Ο Φορτούνης και όσοι Θρακιώτες αποχώρησαν οικειοθελώς από την Εθνική Ελλάδος

Σαν βόμβα έσκασε στις τάξεις της Εθνικής ομάδας η απόφαση του Κώστα Φορτούνη να ανακοινώσει την απόσυρσή του από τις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος σε ηλικία 31 ετών, μετά τη μη κλήση του Γκουστάβο Πογέτ για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Παρά την εντυπωσιακή εκκίνηση που πραγματοποιεί στη φετινή σεζόν, ο Γκουστάβο Πογιέτ δεν τον υπολογίζει για τους προκριματικούς αγώνες του Euro απέναντι σε Ολλανδία (7/9) και Γιβραλτάρ (10/9), με τον ομοσπονδιακό τεχνικό να τονίζει στο πρόσφατο παρελθόν ότι ο άσος του Ολυμπιακού δεν ταιριάζει στα πλάνα του.

Αντίστοιχες περιπτώσεις και αυτές των Γιάννη Κωνσταντέλια, Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου και Γιώργου Βαγιαννίδη, οι οποίοι πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις στους ευρωπαϊκούς προκριματικούς αγώνες που έδωσαν φέτος το καλοκαίρι με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση του Φορτούνη θύμισε αντίστοιχες περιπτώσεις που καταγράφηκαν στο παρελθόν με «αστέρες» του ελληνικού ποδοσφαίρου να αποχαιρετούν πρόωρα από την Εθνική για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, όπως παρουσίασε το pelota.gr.

Ας θυμηθούμε μερικές από αυτές:

Βασίλης Καραπιάλης

Ο Λαρισαίος ποδοσφαιριστής αποφάσισε να αποχωρήσει από την Εθνική το 1994 σε ηλικία 29 ετών, όταν ο Αλκέτας Παναγούλιας αποφάσισε να τον «κόψει» από την αποστολή που θα ταξίδευε στις ΗΠΑ για την πρώτη συμμετοχή της χώρας μας σε τελική φάση Μουντιάλ.

Νικολαΐδης-Ατματσίδης-Κασάπης

Στις 15 Νοεμβρίου του 1999 η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο άδειο λόγω τιμωρίας γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η διαιτησία του ρέφερι Δημητρόπουλου εξόργισε τους κιτρινόμαυρους και είχε ως συνέπεια την αποχώρηση των Ντέμη Νικολαΐδη, Ηλία Ατματσίδη και Μιχάλη Κασάπη από την Εθνική.

Επρόκειτο για ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο την περίοδο εκείνη. Ο Ατματσίδης δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά με τη γαλανόλευκη, σε αντίθεση με τους Νικολαΐδη-Κασάπη, οι οποίοι επέστρεψαν δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στην αναμέτρηση Αγγλία-Ελλάδα (2-2) για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2002.

Γρηγόρης Γεωργάτος

Το τελευταίο παιχνίδι του Γεωργάτου με το εθνόσημο ήταν το πρώτο του Ότο Ρεχάγκελ στον ελληνικό πάγκο. Οι δύο άντρες συγκρούστηκαν το Σεπτέμβριο του 2001, στην τελευταία προπόνηση που διεξήχθη πριν από το Φινλανδία-Ελλάδα (5-1) για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2002.

Ο «Γκεό» – που ανήκε τότε στην Ίντερ – αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού αλλά όταν επέστρεψε στο Μιλάνο ανακοίνωσε το τέλος του από την Εθνική, παραχωρώντας τις εξής δηλώσεις στην ιστοσελίδα «Sportnews»:

«Δεν θα ξαναπαίξω στην Εθνική. Αγαπώ την Ελλάδα αλλά αποχωρώ λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Περίμεναν να γυρίσω στην Ιταλία για να πουν ότι τσακώθηκα με τον προπονητή. Μόνο ο Γεωργάτος φταίει και κανένας άλλος»

«Αηδίασα με το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, αλλά και τα όσα λένε εις βάρος μου κάθε φορά που παίζω με την Εθνική, λες και φταίω μόνο εγώ για την κατάντια της. Από την ημέρα που ήρθα στην Ιταλία, όλοι μου φέρονται με τον καλύτερο τρόπο. Με αγαπούν πραγματικά και με βοηθούν να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο»

Άκης Ζήκος

Έναν μήνα αργότερα ήταν η σειρά του Ζήκου να κοντραριστεί με τον Ρεχάγκελ και να αποχαιρετήσει τα αποδυτήρια της επίσημης αγαπημένης. Το Νοέμβριο του 2001, η Εθνική έδινε φιλικό με την Κύπρο στην Καισαριανή (σ.σ. ήττα με σκορ 2-1). Ο Γερμανός τεχνικός ζήτησε από τον Ζήκο να περάσει στο ματς ως αλλαγή πέντε λεπτά πριν από τη λήξη. Ο Ζήκος δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα και οι δυο τους αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες στον πάγκο. Όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν το τελευταίο αγωνιστικό πεντάλεπτο του πρώην άσου της ΑΕΚ σε διεθνές επίπεδο.

Ιεροκλής Στολτίδης

Ο Στολτίδης κλήθηκε από τον Ότο Ρεχάγκελ για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2008 σε ηλικία 33 ετών κλήθηκε. Δεν ενσωματώθηκε όμως ποτέ στην ομάδα, αφού όπως εξήγησε ο ίδιος: «εάν αυτή η κλήση είχε έρθει νωρίτερα, όταν ήμουν σε θέση να προσφέρω αυτά που εγώ ήθελα, τότε χωρίς δεύτερη σκέψη θα έθετα τον εαυτό μου στη διάθεση της Εθνικής μας».

Αμανατίδης-Κυργιάκος

Την ίδια περίοδο γύρισαν την πλάτη στην Εθνική ομάδα οι Γιάννης Αμανατίδης και Σωτήρης Κυργιάκος.

«Κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν έπαιζαν στις ομάδες τους, αλλά έπαιζαν στην Εθνική. Δεν εκπροσωπούσαν τη χώρα, αλλά τους εαυτούς τους. Χρησιμοποιούσαν την ομάδα για να προβληθούν. Βαρέθηκα» δήλωνε ο Αμανατίδης τον Αύγουστο του 2010, με τον Κυργιάκο να αποχωρεί, αγωνιζόμενος τότε στη Λίβερπουλ, χωρίς πάντως ο ίδιος να διευκρινίζει κάτι περισσότερο για τους λόγους της δικής του απόφασης.

Φάνης Γκέκας

Έναν μήνα αργότερα (σ.σ. Σεπτέμβριος 2010) ήταν η σειρά του Φάνη Γκέκα: «Μετά από μεγάλη σκέψη αποφάσισα να σταματήσω από την Εθνική ομάδα, εξαιτίας κάποιων ειδικών συνθηκών, που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτή και για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Εθνική ομάδα και στους συμπαίκτες μου και να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκα».

Στη συνέχεια ο Γκέκας είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο Contra.gr και είχε αποκαλύψει ότι ένας από τους λόγους της απόφασής του ήταν η παρουσία του Κώστα Κατσουράνη στα εθνικά αποδυτήρια. Το αντίο του Γκέκα κράτησε πάντως έναν χρόνο, αφού επέστρεψε στις τάξεις της Εθνικής έναν χρόνο μετά.

Χοσέ Χολέμπας

Ο τελευταίος πριν τον «Φόρτου» ήταν ο Χοσέ Χολέμπας, ο οποίος ανακοίνωσε το τέλος του στις 10 Οκτωβρίου του 2016. Η Ελλάδας αντιμετώπιζε εκτός έδρας την Εσθονία (σ.σ. νίκη με σκορ 2-0) για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας. Ο ίδιος ανακοίνωσε την απόφασή του στα αποδυτήρια με τη λήξη του αγώνα και ενώπιον συμπαικτών και προπονητικού τιμ. Στη συνέχεια εμφανίστηκε μάλιστα αμετάπειστος όταν κάποιοι από τους διεθνείς προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Ο 32χρονος τότε ακραίος μπακ της Γουότφορντ έβλεπε ότι δεν είναι στις πρώτες επιλογές του Μίχαελ Σκίμπε και αποφάσισε κλείσει πρόωρα το κεφάλαιο της γαλανόλευκης.