Το «κάρφωμα» του Πανθρακικού στην υπό δημιουργία Κ15 του ΑΟΞ και γιατί ενδεχομένως «δυο γάιδαροι μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα»

Η ανακοίνωση του Πανθρακικού την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία η ομάδα αιτήθηκε της συμμετοχής των τμημάτων Κ15 και Κ17 στα αντίστοιχα ηλικιακά πρωταθλήματα της Super League, προκάλεσε ένα ντελίριο ενθουσιασμού σε αρκετόν κόσμο στην Κομοτηνή αλλά προκάλεσε και προβληματισμό σε άλλους, στην Κομοτηνή αλλά και στην Ξάνθη.

Βλέπετε, η ανακοίνωση ήρθε την στιγμή που και ο νέος ΑΟΞ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να δημιουργήσει τμήμα Κ15 που θα αιτηθεί την συμμετοχή του στην SL1. Μάλιστα, στην συγκέντρωση ενημέρωσης γονέων που έχει προγραμματιστεί υπό τον Κεχαγιά, γινεται κάλεσμα σε παιδιά όχι μόνο από τον Νομό Ξάνθης αλλά και όμορους Νομούς, συμπεριλαμβανομένης προφανως και της Ροδόπης όπου δραστηριοποιείται ο Πανθρακικός.

Γίνεται αντιληπτό ότι όποια ομάδα καταφέρει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Super League, αυτόματα η ακαδημία της γίνεται πόλος έλξης για μικρούς φιλόδοξους μελλοντικούς μπαλαδόρους και κυρίως για τους γονείς τους, που θεωρούν ότι σε ένα πρωτάθλημα πανελλαδικο θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να δουν τα βλαστάρια τους μάτια εκτός γεωργαφικού διαμερισματος της Θράκης και να αναδειχθούν.

Για αυτο και την κίνηση του Πανθρακικού να ανακοινώσει προθεση συμμετοχής στα αναπτυξιακά της SL1 σίγουρα δεν την είδαν με καλό μάτι οι ακαδημίες πχ των Θρακών ή του ΠΑΟΚ Κομοτηνής. Αλλά δεν άρεσε και στους Ξανθιώτες, που ήλπιζαν να τραβήξουν παιδιά και από την Κομοτηνή για την δημιουργία της ακαδημίας τους, όπως επί χρόνια έκανη ο ΑΟΞ με τα ΤΕΠ.

Είναι κοινό μυστικό ότι δύσκολα η Super League θα λάει απόφαση να εγγράψει τόσο την Ξάνθη όσο και τον Πανθρακικό στα αναπτυξιακά πρωταθλήματά της. Μιλάμε για μια μακρινή γεωγραφικη περιοχή και εφόσον κριθεί ότι αξίζει να συμβεί κάτι τέτοιο, αν και θα αποτελούν τμήματα ομάδων που δεν ειναι επαγγελματικές, τότε το πιο πιθανό να γίνει μόνο μία από τις δυο αιτήσεις δεκτή. Και δεν πρέπει κανείς να ξεχνά και τον παράγοντα Δόξα Δράμας που συμμετείχε στο τελευταίο ηλικιακό πρωτάθλημα Κ15 και αν τεθεί γεωγραφικό κριτήριο για μόνο μια ομάδα από την περιοχή, ίσως να έχει το προβάδισμα.

Από εκεί και πέρα, η Ξάνθη έχει σαφώς μεγαλύτερο όνομα αλλά αυτήν την στιγμή δεν διαθέτει ομάδα, ούτε καν αθλητική αναγνώριση. Από την στιγμή που μπαίνει ο Πανθρακικός στο κόλπο, γίνεται σε όλους αντιληπτό ότι πάμε σε ένα ιδιότυπο μπραντεφέρ, όπου μια σολωμόντεια λύση θα ήταν ο Πανθρακικός στα Κ17 και ο ΑΟΞ στα Κ15, χωρίς όμως τίποτα να μην μπορεί αυτήν την στιγμή να προκαθοριστεί. Για τον απλούστατο λόγο ότι μιλάμε για επιθυμίες και την τελική απόφαση θα την λάβει το ΔΣ της Super League, δηλαδή οι 14 ΠΑΕ που μετέχουν αυτήν την στιγμή στο μεγάλο πρωτάθλημα (στις οποίες υπενθυμίζεται ότι πλέον προστίθεται και ο Πανερραϊκός από την ευρύτερη περιοχή).

Κοινώς, μοιάζει λίγο με την λαϊκή ρήση «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα», γιατί από το εκφράζω επιθυμία να λάβω μέρος στα επόμενα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της SL1 μέχρι το γίνομαι δεκτός σε αυτα από την διοργανώτρια Super League, υπάρχει τεράστια απόσταση. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι που επιχείρησαν τόσο ο ΑΟΞ όσο και ο Πανθρακικός, που τους φέρνει τώρα εμμέσως αντιμέτωπους μεταξύ τους, να γυρίσει μπούμερανγκ σε όλους. Γιατί οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανέρχονται σε δεκάδες τα αντίστοιχα αιτήματα από κάθε λογής ακαδημία από κάθε γωνία της Ελλάδας και όλο αυτό ελαχιστοποιεί τις ελπίδες αποδοχής τους, κυρίως όμως θα υποχρεώσει την διοργανώτρια Super League στην θέσπιση εξαιρετικά αυστηρών κριτηρίων που ενδεχομένως να μην μπορέσουν να τα πληρ(ώσ)ουν οι ομάδες της περιοχής μας…