Γ’ Εθνική: Οι 14+1 αντίπαλοι Πανθρακικού, Αβάτου, Ορέστη και Πετεινού στο νέο πρωτάθλημα! Οι πιθανοί χάρτες και των 4 ομίλων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι 72 ομάδες και στους 4 ομίλους της Γ’ Εθνικής τον καταρτισμό των ομίλων ιδίως μετά την δήλωση των ομάδων και την προσκλήση από την ΕΠΟ πεντε ομάδων για να καλύψουν τα κενά των Φοίνικα Επιδαύρου, ΠΑΟ Ρουφ και Ηρακλή Λάρισας που δεν δήλωσαν συμμετοχή στη Γ’ Εθνική, αλλά και των Ηρόδοτου, Απόλλων Λάρισας που υποβιβάστηκαν απευθείας στα τοπικά.

Η πρώτη που πήρε την άνοδο και καλύτερη 4η ομάδα των μπαράζ ανόδου είναι η Ελλάς Σύρου, ενώ ανεβαίνουν επίσης Περαμαϊκός, Χαιδάρι και η Αναγέννηση Επανομής και Εορδαϊκός που πιθανότατα θα είναι στον 1ο όμιλο των Θρακιωτών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάσταση για τις ομάδες της Ημαθίας. Η βασίλισσα του Βορρά η Βεροια μετά τον υποβιβασμό της οδεύει σε διοίκηση πρωτοδικείου αφού υπάρχει διοικητική αβεβαιότητα, ενώ και ο πρωταθλητής Ημαθίας Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας πιθανότατα θα πάρει μέρος στην τριπλή συγχώνευση με τον Εορδαικό και τον Μακεδονικό Φούφα, ενω υπάρχει και ένα σενάριο για αγορά του ΑΦΜ του από ομάδα της Θεσσαλονίκη όπως έγινε πέρυσι με το Αγγελοχώρι.

Ετσι η Καστοριά (ΕΠΣ Καστοριάς) πιθανότατα θα παει στον 2ο όμιλο εκτός εαν πάει σε αυτόν ο νέος Εορδαικός ή ακόμα και η νέα Αγία Μαρίνα αν προχωρήσει η υπόθεση ΑΦΜ. Στον 3ο και 4ο όμιλο θα γίνει κλήρωση σε ποιον από 3ο ή 4ο όμιλο θα πάνε οι… 16 ομάδες της Αττικής, εαν προσθέσουμε τον Απόλλωνα Σμύρνης που πιθανόν δεν θα δηλώσει στην SL2. Πιθανότατα εαν συμβεί αυτό ο Γιούχτας Αρχανων θα πάρει την θέση του.

Το σχέδιο των 4 ομίλων της Γ’ Εθνικής της νέας σεζόν (2023-2024) έχει ως εξής:

1ος όμιλος: Ορέστης Ορεστιάδας (ΕΠΣ Έβρου), Πανθρακικός (ΕΠΣ Θράκης), Άρης Αβάτου, Άρης Πετεινού (ΕΠΣ Ξάνθης), ΑΟ Καβάλα, Νέστος Χρυσούπολης (ΕΠΣ Καβάλας), Δόξα Δράμας (ΕΠΣ Δράμας), Απόλλωνας Παραλιμνίου (ΕΠΣ Σερρών), Ποσειδώνας Μηχανιώνας, Θερμαϊκός Θέρμης, Νίκη Ευκαρπίας, Αναγέννηση Επανομής (ΕΠΣ Μακεδονίας), Α.Ο. Χανιώτης, Αετός Βαρβάρας (ΕΠΣ Χαλκιδικής), Κεραυνός Αγγελοχωρίου (ΕΠΣ Πέλλας), ΠΑΟΚ Κρηστώνης (ΕΠΣ Κιλκίς), Βέροια (ΕΠΣ Ημαθίας), Εορδαϊκός (ΕΠΣ Κοζάνης).

2ος όμιλος: Καστοριά (ΕΠΣ Καστοριάς), Μαγνησιακός (ΕΠΣ Θεσσαλίας), Εθνικός Ν. Κεραμιδίου, Σβορώνος, Πιερικός, Βατανιακός (ΕΠΣ Πιερίας), Α.Ε. Κιλελέρ (ΕΠΣ Λάρισας), Π.Ο. Φήκης, Α.Ο. Τρίκαλα (ΕΠΣ Τρικάλων), Αστέρας Σταυρού (ΕΠΣ Φθιώτιδας), Θύελλα Κατσικά (ΕΠΣ Ηπείρου), Αναγέννηση Άρτας (ΕΠΣ Άρτας), Θεσπρωτός (ΕΠΣ Θεσπρωτίας), Αστέρας Πετριτή, Α.Ε. Λευκίμμης (ΕΠΣ Κέρκυρας), Α.Ο. Υπάτου, Ελλοπιακός (ΕΠΣ Βοιωτίας), Α.Ο. Νέας Αρτάκης (ΕΠΣ Εύβοιας).

3ος όμιλος: Α.Ε. Μεσολογγίου (ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας), Ζάκυνθος (ΕΠΣ Ζακύνθου), ΠΑΟ Βάρδας (ΕΠΣ Ηλείας), Παναιγιάλειος (ΕΠΣ Αχαΐας), Εράνη Φιλιατρών (ΕΠΣ Μεσσηνίας), Παναργειακός, Α.Ε. Ερμιονίδας (ΕΠΣ Αργολίδας), ΠΑΣ Κόρινθος (ΕΠΣ Κορινθίας), Πανιώνιος, Φωστήρας, Αγία Παρασκευή, Άρης Πετρούπολης, Ηλυσιακός, Απόλλων Σμυρνης (ΕΠΣ Αθηνών), Προοδευτική, Εθνικός Πειραιώς, Ατρόμητος Πειραιά, Περαμαϊκός (ΕΠΣ Πειραιά)

4ος όμιλος: Χαιδάρι, Πανελευσινιακός, Βύζας Μεγάρων (ΕΠΣ Δυτ. Αττικής), Μαρκό, Θύελλα Ραφήνας, Αστέρας Βάρης (ΕΠΣ Ανατ. Αττικής), Ελλάς Σύρου, Α.Ε. Μυκόνου (ΕΠΣ Κυκλάδων), Α.Σ. Ρόδος, ΓΑΣ Ιάλυσος, Α.Ο. Πυλίου Κω, ΑΕΡ Αφάντου (ΕΠΣ Δωδεκανήσου), Επισκοπή, Ερμής Ζωνιανών (ΕΠΣ Ρεθύμνου), Ηρόδοτος, Αλμυρός Γαζίου, Π.Ο. Ατσαλένιου (ΕΠΣ Ηρακλείου), ΑΟΑΝ (ΕΠΣ Λασιθίου).

Την αγωνιστική περίοδο 2023-2024 το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας θα διεξαχθεί σε τέσσερις ομίλους και θα προβιβάζονται στην ανώτερη κατηγορία οι πρωταθλήτριες ομάδες του κάθε ομίλου, δηλαδή τέσσερις ομάδες.

Θα υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα συνολικά τριάντα ομάδες, από τις 72 ομάδες δηλαδή το 42% των ομάδων και απευθείας θα υποβιβασθούν οι επτά τελευταίες ομάδες του κάθε ομίλου, εάν και εφόσον ο αριθμός των ομάδων κάθε ομίλου θα είναι 18.

Επιπλέον θα υποβιβασθούν δυο ομάδες που θα προκύψουν ως εξής: Μια ομάδα – η ηττημένη – που θα προκύψει από αγώνα μπαράζ μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν την 11η θέση στον 1ο και στον 2ο όμιλο και μία ομάδα – η ηττημένη – που θα προκύψει από αγώνα μπαράζ μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν την 11η θέση στον 3ο και στον 4ο όμιλο. Οι πιο πάνω αγώνες μπαράζ θα διεξαχθούν σε ουδέτερα γήπεδα, θα είναι μονοί και αν στην κανονική διάρκεια λήξουν ισόπαλοι θα υπάρξει ημίωρη παράταση και αν στην ημίωρη παράταση δεν προκύψει νικητής θα ακολουθήσει διαδικασία των πέναλτι για την ανάδειξη του νικητή.