Αντιπρόεδρος ΑΟΞ Αλέξανδρος Γιαλάογλου: «Στόχος οι διαδοχικές άνοδοι και να συνδεθεί ο σύλλογος με την τοπική κοινωνία»

«Ο ΑΟΞ έχει σκοπό να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία και πλέον αναπτύσσεται ως κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Ο Σύλλογος είναι ανοιχτός σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκείας και εθνικότητας. Μία ομάδα που φιλοδοξεί να ανήκει στον κόσμο δεν μπορεί να μην παράγει φιλανθρωπική δράση ώστε να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο σε επίπεδο αλληλεγγύης. Ο ΑΟΞ πλέον είναι εδώ και κοιτάει μπροστά!».

Με αυτά τα λόγια καταλήγει σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου της εφημερίδας «Εμπρός», ο Αλέξανδρος Γιαλάογλου, αντιπρόεδρος του ΑΟΞ. Ερωτώμενος για τους αγωνιστικούς στόχους της ομάδας, σχολιάζει: «Ο στόχος της ομάδας είναι αρχικά να βγει στο γήπεδο και να παίξει μπάλα. Εν συνεχεία η στελέχωση του Συλλόγου με τους πιο ικανούς σε επιτελικό επίπεδο και έχουμε κάνει την αρχή με τον Νίκο Κεχαγιά, τον Κωνσταντίνο Τσαλίκη και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Όλα αυτά θα έχουν στόχο τις διαδοχικές ανόδους ώστε ο ΑΟΞ να βρίσκεται εκεί που πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται».

Σε ερώτηση για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνοδεύουν την θέση του αντιπροέδρου του ΑΟΞ, απαντά: «Η πρόκληση ως μέλος του Δ.Σ. είναι το «γιατί να ασχοληθεί κάποιος νέος με κάτι που έχει τον χαρακτήρα των κοινών; Τι έχει να κερδίσει;». Εγώ απαντώ ότι το βλέπω ως μία υποχρέωση και παράλληλα ευκαιρία γιατί μέσω αυτού του τρόπου μπορώ να συνεισφέρω στην τοπική κοινωνία της πόλης. Θεωρώ ότι ο Ερασιτέχνης ΑΟΞ, ειδικά όπως τον φανταζόμαστε, θα μετατραπεί σε μία ανοιχτή συλλογικότητα προς όλους χωρίς περιορισμούς. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνολικά έναν σύλλογο σύγχρονο που θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία μία δίοδο μέσω της οποίας θα μπορεί να εκπροσωπηθεί και γενικότερα να δημιουργήσουμε μία κοιτίδα πολιτισμού με σκοπό να εξυπηρετεί την πόλη ποικιλοτρόπως».

Για τον ρόλο των μελών του ΑΟΞ απαντά: «Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε μία ομάδα όπου αυτός/η που θα εγγράφεται ως μέλος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται σε πρώτο χρόνο και να ασκεί όλα του τα δικαιώματα και προφανώς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά τα δικαιώματα. Αλλά το σημαντικό πλέον είναι ότι τα μέλη μας θα έχουν δικαιώματα σε αυτό που θεωρούν κομμάτι τους. Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι οπαδός είναι αυτός που ενισχύει την ομάδα την μέρα που αγωνίζεται. Αυτό πλέον αλλάζει. Τα μέλη θα έχουν λόγο στις εκλογές, θα μπορούν να βλέπουν τα οικονομικά του Συλλόγου, θα μπορούν με προτάσεις να διαμορφώνουν την κατεύθυνση του Συλλόγου, πάντα με δημοκρατικά μέσα σαφώς».

Πώς θα διαχειρίζεται η ομάδα τα οικονομικά της; Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης και πώς έχει σκοπό η νέα διοίκηση να πετύχει τη βιωσιμότητα ώστε οι φίλαθλοι και συνολικότερα ο κόσμος της Ξάνθης να μην ξαναζήσουν την πρόσφατη ιστορία; Ο Αλέξανδρος γιαλάογλου απαντά:

«Για εμάς παίζουν μεγάλο ρόλο οι γενικότερες συνθήκες όπως οι βιωματικές δηλαδή τα θετικά που ζήσαμε επί ιδιοκτησίας Πανόπουλου και τα αρνητικά με τον Πάπας οι οποίοι εκπροσωπούσαν δύο τελείως διαφορετικά οικονομικά μοντέλα. Πλέον έχουμε τη γνώση για να διαχειριστούμε σωστά την ομάδα. Άλλωστε με τις τωρινές συνθήκες που επικρατούν δεν μπορεί να συγχωρεθεί ο μπακάλικος τρόπος διαχείρισης ενός σωματείου καθώς ο κόσμος είναι απαιτητικός και καχύποπτος, πράγμα που είναι απόλυτα λογικό. Ως Δ.Σ. σκεφτόμαστε τα εξής: Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η διεύρυνση της λαϊκής βάσης η οποία θα εξασφαλίζει την οικονομική αυτονομία του Συλλόγου καθώς ένας Ερασιτέχνης που έχει πολλά μέλη είναι ένας ισχυρός Ερασιτέχνης. Ταυτόχρονα αυτή η λογική δημιουργεί ένα ελκυστικό μοντέλο το οποίο θα θέλξει τον τοπικό επενδυτή που θα θέλει να εμπλακεί με την τοπική κοινωνία. Οι χορηγίες των τοπικών επιχειρηματιών είναι κάτι στο οποίο αποβλέπουμε και μπορώ να πω ότι από τις πρώτες επαφές που έχουμε κάνει η ανταπόκριση είναι τρομερά θετική. Τρίτον, η χρηματοδότηση θα προκύψει από τον Δήμο, την Περιφέρεια και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αλλά επίσης από τα εισιτήρια και από τiς πωλήσεις προϊόντων της ομάδας (merchandise) κάτι το οποίο θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΑΟΞ. Το business plan είναι πολύ διεξοδικό και προβλέπει έσοδα από συναυλίες και συνολικά από πολιτιστικά γεγονότα».

Για το μεγαλύτερι πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής, ο Αλέξανδρος Γιαλάογλου αναφέρει: «Όταν ένας σύλλογος είναι αδρανής τα θέματα που προκύπτουν είναι ομολογουμένως πολλά. Ο σύλλογος πέρυσι δεν αγωνίστηκε, δεν ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα, δεν είχε παίχτες. Από τη μέρα που αναλάβαμε έχουμε βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι η προσπάθεια ξεκίνησε από το μηδέν έχοντας επιπρόσθετα χρέη και του Ερασιτέχνη αλλά και της ΠΑΕ».

Σε ερώτηση για την προσέγγιση της νέας διοίκησης του ΑΟΞ όσον αφορά την ανάπτυξη νέων ταλέντων και την εκπαίδευση νεαρών παικτών στην τοπική κοινότητα, ο Αλέξανδρος Γιαλάογλου απαντά: «Ένα από τα πρώτα ζητήματα που τέθηκαν ήταν η Ακαδημίες. Θεωρώ ότι ομάδα η οποία δεν έχει οργανωμένες ακαδημίες είναι καταδικασμένη στην αφάνεια. Οι ακαδημίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία οπαδικής βάσης καθώς θα δημιουργήσει συνείδηση ΑΟΞ και η ίδια η κοινωνία θα αγκαλιάσει τους νέους που θα αγωνίζονται με τα χρώματα της ομάδας μας. Από την άλλη το σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο είναι ότι η κάθε μεγάλη ομάδα στηρίζεται στις ακαδημίες της είτε για την στελέχωση της πρώτης ομάδας είτε για ανάπτυξη ταλέντων με σκοπό την πώληση. Το δέσιμο με την ομάδα, το προπονητικό team και τους συμπαίχτες δημιουργεί μία ομοιογένεια σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά και εξωαγωνιστικό. Αυτό το μοντέλο ο ΑΟΞ θα το υιοθετήσει και έχουν γίνει ήδη τα πρώτα και πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Πρέπει να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι γίνονται προσπάθειες η ακαδημία κάτω των 15 να παίξει στην κατηγορία των κάτω των 15 της Super League».

Όσο για τις σχέσεις με τις άλλες ομάδες, την εκμίσθωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Chalet και κατά πόσον αυτό αλλάζει το σχεδιασμό ως προς τη χρήση του γηπέδου του ΑΟΞ, η απάντηση του Αλέξανδρου Γιαλάογλου έχει ως εξής: «Eμείς ως ΑΟΞ επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλες τις τοπικές ομάδες. Ο ΑΟΞ είναι το ιστορικό ιδρυτικό σωματείο της Ένωσης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθουμε ώστε να εξαφανίσουμε όλα τα άλλα σωματεία. Όλες οι κινήσεις μας γίνονται με διαφανείς διαδικασίες και κανένας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Όμως, ο ΑΟΞ δεν πρόκειται στο όνομα της συνεργασίας να απεμπολήσει τα δικαιώματά του. Το γήπεδο είναι του ΑΟΞ και δεν αλλάζει κάτι στο ιδιοκτησιακό ενώ παράλληλα αυτός είναι που θα επιλέξει το πώς θα γίνει η διαχείρισή του σε όλα τα επίπεδα. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Chalet θα χρησιμοποιηθούν ως προπονητικές εγκαταστάσεις ενώ στο γήπεδό μας θα λαμβάνουν χώρα μόνο οι αγώνες με σκοπό να προστατεύσουμε τον αγωνιστικό χώρο».