Στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας στην Αλεξανδρούπολη το περίφημο νέο κλειστό και η ανάγκη κοπής δέντρων για την κατασκευή του

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Αλεξανδρουπολης καταγγέλοντας την προσπάθεια δημιουργίας  εντυπώσεων με αποτέλεσμα την επικίνδυνη παραπληροφόρηση των δημοτών για μικροπολιτικούς προεκλογικούς λόγους στο θέμα ανέγερσης του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου.

Αυτό συνέβη γιατί με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε πάνω από 800.000 στρέμματα και εκατομμύρια δέντρα στον Εβρο, οι παρατάξεις την αντιπολίτευσης έχουν αναδείξει με ανακοινώσεις τους τις τελευταίες ημέρες την απαραίτητη κοπή δέντρων στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί το νέο γυμναστήριο.

Μάλιστα, για το απόγευμα τς Τετάρτης καλεί σε κινητοποίηση η Κίνηση πολιτών για τη σωτηρία του Αλσους Φυτωρίου Αλεξανδρούπολης στο χώρο του άλσους, δίπλα στο νέο κολυμβητήριο, υποστηρίζοντας με φόντο την τεράστια οικολογική καταστροφή από την μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο εδώ και 12 ημέρες, ότι πρέπει να σωθεί το μικρό δασάκι των 400 και πλέον δέντρων, μέσα στον ιστό της πόλης.

Σε πολιτική επίπεδο, πέντε εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά ο υποψήφιος δήμαρχος Σταύρος Σταυράκογλου πήγε με συνεργείο και έκανε δήλωση σε video έχοντας ως φόντο τον συγκεκριμένο χώρο με τα δέντρα. Από την πλευρά της, η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” που πρόσκειται στο ΚΚΕ με ανακοίνωση της ζητάει σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα.

Επίσης, η παράταξη “Πόλη και Πολίτες” του πρώην δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη επί ημερών της οποίας έγινε η χωροθέτηση και ορίστηκε στο συγκεκριμένο χώρο η κατασκευή, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αφού κάνει αυτοκριτική μιλώντας για “τις δικές μας κακές επιλογές και παραλείψεις”, ζητάει να μην κοπούν τα δέντρα στον συγκεκριμένο χώρο έστω και αν αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερήσει κι άλλο η κατασκευή του νέου Κλειστού, με σοβαρό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει ο αείμνηστος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης.

Η ανακοίνωση της παράταξης Λαμπάκη αναφέρει τα εξής:

“ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ.

Η σημερινή κατάσταση στο δήμο μας, μετά την απίστευτη καταστροφή που απογύμνωσε τις περιαστικές περιοχές και τα βουνά μας, αφήνοντας χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα καμένης γης, δεν αφήνει κανένα περιθώριο της παραμικρής σκέψης για θυσία του άλσους των 280 δέντρων (τριάντα ετών περίπου), ώστε στη θέση του να τοποθετηθεί το κλειστό γυμναστήριο.

Η χρονική καθυστέρηση της κατασκευής είναι πολύ μικρότερη θυσία από την «εξαφάνιση» του άλσους των 280 δένδρων με καταστροφέα αντί τις φωτιάς, αυτή τη φορά εμάς..τους ίδιους.

Αυτή είναι η καθαρή θέση της παράταξης μας, οφείλοντας να διατηρήσουμε όσο μπορούμε την αειφορία για τις επόμενες γενιές που δεν θα έχουν καμιά ευθύνη για τις δικές μας κακές επιλογές και παραλείψεις.

Τα 280 δέντρα θα μείνουν όρθια και η παράταξή μας θα είναι πάντα ενάντια στο να κοπούν.

Δηλώνουμε παρόντες και είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες και τους φορείς που αντιτάσσονται σ’ αυτή την καταστροφή, μετά από τη λαίλαπα της φονικής και πρωτοφανούς πυρκαγιάς που προηγήθηκε και συνεχίζει ακόμα να καίει ό,τι σχεδόν απόμεινε”.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στις κατηγορίες κάνοντας λόγο για υποκρισία και καιροσκοπισμό όλων αυτών που εκμεταλλεύονται τις καταστροφικές πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Δήμος Αλεξανδρούπολης: Όλη η αλήθεια για την ανέγερση του νέου κλειστού γυμναστηρίου Αλεξανδρούπολης και τα fake news περί κοπής 440 δέντρων

Τις τελευταίες δύο ημέρες διακινείται εντόνως μια φήμη περί κοπής 440 δέντρων ακριβώς δίπλα από τον χώρο ανέγερσης του νέου κλειστού γυμναστηρίου Αλεξανδρούπολης. Ενός γυμναστηρίου, η χρηματοδότηση του οποίου είναι εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης από το 2016 και η χωροθέτησή του αποφασισμένη και ορισμένη ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Λαμπάκη (βλ. εδώεδώ και βίντεο).

Το 2019 και μετά από 3 χρόνια απραξίας και αδράνειας, και με άμεσο κίνδυνο απώλειας της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης, έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, το έργο τέθηκε σε δημοπράτηση και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος, ο οποίος υπέγραψε τη σύμβαση υλοποίησης του έργου την 1η Φεβρουαρίου 2022. Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, δεν επέτρεψαν στον εργολάβο να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του συμβασιοποιημένου έργου, με αποτέλεσμα την αποχώρησή του από το έργο.

Προς έναρξη του έργου, νέος διαγωνισμός προκηρύχτηκε, ανέδειξε νέο ανάδοχο, ο οποίος και υπέγραψε τη σύμβαση υλοποίησης έργου, στις 4 Ιουλίου 2023. Ευκόλως γίνεται αντιληπτό ότι 50 ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου, η α’ φάση των οποίων περιλαμβάνει τη χάραξη του εδάφους και την απομάκρυνση κάποιων δέντρων, ο αριθμός των οποίων σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα 440.

Πιο συγκεκριμένα, τα μεγάλα κωνοφόρα δέντρα που απαιτείται να απομακρυνθούν είναι μόλις 30, ενώ από τα υπόλοιπα, λιγότερα από 90, τα περισσότερα είναι θαμνοειδή και άλλα ακατάλληλα και άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των δημοτών και τα οποία πρόκειται, σύμφωνα με την ισχύουσα μελέτη να αντικατασταθούν με υπερδιπλάσιο αριθμό νέων φυτεύσεων στον περιβάλλοντα χώρο.

Δε χρειάζεται να ειπωθεί κάτι περισσότερο για τη σπουδαιότητα του νέου κλειστού γυμναστηρίου, το οποίο έχει ανάγκη η πόλη μας και τα παιδιά μας. Η ανοδική τάση ενασχόλησης της νεολαίας μας με τον αθλητισμό αυξάνει ανάλογα την ανάγκη για νέους χώρους άθλησης ενώ η μέχρι και σήμερα τακτική φιλοξενία πανελληνίων και διεθνών αθλητικών διοργανώσεων επιβάλλει τη δημιουργία νέων αθλητικών κέντρων. Χρειάζεται όμως να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το από 14.04.2022 με αριθμ. πρωτ. 87732/600 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών τα Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, σε απάντηση ερωτήματος που υπέβαλε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, «οποιαδήποτε αλλαγή/ματαίωση της σύμβασης του έργου θα οδηγήσει στην απένταξή του».

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μονοπωλεί την ευαισθησία για τα δέντρα της Αλεξανδρούπολης. Για πρώτη φορά γίνεται μια συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης του αστικού πρασίνου με τακτικές δενδροφυτεύσεις. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει τα παιδιά μας από ένα σύγχρονο κέντρο άθλησης. Η δημιουργία εντυπώσεων με αποτέλεσμα την επικίνδυνη παραπληροφόρηση των δημοτών, είναι ενταγμένη σε ένα μικροπολιτικό προεκλογικό παιχνίδι από το οποίο ως Δημοτική Αρχή, θέλουμε να απέχουμε».