Θλίψη στο ελληνικό βόλεϊ: Πέθανε ο θρυλικός προπονητής των ΑΟ Ορεστιάδας και Εθνικού Αλεξανδρούπολης Γιώργος Καμπερίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών μετα από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο άφησε ο θρυλικός προπονητής του ΑΟ Ορεστιάδας αλλά και του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Γιώργος Καμπερίδης.

Ήταν «δάσκαλος» που έμαθε βόλεϊ τον πιο βολεϊκό νομό της χώρας, ο προπονητής στην πρώτη χρονιά των Ορεστιαδιτών στην Α1 Κατηγορία το 1985, χρονιά που έμελλε να αποτελέσει την καθιέρωση του ιστορικού ΑΟΟρ στην μεγάλη κατηγορία αλλά και στην Ευρώπη.

Παράλληλα ο Γιώργος Καμπερίδης βοήθησε στην παραγωγή μεγάλων Ελλήνων αστέρων, όπως ο Νίκος Σαμαράς και ο Αντώνης Τσακιρόπουλος ενώ παρέλασαν και μεγάλα ονόματα του ξένου αθλητισμού.

Ήρθε στην Ελλάδα από την πρώην Σοβιετική Ένωση το 1968 και έπαιξε για λίγο στον Αρη πριν στραφεί στην προπονητική. Ξεκίνησε ως προπονητής από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Στον Έβρο το 1972 και με πρόεδρο του Εθνικου τον Μιχάλη Παρασκευόπουλο, βάζει την επόμενη δεκαετία τα θεμέλια για σπουδαίες διακρίσεις σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Καμπερίδης δημιούργησε την πρώτη μεγάλη ομάδα του Εθνικού, αναδεικνύοντας παίκτες όπως οι Τεκτονίδης, Κασαμπαλής, Χριστουηλίας, Τουντζιαράκης, Μαρίνος, Αγγελίδης και Αρχοντίδης.

Επέστρεψε γα λίγο στην Θεσσαλονίκη για να αναλάβει τον Ηρακλή αλλά σύντομα γύρισε στον αγαπημένο του Έβρο και έβαλε τα θεμέλια για την ομάδα που αγάπησε όλη η Ελλάδα, τον ΑΟ Ορεστιάδας. Ανέβασε τον σύλλογο στην πρωτη κατηγηγορία και κυρίως έβγαλε παίκτες όπως ο Αντωνης Τσακιρόπουλος, ο Θεόδωρος Μποζίδης, ο Στέφανος Αμαξόπουλος, ο Στέλιος Κεμανετζής και φυσικά ο τεράστιος Νίκος Σαμαράς.

Αλλωστε το 1985 απέναντι από ένα δημοτικό σχολείο στην Ορεστιάδα ο κοουτς Καμπερίδης εντόπισε τον Νίκο Σαμαρά και τον παρότρυνε να παίξει βόλεϊ. Ο «Δάσκαλος» από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τις τύχες του ΑΟΟ άκουγε όλους να μιλούν για ένα ψηλό παλικάρι κι αποφάσισε να τον βρει. «Όλοι μιλούσαν γι’ αυτόν και άρχισα να τον ψάχνω, χωρίς όμως επιτυχία. Τελικά τον είδα συμπτωματικά μπροστά μου στο περίπτερο έξω από το Δημοτικό Σχολείο. Ήταν Νοέμβριος του 1985 κι εκεί του είπα χωρίς περιστροφές “Εσύ θα έρθεις να παίξεις βόλεϊ” και τον πήρα και πήγαμε στο γήπεδο. Στην αρχή μου ξέφυγε και δεν ήθελε να συνεχίσει, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να πάω σπίτι του. Εκεί τον παρότρυνε η γιαγιά του κι έτσι ξεκίνησε», είχε αποκαλύψει ο σπουδαίος προπονητής.

Πριν περάσουν τρεις μήνες από αυτό το περιστατικό, ο Νίκος Σαμαράς υπέγραφε το πρώτο του δελτίο στον ΑΟΟ. «Ο Νίκος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο ταλέντο που πέρασε από τα χέρια μου. Ήταν αφοσιωμένος σ’ αυτό που έκανε και γι’ αυτό έπαιζε μέχρι και την τελευταία ημέρα που έφυγε από την ζωή», είχε καταλήξει με τρεμάμενη φωνή ο Γιώργος Καμπερίδης, στις πρώτες δηλώσεις που είχε κάνει μετά την άσχημη αγγελία του θανάτου του «Σαμ». Πλέον οι δυο τους θα μπορούν να ξαναβρίσκονται στη γειτονιά των αγγέλων και να θυμούνται τα παλιά, στη γήινη ζωή…