Βαλκανικό Πρωτάθλημα Νέων Ορεστιάδας: Λαμπερή η τελετή έναρξης – Οι κληρώσεις για τις ελληνικές εθνικές ομάδες

Με την τελετή έναρξης στο κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Σαμαράς» και τις κληρώσεις του ομαδικού καταγράφηκε απόψε 27/06 η πρώτη πράξη στο Βαλκανικό πρωτάθλημα Under 15 και Under 19 της Ορεστιάδας.

Το βορειότερο αστικό κέντρο της Ελλάδας γίνεται από την Τετάρτη 28/06 έως την Κυριακή 02/07 επίκεντρο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης των Βαλκανίων και φιλοδοξεί να παρουσιάσει μία γενικά πολύ καλή εικόνα, αντάξια του πρωταθλήματος και των προσδοκιών. Έχει όλες τις προϋποθέσεις άλλωστε, έχει κυρίως το μεράκι των ανθρώπων του αθλήματος στην Ορεστιάδα και δεν είναι τυχαίο, που η Βαλκανική Ένωση (BTTU) εμπιστεύτηκε στην πόλη, τέτοια εποχή πέρσι, μία διοργάνωση με ιστορική συνάμα χροιά.

Στα 35 χρόνια ζωής του θεσμού είναι η 30η έκδοση και συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυση της Βαλκανικής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Επιπλέον, η ακριτική πόλη νιώθει την ξεχωριστή χαρά να διεξάγει μία διεθνή διοργάνωση ολυμπιακού αθλήματος στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη δημιουργία της Νέας Ορεστιάδας (1923-2023). 

Κάθε μέρα θα υπάρχει Live Streaming από 4 τραπέζια μέσα από το κανάλι της ΕΦΟΕπΑ στο youtube. Στο λινκ https://shorturl.at/HY145 οι φίλαθλοι θα μπορούν να βρίσκουν τον αγώνα, που τους ενδιαφέρει, στα τραπέζια από το 1 έως το 4. Την Τετάρτη είναι να μεταδοθούν 4 ματς της Ελλάδας.

Επίσης, ο σύνδεσμος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για την ενημέρωση γύρω από το Βαλκανικό πρωτάθλημα νέων 2023 είναι https://app.ttscore.io/customer/844/event/259#. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι βρίσκουν τον αριθμό συμμετοχών σε κάθε κατηγορία, τα ονόματα αθλητών και αθλητριών και την τοποθεσία του γυμναστηρίου, ενώ στην πορεία θα προστίθενται οι κληρώσεις και τα αποτελέσματα.

Με την ώθηση, που μπορεί να δώσει το ελληνικό έδαφος, οι εθνικές μας ομάδες θα επιδιώξουν την κατάκτηση μεταλλίων σ’ ένα ακόμα Βαλκανικό πρωτάθλημα νέων. Στο ομαδικό, που ανοίγει το πρόγραμμα, κάθε χώρα μπορεί να εμφανίσει και 4 αθλητές/τριες. Οι διεθνείς μας ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους νωρίς σήμερα και αύριο αγωνίζονται στα γκρουπ με πρώτο στόχο την είσοδο στην πρώτη 8άδα.

Τους αγώνες συνδιοργανώνουν η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και ο τοπικός Γυμναστικός Σύλλογος Φιλία υπό την αιγίδα της Βαλκανικής Ένωσης και την υποστήριξη του δήμου Ορεστιάδας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Έντεκα χώρες δίνουν το αγωνιστικό «παρών» και οι συμμετοχές άγγιξαν τις 150. Στην τελετή έναρξης έκανε η Ελλάδα πρώτη την εμφάνισή της και την ταμπελίτσα της κρατούσε η νεάνιδα διεθνής από την Ορεστιάδα Κατερίνα Αλεξούδη. Οι ντόπιοι φίλαθλοι, που είχαν απλώσει και ελληνικές σημαίες, αποθέωσαν τους αθλητές μας. Ακολούθησε η παρέλαση των υπόλοιπων χωρών και όλα τα παιδιά δέχτηκαν το θερμό χειροκρότημα.

Ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Κώστας Παπαγεωργίου χαιρέτησε στα αγγλικά. Καλωσόρισε τις ομάδες, ευχαρίστησε όλους όσοι συνδράμουν στο οργανωτικό κομμάτι του πρωταθλήματος και ειδικά την τοπική κοινωνία. Ευχήθηκε καλούς αγώνες και στάθηκε και στο μήνυμα φιλίας, που περνά η Ελλάδα με το σύνθημα «Καλοί αθλητές, πιο καλοί γείτονες, οι καλύτεροι φίλοι». Κάλεσε για δύο λόγια τον πρόεδρο του ΓΣ Φιλία και «ψυχή» της διοργάνωσης Σόλωνα Μαυρίδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ορεστιάδα «με την ανάληψη αυτής της διοργάνωσης έδειξε ότι μπορεί» και εξέφρασε την πίστη «ότι θα είναι οι καλύτεροι, που έχουν διοργανωθεί ποτέ».

Αμέσως μετά βράβευσε εκ μέρους της ομοσπονδίας τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του πόσο σημαντικό ήταν για τον δήμο να πάρει μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, ειδικά στη συμπλήρωση 100 ετών από τη δημιουργία της Νέας Ορεστιάδας. Εξέφρασε δε τη σιγουριά ότι θα είναι ένα από τα καλύτερα Βαλκανικά πρωταθλήματα στην ιστορία.

Ακολούθησε μικρή ομιλία από τον Βόσνιο πρόεδρο της BTTU Mirsad Pajević, ο οποίο δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το πρωτάθλημα γίνεται στα 60 χρόνια από την ίδρυση της Βαλκανικής Ένωσης και να μνημονεύσει τον Χρήστο Χριστοδουλάτο, που έφυγε πέρσι από τη ζωή. Ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΦΟΕπΑ ήταν πρόεδρος και στη Βαλκανική αλλά και επίτιμος πρόεδρος.

Τον Χριστουδουλάτο δεν ξέχασε ούτε η Φιλία Ορεστιάδας, η οποία παρουσιάζει σε χώρο του γυμναστηρίου μικρή έκθεση φωτογραφίας με ιστορικές αναφορές στην Βαλκανική Ένωση και την αφιερώνει στη μνήμη της κορυφαίας φυσιογνωμίας του αθλήματος. Άλλωστε το όνομα του Χριστοδουλάτου συνδέθηκε με την παλιά εποχή ως διεθνής αθλητής (παρών μάλιστα και στους Προ-Βαλκανικούς της Αθήνας το 1963), αλλά και τη νεότερη των Βαλκανικών Αγώνων ως παράγοντας.    

Από υπερυψωμένο σημείο του γυμναστηρίου τραγούδησε τον εθνικό μας ύμνο στην τελετή έναρξης η Σταυρούλα Κωστοπούλου. Η τελετή (που μεταδόθηκε ζωντανά σε live facebook από τη σελίδα της ομοσπονδίας) έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τον Σύλλογο Λυκείου Ελληνίδων, χορούς που… ξεσήκωσαν τις αποστολές. Το πρόγραμμα παρουσίασε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΦΟΕπΑ Ξένια Στάθη, ενώ στη μετάφραση από τα αγγλικά βοήθησε η προπονήτρια του Θερμαίου Θέρμης Ανίτα Χατσατριάν.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΓΚΡΟΥΠ

Αμέσως μετά την τελετή έναρξης έγινε η κλήρωση του ομαδικού κι έμαθε και η Ελλάδα τους αντιπάλους της στην πρώτη φάση. Σε κάθε ηλικιακή κατηγορία σχηματίστηκαν 3 γκρουπ και οι καλύτερες ομάδες παίρνουν την πρόκριση για τα προημιτελικά. Οι έφηβοι είναι επικεφαλής στο 3ο γκρουπ και αντιμετωπίζουν τη Σερβία, τη Β. Μακεδονία και το Μαυροβούνιο. Οι νεάνιδες στο 3ο γκρουπ με τη Μολδαβία (επικεφαλής), τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και την Αλβανία. Οι παίδες στο 3ο γκρουπ αναμετρώνται με τις Βουλγαρία (επικεφαλής), Μολδαβία και Β. Μακεδονία και οι κορασίδες στο 1ο γκρουπ με τη Ρουμανία (επικεφαλής) και τη Βοσνία.

Το πρόγραμμα των αγώνων της Ελλάδας στα γκρουπ:

Εθνική Εφήβων:
Στις 10:30 Ελλάδα-Β Μακεδονία
Στις 14:30 Ελλάδα-Σερβία   Τραπέζι 3
Στις 17:30 Ελλάδα-Μαυροβούνιο

Εθνική Νεανίδων:
Στις 12:00 Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Ελλάδα        Τραπέζι 4
Στις 14:30 Αλβανία-Ελλάδα
Στις 17:30 Μολδαβία                     Τραπέζι 3

Εθνική Παίδων:
Στις 09:00 Ελλάδα-Β. Μακεδονία
Στις 12:00 Βουλγαρία-Ελλάδα
Στις 16:00 Ελλάδα-Μολδαβία

Εθνική Κορασίδων:
Στις 12:00 Ρουμανία-Ελλάδα     Τραπέζι 1
Στις 16:00 Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Ελλάδα

Η σύνθεση των εθνικών ομάδων για το Βαλκανικό πρωτάθλημα μαζί με τους αθλητές που έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο στα ατομικά:

Κατηγορία εφήβων:
Αλέξανδρος Μαδέσης    
Στάθης Μανωλόπουλος
Διονύσης Τιμαμόπουλος
Αλέξανδρος Αλεξόπουλος
——————————-
Γιάννης Αναστασιάδης
Κωνσταντίνος Μηλικούδης

Κατηγορία νεανίδων:
Χρυσή Φωτιάδου
Λεμονιά Γκαϊντατζή
Στέλλα Τζαρίδου
Ευαγγελία Μεραμβελλιωτάκη
————————————
Κατερίνα Αλεξούδη|
Δήμητρα Πετσίβα

Κατηγορία παίδων:
Γιάννη Κούτρα
Γιώργος Κοσμάς
Κωνσταντίνος Φάκαρος
Πέτρος Λιώτσης
———————————
Γιάννης Κιοσελόγλου
Κωνσταντίνος Αλεξούδης

Κατηγορία κορασίδων:
Μαύρα Κοντοπούλου
Βασιλική Μπουλά
Άλκηστις Κασίμη
Στέλλα Μαυροματάκη
———————————
Άντζελα Νούρε
Χριστίνα Τζενίδη

Υπεύθυνοι προπονητές είναι ο Χρήστος Βατσακλής στους εφήβους, ο Γιάννης Σταύρου στις νεάνιδες, ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος στους παίδες, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στις κορασίδες.

Μετά την τελετή έναρξης οι ντόπιοι διοργανωτές παρέθεσαν μικρή δεξίωση στο λόμπι του γυμναστηρίου για τους επίσημους και τα μέλη των αποστολών. Εκτός από εδέσματα και αναψυκτικά υπήρχε και ζωντανή μουσική με επικεφαλής μάλιστα τον βραβευμένο σαξοφωνίστα και συνθέτη Κωνσταντίνο Κάλλια, πατέρα του αθλητή του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, Γιώργου.    

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν ο πρόεδρος Κώστας Παπαγεωργίου και τα μέλη Απόστολος Αλεξούδης, Σόλων Μαυρίδης, Ξένια Στάθη και Σταύρος Χαριτούδης.