφαίας το 1941. Ένα από πιο εντυπωσιακά σημεία της διαδρομής ήταν το 9ο χιλιόμετρο, στην ελληνοβουλγαρική συνοριογραμμή, απ’ όπου οι αθλητές που κοντοστάθηκαν για μια ανάσα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θέα με τα απέναντι βουλγαρικά χωριά.

Δύο ήταν τα δύσκολα και τεχνικά τμήματα της διαδρομής, τα οποία έγιναν ακόμη δυσκολότερα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν (αέρας, ομίχλη): Η «Ανάβαση Παρχάρια» στο 3ο χιλιόμετρο, και η «Κατάβαση Δοκιμαστηρίου» στο 23ο χιλιόμετρο της διαδρομής.

Εκτός από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που παρείχε στήριξη στην εκδήλωση, αποφασιστικής σημασίας ήταν και η οργανωτική υποστήριξη που παρείχε η 29η Ταξιαρχία με την παραχώρηση εγκαταστάσεων, υλικού και ανθρωπίνων πόρων.

Αναφορικά με τον τερματισμό, πιο γρήγορος από όλους αποδείχθηκε ο εθνοφύλακας από την Πτολεμαΐδα Κοσμάς Πλακετάς, δεύτερος από την Αλεξανδρούπολη κος Γιαννακάκης και τρίτος ο Κομοτηναίος Νίκος Σιδηρόπουλος.

Χαρούμενος από την επιτυχία του δρομικού κινήματος, δήλωσε στον “Χρόνο” εκ μέρους του Σπάρτακου Ροδόπης ο Λαμπρινός Καραγιάννης: “Είχαμε 149 συμμετοχές κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, πρώτον γιατί το μέρος είναι αρκετά μακριά, δεύτερον γιατί σε επίπεδο χώρας γίνονται πάρα πολλοί αγώνες όπως και σήμερα (σ.σ. Κυριακή) είναι και ο μαραθώνιος της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι για έναν αγώνα βουνού, με τις δυσκολίες και την απόσταση που έχει, τα 120 άτομα είναι πολύ καλός αριθμός, και οι συμμετοχές ήταν από πολλά μέρη της Ελλάδας”.

Ο ίδιος στάθηκε στην ιστορική σημασία της διαδρομής: “Η διαδρομή είναι πανέμορφη, γιατί κινείται σε διάφορα σημεία σε όλο το βουνό. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι πως αναβιώνει τη μάχη του Οχυρού Νυμφαίας, γι’ αυτό και τον κάναμε Απρίλιο μήνα που είναι και η επέτειος της μάχης του ’41. Τα σημεία της διαδρομής χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης, ώστε να κινηθεί ο στρατός”.

Από ό,τι φαίνεται ο αγώνας θα διεξαχθεί ξανά και του χρόνου, μιας που το εγχείρημα για μία τόσο μεγάλη διαδρομή φαίνεται να ήταν επιτυχές.  Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ στην εφημερίδα “Χρόνος” με ένα κλικ ΕΔΩ.