«Ο Τζούριτς θα δώσει ώθηση, σε κάθε θέση ένα νέο παιδί» – Ανάλυση όλων των παικτών από τον Κώστα Χριστοφιδέλη

Η συνέντευξη που έδωσε προ ημερών ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Χριστοφιδέλης στον Κομοτηναίο δημοσιογράφο Στέφανο Λεμονίδη και στο fosonline.gr.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής αναλύει τις κλήσεις στην εθνική ομάδα που προετοιμάζεται για το Ευρωβόλεϊ και εξηγεί γιατί το επαγγελματικό πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν ανεβάζει το επίπεδό του.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής βόλεϊ ανδρών αναλύει τις κλήσεις των διεθνών

Στην Καλαμάτα βρίσκεται η Εθνική βόλεϊ ανδρών, ξεκίνησε την προετοιμασία για το Ευρωβόλεϊ με ιταλοελληνική σύμπραξη, αφού δίπλα στους Ντάντε, Πάπι βρίσκονται οι Κώστας Χριστοφιδέλης, Γιώργος Στεφάνου. Και όσον αφορά τα πρόσωπα, υπάρχει ένα μείγμα παλιών και νέων αθλητών, με μια ηχηρή επιστροφή, του Δημήτρη Τζούριτς.

Ο Κώστας Χριστοφιδέλης έγραψε ιστορία ως παίκτης με πολλά πρωταθλήματα, Κύπελλα και ένα ευρωπαϊκό με τον Ολυμπιακό, ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του από την Κύπρο και πέρυσι είχε μια επιτυχημένη χρονιά στην Κηφισιά.

Ποια η διαφορά της περσινής με τη φετινή Εθνική;
Ο βασικός κορμός είναι ο ίδιος με την προσθήκη νέων παιδιών, που θα τους δοθούν ευκαιρίες να προπονηθούν με την Εθνική, να διεκδικήσουν και γιατί όχι να κερδίσουν μια θέση στην ομάδα.

Είσαι της άποψης ότι ένας νέος αθλητής πρέπει να παλέψει για να εκτοπίσει έναν παλιό;
Βέβαια, αυτό πέρασε και η δική μας γενιά. Όποιος κάνει καλά τη δουλειά του στις προπονήσεις και στους φιλικούς αγώνες θα μπαίνει στην ομάδα. Σε κανέναν δεν κάνουμε χάρη. Όποιος παλέψει και πάρει θέση στη δωδεκάδα θα έχει και διάρκεια. Αν κάνεις χάρη σε κάποιον, η διαδρομή του θα είναι βραχύβια. Για να φτάσεις στην κορυφή, πρέπει να εκτοπίσεις έναν καταξιωμένο διεθνή παίκτη.

Πάμε σε μια ανάλυση των κλήσεων κατά θέση και να ξεκινήσουμε από τους πασαδόρους, όπου ο Γαλιώτος ήταν αναπληρωματικός στον Φοίνικα Σύρου, ο Πετσιάς στον Ολυμπιακό και στον Πήγασο και ο Χασμπάλα έπαιξε ελάχιστα στην ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού.
Θέλουμε οι παίκτες που καλούμε να έχουν ενεργό ρόλο στις ομάδες τους και με τους πασαδόρους δεν ισχύει αυτό. Είναι δύσκολη η επιλογή στους πασαδόρους γιατί δεν διαλέγουμε από 15 Έλληνες, καθώς είναι πολλοί ξένοι στις ομάδες της Volley League. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, ο Φοίνικας, ο Μίλων αλλά και οι άλλες ομάδες είχαν αλλοδαπούς στην πάσα. Γι’ αυτό εμπιστευθήκαμε τον Γαλιώτο που πέρυσι ξεκίνησε τρίτος στην ιεραρχία και πήρε θέση βασικού με την αξία του. Δίπλα του είναι δύο νέα παιδιά, που δεν έπαιζαν κι αυτά στις ομάδες τους, σιγά σιγά όμως θα μπουν στο πετσί του ρόλου τους και μπορεί να αντεπεξέλθουν. Ο κόουτς δεν θέλει ξαναζεσταμένο φαγητό, να επιστρέψει σε παλιές επιλογές. Είναι σκληρός σε αυτό και προτιμά να δίνει ευκαιρίες σε μικρά παιδιά, να βουτάνε στα βαθιά. Θέλει κάτι διαφορετικό.

Υπήρξε πασαδόρος και ξέρει καλά τη θέση.
Ναι, και έχει καλό τρόπο σκέψης. Συμφωνούμε και οι άλλοι τρεις προπονητές. Μόνο έτσι θα υπάρξει πρόοδος. Δεν θέλει άμεσα τα αποτελέσματα και τις επιτυχίες, επιθυμεί να χτίσει κάτι μακροπρόθεσμο σε στέρεες βάσεις. Δίνει ευκαιρίες και όποιος είναι ικανός μπορεί να τις αρπάξει. Στο χέρι τους είναι. Όποιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και να ενσωματωθεί στην ομάδα άμεσα, μετά από μερικές προπονήσεις θα αντικατασταθεί. Δεν θα κολλήσει ο Ντάντε σε συναισθηματισμούς, απλά θα του πει «δεν κάνεις» και θα πάρουμε άλλον στη θέση του. Αυτό ισχύει για όλους, όχι μόνο για τους πασαδόρους.

Συνεχίζουμε με τους ακραίους, που είναι το πιο δυνατό κομμάτι της Εθνικής με την ύπαρξη των Κουμεντάκη, Ράπτη, Πρωτοψάλτη, που όχι μόνο ήταν βασικοί αλλά και πρωταγωνιστές.
Πράγματι, έπαιξαν φέτος σε υψηλό επίπεδο και οι τρεις. Δίπλα τους είναι ο Σπύρος Χανδρινός, ένα παιδί που δεν είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής στον Ολυμπιακό, είναι όμως ταλαντούχος και έχει βελτιωθεί από τις προπονήσεις. Και ο Χάκας έπαιζε στο αμερικάνικο κολέγιο. Ξέρουμε και τους δυο, έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και όπως προείπα κοιτάμε μπρος, όχι πίσω.

Στους κεντρικούς έχουμε μια μεγάλη επιστροφή, τον Τζούριτς, που, αν είναι υγιής, θεωρούμε ότι συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μπλοκέρ της Ευρώπης.
Ο Δημήτρης ακολούθησε όλο αυτό το διάστημα ατομικό πρόγραμμα, ήρθε στεγνός και ακολούθησε τις κατευθυντήριες γραμμές του ομοσπονδιακού προπονητή. Είναι επαγγελματίας και ξέρει το σώμα του.

Θα έχει ιδιαίτερη μεταχείριση λόγω των προβλημάτων τραυματισμού του;
Όχι κάτι ιδιαίτερο. Δεν κάνουμε εξαιρέσεις, βέβαια όποιος αθλητής παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα θα τον αντιμετωπίσουμε ανάλογα με τις συμβουλές των γιατρών.

Δίπλα του υπάρχουν οι Λινάρδος, Βουλκίδης, Πετρέας που ήταν βασικοί στις ομάδες τους και οι δύο πρώτοι είχαν και πρόοδο.
Ναι, βελτιώθηκαν κι αυτό είναι καλό για αυτούς αλλά και για το ελληνικό βόλεϊ. Ήταν σταθεροί, είχαν αγωνιστική παρουσία και συνέπεια.

Στους διαγώνιους;
Ο Τζιουμάκας είχε ενεργό ρόλο στον ΟΦΗ από τα μέσα της χρονιάς και μετά. Πέρυσι ήταν καταπληκτικός στην Εθνική, αλλά και ο Μούχλιας έπαιξε στο κολέγιο. Τρίτος είναι ο Μανδηλάρης, που ναι μεν αγωνίστηκε στην Α3 Ιταλίας, αλλά έπαιζε βασικός και τον παρακολουθούσαν από κοντά οι Πάπι και Ντάντε.

Στα λίμπερο;
Ο Κοκκινάκης είναι σταθερή αξία, μας ζήτησε ευγενικά άδεια για προσωπικούς λόγους και τη δώσαμε. Είναι υπόδειγμα επαγγελματία και θα έρθει έτοιμος. Ο Τζιάβρας κλήθηκε, ήταν όμως τραυματίας και δεν είναι στην αποστολή. Μετά τη λήξη του πρωταθλήματος δεν έκανε προπόνηση, ακολουθεί πρόγραμμα αποθεραπείας και προέχει η υγεία του. Ας γίνει καλά και βλέπουμε. Στη θέση του καλέσαμε τον Φωλιά του Πανερυθραϊκού, που είναι στην Εθνική εφήβων. Υπάρχει και ο Άρης Χανδρινός που έπαιζε στον Μίλωνα και βελτιώθηκε σημαντικά.

Σε κάθε θέση υπάρχει τουλάχιστον ένα νέο παιδί.
Ναι, και θα προστεθούν κι άλλα το καλοκαίρι. Έχουμε μια μεγάλη λίστα και οι παίκτες είναι επαγγελματίες, τουλάχιστον όσοι είναι εν δυνάμει στην Εθνική. Όλοι οι έφηβοι 19 και 20 χρόνων και όχι μόνο αυτοί. Πρέπει να προσέχουν τους εαυτούς τους. Για παράδειγμα, πέρυσι πήγαμε στους Μεσογειακούς με Κομητούδη, Κασαμπαλή, ο κόουτς ήθελε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό και καλέσαμε τον Γαλιώτο. Αν και τον βρήκαμε στην παραλία, ήρθε τρέχοντας και σε δύο εβδομάδες όχι μόνο ενσωματώθηκε αλλά πήρε και θέση βασικού. Δεν λέω να είναι όλοι οι αθλητές πάνω από το τηλέφωνο και να περιμένουν την κλήση μας, αλλά να προσέχουν, να κάνουν σωστή διατροφή, να γυμνάζονται και να εξασκούνται με βάρη. Όποιος σέβεται τον εαυτό του αυτό κάνει.

Ποια είναι η δουλειά η δική σου και του Στεφάνου στην Εθνική;
Ακολουθούμε το πλάνο του Ντάντε, τόσο εμείς όσο και ο Πάπι. Έχουμε κατά κύριο λόγο συμβουλευτικό ρόλο, ξέρουμε τους παίκτες, τον χαρακτήρα τους, τις ιδιοτροπίες τους, τη νοοτροπία τους. Μας ακούει και παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις. Μας εμπιστεύεται κι αυτό είναι σημαντικό. Μαθαίνουμε εμείς από αυτόν κι αυτός από εμάς.

Τι πιθανότητες έχουμε στο Ευρωβόλεϊ;
Αν εξαιρέσουμε τη Γαλλία, που είναι το φαβορί του ομίλου μας για την πρώτη θέση, οι άλλες ομάδες είναι κοντά. Όχι ότι δεν θα διεκδικήσουμε τη νίκη κόντρα στη Γαλλία αν τη βρούμε σε κακή μέρα, αλλά η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Ρουμανία είναι στα μέτρα μας. Ξεχωρίζει ως παίκτης ο Λακούμτζιγια που έγινε Τούρκος (ο πατέρας του ήταν Βόσνιος και έπαιξε στον Άρη), ως ομάδα όμως είμαστε ανταγωνιστικοί και με την Τουρκία. Είμαστε αισιόδοξοι.

Έχουμε όμως ένα μειονέκτημα απέναντί τους γιατί δεν παίξαμε στο Λιγκ.
Το μειονέκτημα θα το κάνουμε πλεονέκτημα. Καθίσαμε και το συζητήσαμε και αποφασίσαμε ότι η οικονομική δυσχέρεια δεν πρέπει να προκαλέσει προβλήματα στην προετοιμασία. Καλύτερα να έχουμε επαγγελματική προετοιμασία όσον αφορά τη διαμονή, τη διατροφή, τα ταξίδια, την ποιότητα της προπόνησης, παρά να παίξουμε στο Λιγκ. Είχαμε αγωνιστική απραξία, οι παίκτες όμως ξεκουράστηκαν μετά από μια δύσκολη χρονιά και πέφτουμε με τα μούτρα στη δουλειά. Έχουμε καλές συνθήκες και το ψαλίδισμα των εξόδων της συμμετοχής στο Λιγκ θα το επενδύσουμε στην προετοιμασία. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, το Ευρωβόλεϊ.

Και από φιλικά ματς;
Έχουμε τέσσερα ματς με την Τυνησία στην Καλαμάτα και μετά ενδέχεται να έρθει η Ελβετία στην Αθήνα, ενώ θα πάρουμε μέρος και σε διάφορα τουρνουά τον Αύγουστο. Δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην προπόνηση.

Πέρυσι περιμέναμε δύσκολη πρόκριση κόντρα στη σπουδαία Κροατία, αλλά τους κερδίσαμε όλους τους αντιπάλους μας, προς γενική έκπληξη.
Με βάση τις περσινές επιδόσεις, δεν θέλουμε τίποτα λιγότερο φέτος. Κοιτάμε μόνο προς τα πάνω, να είμαστε εξίσου καλοί και να γίνουμε καλύτεροι.

Να κλείσουμε με την επιστροφή Τζούριτς. Τι περιμένουμε;
Ξέρουμε τα χαρακτηριστικά του Δημήτρη, γυμναζόταν συνεχώς όλο το καλοκαίρι, είναι ένας χαρισματικός αθλητής, με τεράστια πείρα. Ο υγιής Τζούριτς θα αυξήσει τη δυναμική και την ισχύ της Εθνικής.

«Xρειαζόμαστε υγιείς την ΑΕΚ και τον Ηρακλή»

Με τον Κώστα Χριστοφιδέλη μιλήσαμε και για το επαγγελματικό βόλεϊ στην Ελλάδα, αλλά και για τα χρέη των ομάδων, και ας μην ξεχνάμε ότι χάρη στην επιμονή του δεν έπαιξε ο Ηρακλής με τα τεράστια χρέη στην επαγγελματική κατηγορία. Δεν υπέγραψε διακανονισμό για τα χρέη του παρελθόντος και ο Ηρακλής υποβιβάστηκε. Κι αυτό γιατί πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν συμφωνίες, πληρώθηκαν μια δυο δόσεις και μετά οι παράγοντες εξαφανίστηκαν…
«Έζησα στη χρυσή εποχή του επαγγελματικού βόλεϊ με μεγάλες οικονομικές απολαβές, αλλά και με συλλόγους που δεν πλήρωναν όσα συμφωνούσαμε. Όπως είχα πει και πέρυσι, στο ελληνικό βόλεϊ υπήρχε πρόοδος. Σε ζητήματα οργάνωσης, σε θέματα αξιοπιστίας, και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί προς το καλύτερο. Βλέπουμε όμως να έρχονται ξανά στο προσκήνιο ομάδες που είχαν εξαφανιστεί λόγω χρεών. Όλοι στον χώρο του βόλεϊ θέλουν ομάδες όπως η ΑΕΚ και ο Ηρακλής. Όχι μόνο να επιστρέψουν αλλά να μπουν ξανά στον χάρτη του επαγγελματικού βόλεϊ και να παραμείνουν και να πρωταγωνιστήσουν. Δυστυχώς το βόλεϊ δεν έχει τον δικό του κόσμο όπως στις επαγγελματικές λίγκες της Ευρώπης. Στρέφονται πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όταν παίζουν μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες. Οπότε πιστεύω ότι ομάδες όπως η ΑΕΚ και ο Ηρακλής, αλλά και ο Άρης σε συνδυασμό με την παρουσία Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, αλλά και άλλες από την περιφέρεια, όπως η Ορεστιάδα και η Σύρος, θα δώσουν μεγάλη δημοσιότητα στο άθλημα. Θα είναι μια καλή μείξη και θα έρχονται ξένοι αθλητές μεγάλης αξίας όπως στο παρελθόν, αρκεί να υπάρχει φερεγγυότητα. Με το να αλλάζεις ΑΦΜ και να σβήνεις τα χρέη χάνει το άθλημα, χάνουν οι αθλητές, χάνουμε όλοι. Πρέπει να παρθούν πιο στοχευμένες αποφάσεις από τη διοργανώτρια αρχή, ώστε το πρωτάθλημα να γίνει πιο ανταγωνιστικό και να μην μπαίνουν απλά μεγάλα ονόματα στην επαγγελματική λίγκα.

Το γεγονός ότι δεν δουλεύουν όλοι οι Έλληνες αθλητές το καλοκαίρι για να βελτιωθούν και να ανεβάσουν την ποιότητα του πρωταθλήματος;
Φέτος αυτό που έζησα ως προπονητής στην Ελλάδα ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ήταν η πρώτη χρονιά που δούλεψα στη Volley League. Τελειώσαμε τoυς αγώνες τέλη Μαρτίου και την επόμενη σεζόν θα ξεκινήσουμε μέσα Οκτώβρη. Μιλάμε για μισό χρόνο απραξίας, όταν άλλα πρωταθλήματα διαρκούν πολύ περισσότερο και οι αθλητές είναι στις προπονήσεις των ομάδων τους και το καλοκαίρι. Θέλουμε περισσότερη δουλειά, αυτό δεν μας φοβίζει. Δυστυχώς δεν ισχύει αυτό και δεν ανεβάζουμε το επίπεδό μας. Οι Έλληνες αθλητές δεν θέλουν πέντε ξένους, δεν κάνουν όμως και κάτι για να τους εκτοπίσουν και να τους μειώσουν. Αν ανέβαζαν το επίπεδό τους, δεν θα είχαμε ανάγκη τόσους πολλούς ξένους. Ποια ομάδα δεν θέλει πολλούς Έλληνες στο ρόστερ της; Δεν υπάρχουν όμως. Εγώ στην Κηφισιά έβαλα στόχο και παίρνω έναν δυο νεαρούς παίκτες και τους βελτιώνω. Το έκανα πέρυσι, θα το κάνω και φέτος. Την εποχή μας οι διεθνείς δεν ξεκουράζονταν. Παίρναμε το πολύ μια δυο εβδομάδες ρεπό. Γι’ αυτό και ανέβηκε το επίπεδο της Εθνικής. Βέβαια, τότε υπήρχαν και χρήματα και πληρωνόμασταν αδρά. Κακά τα ψέματα, όμως, με την πολλή δουλειά ανεβάζεις το επίπεδο του αθλητή, της ομάδας, της Εθνικής.