Πρόταση Μιχαηλίδη για στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αθληισμού στην Αλεξανδρούπολη και φιλοξενία του 2ου Αθλητικού Συνεδρίου

Με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στο τμήμα βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης αλλά και την συζήτηση σε σχέση με το νέο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Θράκη Παύλος Μιχαηλίδης δημοσιοποίησε μερικές σκέψεις για την αναγκαιότητα εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για το σύνολο του αθλητισμού της Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, ο Παυλος Μιχαηλίδης αναφέρει:

«Τα πρόσφατα γεγονότα με το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το ιστορικό τμήμα του βόλεϋ στον Εθνικό, αλλά και η συζήτηση που γίνεται για το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο της Αλεξανδρούπολης, σε ότι αφορά την χωρητικότητα και τις προδιαγραφές του για διεθνείς αγώνες, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, για το σύνολο του αθλητισμού στην Αλεξανδρούπολη.

Ανάλογες καταστάσεις οικονομικών προβλημάτων και αδιεξόδου είχαμε ζήσει και κατά το παρελθόν με τα επαγγελματικά ποδοσφαιρικά σωματεία της περιοχής. Εξάλλου κάθε χρόνο ο Δήμος επιχορηγεί με χιλιάδες ευρώ τους αθλητικούς συλλόγους και μεριμνά τόσο για την συντήρηση των αθλητικών υποδομών, όσο και για την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.

Η ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση καθώς και η αξία ενός ισχυρού μητροπολιτικού Δήμου, «αναγκάζει» την Αλεξανδρούπολη να επενδύει διαχρονικά μεν στα ερασιτεχνικά σωματεία αλλά ταυτόχρονα οφείλει να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια και σε επίπεδο υψηλού επαγγελματικού αθλητισμού κυρίως στα δημοφιλή ομαδικά σπορ.

Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης θα πρέπει να λάβει υπόψιν τα δημογραφικά δεδομένα, τις παραδόσεις, τα γεωγραφικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και με στόχους αφενός τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση τους για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και την αθλητική αναψυχή της νεολαίας και των εργαζομένων στο πλαίσιο του ελεύθερου χρόνου τους (Ερασιτεχνικός Σωματειακός, Σχολικός, Μαζικός Λαϊκός Αθλητισμός) και αφετέρου την προώθηση του πρωταθλητισμού σε όλα τα επίπεδα και την προσέλκυση μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την διεκδίκηση από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας της διεξαγωγής από την πόλη μας του 2ου Συνεδρίου για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό, Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού», που διοργανώνει το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Το 1ο αντίστοιχο συνέδριο διοργανώθηκε στην Πάτρα το τριήμερο 8-10 Απριλίου 2022, ενώ σύμφωνα με ενημέρωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το 2ο Συνέδριο που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στη Κομοτηνή στις 21-22 Μαΐου 2022, αναβλήθηκε, λόγω έλλειψης συντονισμού των τοπικών φορέων της περιοχής.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος- Πρώην Πρόεδρος του ΤΑΠ της «Π.Α.Ε. ΘΡΑΚΗΣ”