Γάμος ομοφύλων: Πώς ψήφισαν οι 10 βουλευτές της Θράκης! Τρία «ναι», τρία «όχι» και τέσσερις αποχές

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η Eλλάδα έγινε η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου.

Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών». Πέρασε με ψήφους από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ωστόσο σχεδόν όλα τα κόμματα είχαν απώλειες.

Από τη Νέα Δημοκρατία υπερψήφισαν το νομοσχέδιο 107 βουλευτές αλλά 51, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας της συμπολίτευσης, είτε το καταψήφισαν είτε απείχαν. Σε σχέση με τους θρακιώτες κυβερνητικούς βουέυτές είχαμε δύο ναι, δύο ηχηρά όχι και μια ακόμα πιο ηχηρή αποχή.

Η αποχή προήλθε από τον Εβρίτη υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Κελέτση, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αμφιταλαντεύτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν απείχε εντελώς από την διαδικασία, αφού ήταν στο εντευκτήριο της Βουλής (βυθισμένος κυρίως στις σκέψεις του) μέχρι και πέντε λεπτά πριν ξεκινήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο Κελέτσης είναι ένα από τα τέσσερα στελέχη της κυβέρνησης που δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο αλλά απείχαν, οι άλλοι τρεις είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενειας Μαρία Κεφάλα και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.

Ενας άλλος Εβρίτης βουλευτής της ΝΔ, ο Τάσος Δημοσχάκης, επέλεξε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Και αυτός αμφιταλαντεύτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή και σε συνομιλητές του, ακόμα και δέκα λεπτά πριν την ψηφοφορία, έλεγε ότι δεν είχε αποφασίσει τι τελικά θα ψηφίσει. Τελικά προτίμησε το «όχι», το οποίο εξ αρχής είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο βουλευτής Ροδόπης ήταν από τους πρώτους κυβερνητικούς βουλευτές που είχαν αντιταχθεί δημοσίως στο νομοσχέδιο και έμεινε μέχρι τέλους στην θέση του, θεωρώντας ότι αποδομεί τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε, όπως είχε προαναγγελθεί και όπως αναμενόταν, και ο βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης Πάρης Παπαδάκης, ο οποίος είχε κατά την διάρκεια της ομιλίας του κατά την συζήτηση στη Βουλή ένα επεισόδιο με την Ραλία Χρηστίδου του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, οι τρεις από τους δέκα θρακιώτες βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο είναι οι Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ Ροδόπης), Τάσος Δημοσχάκης (ΝΔ Έβρου) και Πάρης Παπαδάκης (Ελληνική Λύση Εβρου).

Ακόμα, δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο αλλά και δεν τον καταψήφισαν, επιλέγοντας την αποχή, πέραν του υφυπουργού Σταύρου Κελέτση (ΝΔ Εβρου) οι τρεις από τους τέσσερις μειονοτικούς βουλευτές. Οι δύο της Νέας Αριστεράς Φερχάτ Οζκιούρ στην Ροδόπη και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ στην Ξάνθη, ήταν οι μόνοι απο τους 11 βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν και δεν υπερψήφισαν αλλά προτίμησαν την αποχή. Το ίδιο ισχύει και για τον βουλευτη Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν που επίσης απείχε από την ψηφοφορία, ένας από τους 11 συνολικα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έπραξαν κάτι τέτοιο, δηλαδή το 1/3 της κοινοβουλευτικής του δύναμης.

Αντιθέτως, ο έτερος μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης) έκανε την έκπληξη και παρόλο που όλοι εκτιμούσαν ότι επίσης θα απείχε, τελικά αν και απών από την ψηφοφορία, τελικά λογίζεται σε αυτους που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Αυτό συνέβη, καθώς όπως έγινε γνωστό, φρόντισε να στείλει επιστολή στο προεδρείο της Βουλής με το οποίο ενημέρωνε για την απουσία του, δικαιολογούνταν για αυτήν και δήλωνε ότι θα ήθελε να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ψήφος που έγινε δεκτή όπως και σε όλους τους υπόλοιπους βουλευτές που επέλεξαν με αυτόν τον τρόπο να ψηφίσουν αν και απόντες από τη Βουλή.

Μαζί με την ψήφο του Ιλχάν Αχμέτ, έγιναν τρεις οι θρακιώτικες ψήφοι υπέρ του νομοσχεδίο, μία από κάθε νομό. Οι άλλες δύο προέρχονταν από τους κυβερνητικούς βουλευτές της ΝΔ στην Ξάνθη Σπύρο Τσιλιγγίρη και στον Εβρο Χρήστο Δερμετζόπουλο. Κατά συνέπεια, πάντα σε σχέση με την Θράκη μας, υπερψήφισαν οι ανωτέρω τρεις το νομοσχέδιο (Σπύρος Τσιλιγγίρης ΝΔ Ξάνθης, Χρήστος Δερμετζόπουλος ΝΔ Ξάνθης, Ιλχαν Αχμέτ ΠΑΣΟΚ Ροδόπης), τρεις το καταψήφισαν (Ευριπίδης Στυλιανίδης ΝΔ Ροδόπης, Τάσος Δημοσχάκης ΝΔ Εβρου, Πάρης Παπαδάκης Ελλ. Λύση Εβρου) και τέσσερις απείχαν (Σταύρος Κελέτσης ΝΔ Έβρου, Μπουρχάν Μπαραν ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Οζκιούρ Φερχάτ Νέα Αριστερά Ροδόπης, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ Νέα Αριστερά Ξάνθης).