Δικαστικές αποφάσεις φέρνουν στο χείλος του γκρεμού τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης – Αναβίωσαν χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ

Χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ αναβιώνουν και γίνονται μάλιστα άμεσα απαιτητά από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, με βάση μια σειρά από πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που έβγαλε το Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του Έβρου.

Τα χρέη σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ και αφορούν μισθούς και δεδουλευμένα πρώην παικτών αλλά και (κυρίως) ταμειακές διευκολύνσεις πρώην παραγόντων της ομάδας, ακόμα και πρώην προέδρων, κυρίως του τμήματος βόλεϊ.

Με το συνολικό ποσό να είναι τριψήφιο σε χιλιάδες ευρώ και τα πρόσωπα στα οποία τεκμηριωμένα με βάση δικαστικές αποφάσεις οφείλονται να είναι όχι ένα και δύο ή τρία αλλά περισσότερα, η κατάσταση δείχνει δραματική.

Το ThrakiSportS πληροφορείται ότι τουλάχιστον ένα αρκετά δημοφιλές και επιτυχημένο στη συνείδηση του κόσμου πρόσωπο φέρεται να διεκδικεί 65.000 ευρώ από προσωπικά του χρήματα που κατέληξαν στα ταμεία του συλλόγου αλλά δεν επεστράφησαν ποτέ, άλλο ένα επιπλέον 45.000 ευρώ και αυτά είναι μόνον δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι προ τριετίας ο σύλλογος αποφάσισε να (αυτο)υποβιβαστεί στο βόλεϊ κατά τρεις ουσιαστικά κατηγορίες ενώ μετείχε στα σαλόνια της Volley League, χάνοντας έτσι και τις επιχορηγήσεις της ΕΣΑΠ, τα ποσά από τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά και τα χρήματα του υφυπουργείου Αθλητισμού από το “Στοίχημα”, ποσά με τα οποία πιθανά θα μπορούσαν να καλυφθούν σταδιακά αυτά τα χρέη.

Στόχος εκείνης της απόφασης της διοίκησης, όπως είχε αναφερθεί τότε, ήταν ο σύλλογος να προχωρήσει στην οικονομική του εξυγείανση και στην συνέχεια να διεκδικήσει επάνοδο στα μεγάλα σαλόνια. Είναι άγνωστο πόσο αυτή προχώρησε, γεγονός είναι πάντως ότι αυτό το διάστημα δόθηκαν γεναίες επιχορηγήσεις (και λόγω Covid), ιδίως από τον Δημο Αλεξανδρούπολης, με τα έξοδα να περιορίζονται (για τον ίδιο λόγο).

Επίσης γεγονός είναι ότι ο σύλλογος φέτος, προφανώς θεωρώντας ότι έχει ξεμπλέξει με το μεγάλο μέρος των παλιών αμαρτιών, διεκδίκησε την σταδιακή του επιστροφή και πέτυχε φέτος με σχετική άνεση την άνοδο από την Α2 Ανδρών Βόλεϊ στην Pre League, που αποτελεί τον προθάλαμο της (ημιεπαγγελματικής) Volley League με τα εξασφαλισμένα χρήματα από το «Πάμε Στοίχημα», τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς της ΕΣΑΠ.

Το σίγουρο είναι ωστόσο ότι πλέον υπάρχει μια σειρά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνει τους πρώην του Εθνικού, με μία μάλιστα από αυτές να είναι άμεσα εκτελεστή και να απειλεί να μπλοκάρει με κατάσχεση την τελευταία επιχορήγηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος οφείλει πριν εκταμιεύσει οποιοδήποτε ποσό να ελέγχει τη νομιμότητα των προϋποθέσεων καταβολής. Σε ανάλογη κατάσταση είχε βρεθεί ο σύλλογος πριν πολλά χρόνια, όταν ένας πρώην προπονητής του είχε μπλοκάρει μεγάλο μέρος της ετήσιας επιχορήγησης.

Ο φόβος είναι ότι αν δεν βρεθεί και μάλιστα σχετικά άμεσα μια συμβιβαστική λύση, τα ταμεία του Εθνικού θα στερέψουν αφού θα δεσμευθουν πριν καν φτάσουν σε αυτά τα όποια χρήματα των επιχορηγήσεων από Δήμο Αλεξανδρούπολης και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τα οποία δεν είναι και λίγα με βάση την κατάταξη της ΓΓΑ που φέρνει τον Εθνικό στην 7η θέση πανελλαδικά των συλλόγων με τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών (εχει 1.230 και τον ξεπερνούν μόνο οι Πανιώνιος, Παναθηναϊκός, Αρης, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ).

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, η διοίκηση του ΜΓΣ Εθνικός ανακοίνωσε ότι «κατόπιν κοινής απόφασης όλων των Τμημάτων του, διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου με σκοπό την ενημέρωση των μελών, του κόσμου της Αλεξανδρούπολης, αλλά και όλου του αθλητικού κόσμου για τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις». Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, «οι αποφάσεις αυτές αφορούν οικονομικές διεκδικήσεις, κυρίως από διοικούντες παλαιότερων ετών, προς τον Σύλλογο και της παρούσας Διοίκησης».

«Οι διεκδικήσεις αυτές υπονομεύουν την εξέλιξη των αθλητών, την εργασία των προπονητών και όσων συνεργάζονται με τον Σύλλογο και κυρίως το μέλλον και την επιβίωση του Εθνικού», αναφέρει ακόμα η πρόσκληση του Εθνικού προς τα μέσα ενημέρωσης για την Συνέντευξη Τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5/7 στις 7.30μ.μ. στον 3ο Όροφο του Επιμελητηρίου Έβρου.