Παίρνει πολιτικές διαστάσεις η καταγγελία της ΠΑΕ Ποντίων που άνοιξε θέμα (και) με το έμβλημα της Αθλητικής Ένωσης Ξάνθης

 

Η ΠΑΕ Ποντίων στο πλαίσιο της υπερασπιστικής της γραμμής για την χρήση της επετειακής φανέλας που ετοίμασε για την ποντιακή γενοκτονία και της οποίας η χρήση σε αγώνες απαγορεύθηκε κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ, προχώρησε δημόσια σε καταγγελία για δύο μέτρα και δύο σταθμά από τις διοικήσεις των ΕΠΣ Θράκης και της γειτονικής Ξάνθης, βάζοντας στο… «στόχαστρο» την υπόθεση της ΑΕΞ.

Η Αθλητική Ένωση Ξάνθης (ΑΕΞ) ιδρύθηκε το 2012 και πολλοί υποστηρίζουν, ανάμεσά τους και η ΠΑΕ Ποντίων, ότι αποτελεί την άτυπη συνέχεια της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», ενός συλλόγου που υπήρχε και ήταν επίσημα αναγνωρισμένος τις πρώτες δεκαετίες μετά την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον κανονικό κορμό, μετείχε κανονικά και σε ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα με αυτήν την ονομασία, ως γνωστόν καταργήθηκε και κρίθηκε μη αναγνωρισμένος με βάση το ελληνικό δίκαιο πριν από μερικές δεκαετίες και έκτοτε υπάρχει ως ένα άτυπο σωματείο, μη αναγνωρισμένο από την ελληνική δικαιοσύνη, το οποίο μάλιστα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πέτυχε την τιμωρία της Ελλάδας για παραβίαση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού.

iskecesporamblem_400x400Η Αθλητική Ένωση Ξάνθης, που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Ξάνθης, αποτελεί σωματείο που στον χώρο της μειονότητας είναι περισσότερο γνωστό ως «İskeçe Spor Birliği». Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι πρόκειται για αμιγώς μειονοτικό σωματείο αφού σε αυτό μετέχουν και χριστιανοί, ενώ προπονητής φέτος της ομάδας στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Ξάνθης είναι ο Χρήστος Μαλαδένης, παλιά δόξα του ΑΟΞ, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Ως γνωστόν η Αθλητική Ένωση Ξάνθης ως έμβλημα έχει το ρολόι της Ξάνθης σε κόκκινη απόχρωση, ωστόσο αρκετοί έχουν παρατηρήσει και έχουν αναφέρει ότι η κόκκινη απόχρωση είναι ως γνωστόν το χρώμα της σημαίας της Τουρκίας, ενώ έχουν παρατηρήσει ότι με τους δείκτες του το συγκεκριμένο ρολόι στο έμβλημα της ΑΕΞ δείχνει την ώρα «09.05», δηλαδή την ώρα που πέθανε ο Κεμάλ Ατατούρκ και θεωρείται ως «ιερή αναφορά» του ωροδείκτη στη γειτονική χώρα.

Τα στοιχεία αυτά σχολιάστηκαν κατά κόρον στο διαδίκτυο, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν με την  ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου η οποία… μηδενίστηκε επειδή φόρεσε την γνωστή φανέλα με το μήνυμα «Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ» αναφερόμενη στην ποντιακή γενοκτονία. Η απορία είναι εύλογη: «Δεν συνιστά πολιτικό και σε κάθε περίπτωση μη αθλητικό μήνυμα το συγκεκριμένο έμβλημα της ΑΕ Ξάνθης και αποτελεί το σύνθημα και ο Πυρρίχιος στην φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων;».

Η μία διαφορά έγκειται βέβαια στο γεγονός ότι οι άνθρωποι της ΑΕ Ξάνθης ποτέ δεν βγήκαν να διαλαλήσουν ότι στο έμβλημά τους έχουν ουσιαστικά την «εθνική ώρα της Τουρκίας», σε αντίθεση με την ΠΑΕ Ποντίων που οργάνωσε εκδηλώσεις για την παρουσίαση της φανέλας και σήκωσε το θέμα, εμμέσως πλην σαφώς παραδεχόμενη ότι πίσω από τις φράσεις υπάρχουν και μη αθλητικά μηνύματα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακίνηση του θέματος, η εφημερίδα «Θράκη» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Ξάνθης Ερκάν Κίρατζη, ο οποίος είναι και στέλεχος της Αθλητικής Ένωσης Ξάνθης, ο οποίος όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε ότι στο έμβλημα της ΑΕΞ κρύβεται ο… Κεμάλ, αλλά αντιθέτως «δήλωσε άγνοια για όλα αυτά, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η εφημερίδα.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης Γιώργος Πανίδης, επιβεβαίωσε ότι η Αθλητική Ένωση Ξάνθης, ανήκει στην δύναμη της ΕΠΣ Ξάνθης αλλά ξεκαθάρισε (με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση) ότι «εγώ προσπαθώ να μάθω την ιστορία της Ελλάδας. Δεν θα καθίσω να μάθω τις ιστορίες των όμορων κρατών. Αν ο Κεμάλ Ατατούρκ πέθανε ή όχι στις 9.05 δεν το γνωρίζω. Υπάρχουν αρμόδια Υπουργεία και αρμόδιες υπηρεσίες, για να το λάβουν υπόψιν τους, να μου στείλουν ένα έγγραφο, προκειμένου και εγώ να λάβω τα μέτρα μου. Εγώ δεν ξέρω πότε πέθανε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Ειλικρινά σας μιλώ, δεν το γνωρίζω. Εγώ προσπαθώ να μάθω πότε πέθανε ο Κολοκοτρώνης. Εξάλλου η ΑΕΞ δεν ιδρύθηκε επί Προεδρίας δικής μου. Υπήρχε. Και το Υπουργείο το αρμόδιο έδωσε την έγκρισή του και η Ομοσπονδία έδωσε την έγκρισή της για να ανήκει αυτή τη στιγμή στα Σωματεία της Ένωσης Ξάνθης. Υπήρχε. Τώρα θυμήθηκαν αν η ΑΕΞ γράφει το 9.05 στο ρολόι;».

«Ξαναλέω ότι εγώ προσπαθώ να μάθω καλά την ιστορία της Ελλάδας. Και όταν το χρειαστεί η πατρίδα μου, θα βάλω τα στήθη μου μπροστά. Θα πολεμήσω για την πατρίδα μας, τα ήθη μας, τα έθιμά μας και τις οικογένειές μας. Προσπαθώ να μάθω την ιστορία την δική μας, για τους ήρωές μας, όχι για τους ήρωες των άλλων κρατών» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ας μου στείλουν λοιπόν οι αρμόδιοι ένα έγγραφο που να αναφέρει ότι απαγορεύει να υπάρχει αυτό το σήμα. Εγώ δεν ξέρω πότε πέθανε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ούτε τα εμβλήματα της Τουρκίας κλπ. Είναι απλά τα πράγματα. Για να γίνει ένα Σωματείο, περνάει πρώτα από την Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία με την σειρά της κοιτάζει αν υπάρχουν θέματα εθνικά κλπ και από εκεί και πέρα μας λέει αν είναι «οκ» ή όχι, αν εγκρίνεται δηλαδή το σωματείο. Δεν γίνονται από μόνα τους τα σωματεία. Υπάρχουν εγκρίσεις. Δεν έρχονται στην ΕΠΣ ή στην κάθε ΕΠΣ. Εξάλλου το σωματείο αυτό ιδρύθηκε το 2012. Εμείς αναλάβαμε το 2015. Δεν γνωρίζω αν απαγορεύεται ή αν επιτρέπεται, εγώ. Ας το δουν οι αρμόδιοι. Εγώ δεν είμαι αρμόδιος για το συγκεκριμένο κομμάτι. Ας το δουν οι αρμόδιοι και ας μου στείλουν ένα έγγραφο να μου πουν ότι απαγορεύεται αυτό το έμβλημα ή να λέγεται έτσι η συγκεκριμένη ομάδα και από εκεί και πέρα αν δεν λάβουμε εμείς τα μέτρα μας, ευθυνόμαστε εμείς».

Το θέμα – και τις απαντήσεις του προέδρου της ΕΠΣ Ξάνθης Γιώργου Πανίδη – ανέδειξε η Χρύσα Ούτση, περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής στην Ξάνθη του συγκυβερνώντος κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου. Πιο πριν, το ζήτημα έχει αναδείξει και η ΠΑΕ Ποντίων που με έμφαση τονίζει ότι ενώ στην Ξάνθη τηρούν την… γραφειοκρατία και ο εκεί πρόεδρος νίπτει τας χείρας του για την υπόθεση της ΑΕΞ περιμένοντας κάποιον να του στείλει κάποιο έγγραφο, στην Ροδόπη η ΕΠΣ Θράκης κινήθηκε αυτοβούλως για την δική της υπόθεση και έστειλε σχετικό ερώτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΠΟ, κάτι που δεν έκανε η αντίστοιχη διοίκηση της ΕΠΣ Ξάνθης για την υπόθεση της ΑΕΞ. Παράλληλα, πάντα η ΠΑΕ Ποντίων υποστηρίζει ότι η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της ΕΠΟ είναι απλά μια γνωμοδότηση και σε καμία περίπτωση απόφαση της Ομοσπονδίας που έπρεπε να αποτελέσει «θέσφατο» για την ΕΠΣ Θράκης. Σε κάθε περίπτωση, την υπόθεση κρίνουν πλέον οι δικαστές της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, όπου ήδη συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη η υπόθεση, με την απόφαση να αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας…