Ξέσπασμα Μουστακίδη για τις πυρκαγιές στον Έβρο: «Είναι και ανικανότητα! Δεν θέλω να δω μπροστά μου πολιτικό»

Όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέει. Μόνο άμα ζήσεις τη φωτιά μπορείς να καταλάβεις τον πανικό και τον φόβο που προκαλεί.

Ο Σάκης Μουστακίδης είναι άνθρωπος του Έβρου και ήταν συγκλονιστικός στο «ΦΩΣ». Ένας άνθρωπος μπαρουτοκαπνισμένος μέσα από μεγάλους αγώνες, ψύχραιμος, ήταν στοχευμένα όσα είπε στον Θέμη Σινάνογλου, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στις 25 Αυγουστου και πλέον αναρτήθηκε και στο fosonline.

«Τι έχει πάθει η χώρα μας μέσα σε λίγες μέρες. Κάηκαν πολλές περιοχές, μέχρι και οβίδες είδαμε να σκάνε στη Νέα Αγχίαλο, στο δεύτερο μεγαλύτερο πολεμικό αεροδρόμιο της χώρας, η Πυροσβεστική δεν φαίνεται αποτελεσματική, ο Στρατός δεν ήταν αποτελεσματικός, η Αστυνομία επίσης εκτέθηκε με τους Κροάτες εισβολείς. Τι γίνεται με το κράτος μας; Έχουμε κράτος που λειτουργεί; Και πότε επιτέλους θα αποδοθούν ευθύνες; Εγώ, αν κάνω γκάφες, θα χάσω τη δουλειά μου. Έχουν καεί στον Έβρο… 150.000 γήπεδα ποδοσφαίρου! Τόσο είναι. Ανυπολόγιστη καταστροφή. Η περιοχή όμως είναι «ευαίσθητη», έχει και άλλα προβλήματα πολύ σημαντικά. Διαβάστε τι μου είπε ο καλύτερος Έλληνας πασαδόρος όλων των εποχών, ρέκορντμαν συμμετοχών με την Εθνική και μάλιστα σε όλα τα σπορ», σχολιάζει πριν την παράθεση της κουβέντας – συνέντευξης ο κορυφαίος δημοσιογράφος. Αξίζει η αναδημοσίευση:

Τι ζείτε; Κάντε μου μια περιγραφή.

Δυστυχώς η κατάσταση στον Έβρο είναι πάρα πολύ άσχημη. Από τη μέση του νομού μέχρι τα σύνορα είναι όλα καμένα. Και μαθαίνω ότι δεν πάει καλά η φωτιά στη Δαδιά, πάει να ενωθεί με τα άλλα καμένα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ζούμε αυτές τις μέρες. Είδαμε τη φωτιά να περνάει πάνω από την Αλεξανδρούπολη, γύρω από την πόλη, έβρεχε στάχτη, έπνιξε την πόλη.

Ευθύνες υπάρχουν;

Έχω δύο έντονα συναισθήματα. Πρώτον, πικρία μεγάλη, κατάθλιψη. Πολλή στενοχώρια. Αγαπάμε τον τόπο μας, ήρθαμε εδώ να ζήσουμε γιατί αγαπάμε τον Έβρο, αγαπάμε τη Θράκη. Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Το δεύτερο συναίσθημα που έχω είναι απογοήτευση. Δεν μιλάω πολιτικά, δεν μιλάω κομματικά.

Να μου πείτε ό,τι θέλετε.

Δεν γίνεται το 2023 με τέτοια τεχνολογία, με τόσα drones, να μην έχεις μια υψηλή εποπτεία, μια επιστασία μέρα νύχτα σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή, σε αυτόν τον ευαίσθητο νομό… Δεν θέλω να πιστέψω ούτε επικροτώ ακρότητες ούτε είναι δουλειά μου να πω ποιος βάζει τις φωτιές. Αυτό είναι δουλειά άλλων και πρέπει να μας ενημερώσουν. Αλλά κάποια στιγμή σε αυτήν τη χώρα πρέπει να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα.

Όπως;

Πόσο στοιχίζει ένα φθηνό drone να πετάει μέρα νύχτα, να σου δείχνει τα πάντα; Να αποφύγεις εθνική καταστροφή, να προλάβεις τη φωτιά στην αρχή της. Να σώσεις παρθένα δάση, ανθρώπους, περιουσίες, ζώα, μέλισσες, τα πάντα. Πόσο θα κόστιζε να είχαμε μερικά drones σε σχέση με το κόστος αυτής της καταστροφής; Από τη μέση του νομού μέχρι τα σύνορα έχουν καεί τα πάντα. Τι θα κάνουμε; Είμαι πολύ απογοητευμένος. Η τριβή μου με τον αθλητισμό ως παίκτη και ως προπονητή μού έχει εμπεδώσει μία άποψη: μπορείς να μάθεις εύκολα κάποια πράγματα. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας. Το δύσκολο είναι να έχεις την πυγμή να τα εφαρμόσεις. Εκεί φαίνεται αν έχεις αρχ…

Δεν γίνεται να μη σας ρωτήσω για τον πολίτη που έβαλε στην κλούβα μετανάστες και έβγαλε βίντεο λέγοντας πόσα «κομμάτια» έχει και του έγραφαν από κάτω «κάψε τους, σκότωσέ τους».

Είμαι πολιτικοποιημένο άτομο, αλλά δημοκράτης. Είμαι δημοκράτης άνθρωπος. Δεν είναι σωστά αυτά τα πράγματα, δεν πρέπει να παίρνει ο πολίτης τον νόμο στα χέρια του. Δεν είμαστε ζούγκλα, ούτε Φαρ Ουέστ. Ποιος έχει φτάσει τον κόσμο σε αυτήν την κατάσταση; Θέλω να υπάρχει ασφάλεια. Οι αρχές να εφαρμόζουν τον νόμο. Προσωπικά ήμουν παρών σε ένα περιστατικό με διακινητή που κινούταν ανάποδα στην Εγνατία Οδό.

Πότε και πού;

Δίνω τα στοιχεία. Στις 16 Αυγούστου στις 10 το πρωί ένα άσπρο βαν κινούταν ανάποδα στην Εγνατία Οδό από τη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης προς Κήπους.

Πού καταλήγουμε;

Ένας άνθρωπος για να ζήσει εδώ στον Έβρο χρειάζεται τρία πράγματα. Απευθύνω έκκληση προς κάθε κατεύθυνση. Πρώτον, ασφάλεια. Την έχω; Δεύτερον, υγεία. Την έχω; Τρίτον, θαλπωρή, παροχές που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, όπως θέρμανση τον χειμώνα. Την έχω; Μιλάω για πράγματα που έχει λύσει ο πολιτισμένος κόσμος. Ασφάλεια, υγεία, θέρμανση. Ο χειμώνας εδώ είναι δύσκολος.

Υπηρετήσατε πολλά χρόνια το εθνόσημο, πιο πολλά από τον καθένα. Πώς βλέπετε το κράτος τον τελευταίο καιρό; Στρατό, Πυροσβεστική, Αστυνομία…

Θα το πω ξεκάθαρα: το 2020 ήμουν υπερήφανος με αυτό που έγινε στον Έβρο στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας. Σήμερα δεν έχω το ίδιο συναίσθημα. Κύριοι, είστε εκεί για να διοικείτε. Αν δεν μπορείτε, μη διοικείτε. Και δεν μιλάω μόνο για τους υψηλά ιστάμενους, αλλά και για τους πιο χαμηλά. Δεν θέλω πολλά για να ζω στον τόπο μου. Είμαι τόσο θυμωμένος που ειλικρινά δεν θα ήθελα να συναντήσω κάποιο πολιτικό πρόσωπο μπροστά μου. Στη χώρα μου… Στην καλύτερη χώρα του κόσμου… (σ.σ. συγκινείται).

Πώς θέλετε να κλείσουμε;

Πέρσι είχαμε μια μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς. Κι ενώ ξέραμε τώρα ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, ενώ ξέραμε ότι υπήρχαν υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, μποφόρ, τι κάναμε; Αφήσαμε τη φωτιά να φτάσει μέχρι τη Ροδόπη. Κάηκαν 615.000 στρέμματα. Ας σκεφτούμε τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Και δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στις καιρικές συνθήκες. Υπάρχει και ανικανότητα. Αυτοί οι οποίοι μας διοικούν πρέπει να έχουν αξίες μεγαλύτερες από του κάθε Έλληνα. Υπάρχει αυτό το πράγμα; Δεν είμαι σίγουρος πλέον ότι υπάρχει.