Ευρωβόλεϊ 2023: Παρά τους 39 θρακιώτικους πόντους ήττα στις λεπτομέρειες της Εθνικής Ανδρών από το Ισραήλ στην πρεμιέρα

Την ήττα στις λεπτομέρειες με 3-2 σετ από το γηπεδούχο Ισραήλ γνώρισε η Ελλάδα, στην πρεμιέρα του Δ’ Ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βόλεϊ που διεξάγεται στο Τελ Αβίβ.

Η Ελλάδα ξεκίνησε άσχημα το παιχνίδι με αρκετά λάθη, σταδιακά βελτίωνε την απόδοσή της και έφτασε να προηγείται στο σκορ, αλλά με την δύναμη της έδρας το Ισραήλ οδήγησε το παιχνίδι στο τάι μπρέικ όπου και το πήρε.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότητμα βρέθηκε κοντά στο να ξεκινήσει με το δεξί την διοργάνωση καθώς ήταν μπροστά στο σκορ με 13-11 στο τάι μπρέικ, αλλά το Ισραήλ αντέδρασε. Ωστόσο, το παιχνίδι τελείωσε με μία άκρως… περίεργη φάση με πέρασμα του Αλέξανδρου Ράπτη εντός της αντένας, αλλά ο δεύτερος ρέφερι, από τη Βόρεια Μακεδονία, Βλάτκο Ριστόβσκι είχε άλλη άποψη. Οι παίκτες και το σταφ ήταν έξαλλοι με την απόφαση αυτή, αλλά δεν άλλαξε και το παιχνίδι τελείωσε υπέρ των Ισραηλινών με 13-15.

Ο Ντάντε Μπονιφάντε ξεκίνησε με τον Μάρκο Γαλιώτο στη πάσα, τον Σουφλιώτη Δημήτρη Μούχλια διαγώνιο, κεντρικούς τον Γιώργο Πετρέα και τον Ορεστιαδίτη Δημήτρη Τζούριτς, στα άκρα τον Αλεξανδρουπολίτη Ραφαήλ Κουμεντάκη με τον Αλέξανδρο Ράπτη και λίμπερο τον Μενέλαο Κοκκινάκη.

Ο πρώτος πόντος της Ελλάδας ήρθε από τον Κουμεντάκη, αλλά το Ισραήλ ήταν αυτό που ξεκίνησε καλύτερα εκμεταλλευόμενη το νωθρό ξεκίνημά μας. Το πρώτο μας τάιμ άουτ ήρθε με το σκορ στο 3-7 για τους Ισραηλινούς, με τον Ντάντε Μπονιφάντε να θέλει να αφυπνίσει τους παίκτες του. Οι γηπεδούχοι ήταν καλά στημένοι στο μπλοκ, με τους Έλληνες διεθνείς να δυσκολεύονται να τελειώσουν τις επιθέσεις. Με… πέναλτι του Τζούριτς μειώσαμε σε 17-21, αλλά πάλι το Ισραήλ βρήκε τις λύσεις και με συνεχόμενα μπλοκ διαμορφώθηκε το 17-25.

Στο δεύτερο σετ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ο Θανάσης Πρωτοψάλτης στην θέση του Αλέξανδρου Ράπτη. Το Ισραήλ έβαλε και πάλι δύσκολα στην Ελλάδα και προηγήθηκε με +3 μετά τα μισά του σετ (14-17). Ο Δημήτρης Μούχλιας σιγά σιγά ανέβαζε στροφές και με επίθεση πάνω στο φιλέ ισοφάρισε σε 18-18. Ο Πρωτοψάλτης έδωσε προβάδισμα στην Εθνική μας ομάδα (19-18), αλλά το Ισραήλ ήταν αυτό που είχε το πρώτο σετ μπολ μετά από άουτ σερβίς του Τζούριτς (23-24). Οι παίκτες του Ντάντε Μπονιφάντε είχαν το side out και με το σκορ στο 27-27 ανέλαβε δράση ο Θανάσης Πρωτοψάλτης που με δύο εντυπωσιακά μπλοκ έδωσε το σετ στην Ελλάδα με 29-27.

Ανατροπή και στο τρίτο σετ έκανε η Εθνική μας ομάδα, καθώς βρέθηκε από νωρίς να κυνηγάει στο σκορ. Το Ισραήλ πέρασε μπροστά με +4 (8-12), ο Μούχλιας μείωσε σε 16-18 και σε εκείνο το σημείο ο Μπονιφάντε περνάει το ματς τον Ράπτη αντί του Κουμεντάκη. Το Ισραήλ κράτησε την διαφορά των δύο πόντων μέχρι το 19-21 και μετά το side out της Ελλάδας ο Πρωτοψάλτης πήγε στο σερβίς για να ξεκινήσει η ανατροπή. Με επίθεση του Ράπτη στην κόντρα επίθεση η Ελλάδα πέρασε μπροστά στο σκορ (22-21), ο Μπονιφάντε πέρασε τον Λινάρδο στη θέση του Γαλιώτου για να ψηλώσει το μπλοκ της Εθνικής και μαζί με τον Ράπτη ύψωσαν…. τείχος για το 25-21 και το 2-1 σετ.

Δεν κατάφερε να κάνει την ανατροπή στο τέταρτο σετ η Ελλάδα, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα. Το Ισραήλ πίεσε από τη γραμμή των εννέα μέτρων και με δύο συνεχόμενες κακές υποδοχές της εθνικής μας ομάδας το σκορ έγινε 17-22. Ο Πρωτοψάλτης μείωσε σε 19-23, αλλά το Ισραήλ έφτασε στο σετ μπολ με 5 ευκαιρίες για την ισοφάριση. Τις δύο η Ελλάδα τις έσβησε με επίθεση του Τζούριτς και άσσο του Πρωτοψάλτη, αλλά μετά το τάιμ άουτ των Ισραηλινών ο διεθνής ακραίος σημάδεψε άουτ για το 25-21.

Στο πέμπτο σετ προηγηθήκαμε για πρώτη φορά με άσσο του Ράπτη (5-6) και με μπλοκ του Τζούριτς φτάσαμε στο 7-9. Μετά το τάιμ άουτ του Στέιν το Ισραήλ απάντησε με μπλοκ του Χέρσκο στον Πρωτοψάλτη για το 9-9, αλλά η Ελλάδα έφτασε στο 11-13 με δύο επιθέσεις του Ράπτη. Αυτοί όμως ήταν κι οι τελευταίοι πόντοι μας με τον Νταβίντ να ισοφαρίζει 13-13, τον Χέρσκο να διαμορφώνει το 14-13 και να ακολουθεί η φάση όπου οι διαιτητές έδωσαν άουτ το πέρασμα του Ράπτη και δεν άλλαξαν την απόφαση τους παρά τις έντονες διαμαρτυρίες όλης της ελληνικής αποστολής.

Τα σετ: 2-3 (17-25, 29-27, 25-21, 21-25, 13-15) σε 155′. Οι πόντοι της Ελλάδας προήλθαν από 5 άσσους, 56 επιθέσεις, 12 μπλοκ και 33 λάθη αντιπάλων και του Ισραήλ προήλθαν από 2 άσσους, 67 επιθέσεις, 12 μπλοκ και 32 λάθη αντιπάλων. Για την Εθνική Ανδρών ο Κουμεντάκης κέρδισε 6 ποντους (5/19 επ., 1 άσσος, 67% υπ. – 53% άριστες), ο Μούχλιας ήταν πρώτος σκόρερ με 17 πόντους (17/36 ρπ.) ενώ ο Τζούριτς προσθεσε άλλους 16 (12/20 επ., 1 άσσος, 3 μπλοκ).