Το όμορφο παραμύθι του Στράτου Σβάρνα: Από το… «αγροτικό» στην Ξάνθη, πρωταθλητής με τον… «ΑΟΞ της Πολωνίας»

Μοναδικές στιγμές ζει τις τελευταίες ώρες η Ράκοβ του Στράτου Σβάρνα, καθώς πανηγυρίζει την κατάκτηση του πολωνικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην υπεραιωνόβια ιστορία της.

Η πόλη Τσεστόχοβα των 215.000 κατοίκων γιορτάζει το τεράστιο επίτευγμα της Ράκοβ, η οποία κατάφερε να γίνει μία υπολογίσιμη δύναμη στο πολωνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια, έχοντας συγκεκριμένο πλάνο και όραμα, το οποίο και απέδωσε άμεσα καρπούς. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως… Ξάνθη της Πολωνίας, καθώς πρόκειται για την πιο επιτυχημένη επαρχιακή ομάδα της χώρας.

Η Ράκοβ ιδρύθηκε το 1921 στο ομώνυμο χωριό των περίπου 1.200 κατοίκων και επτά χρόνια αργότερα έγινε συνοικία της Τσεστόχοβα, με συνέπεια η ομάδα να μετακομίσει στη συγκεκριμένη πόλη. Παρά τη μακρά ιστορία της, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία του πολωνικού ποδοσφαίρου το 1994 (πεντε χρονια αφοτου ανεβηκε και ο ΑΟΞ την Α’ Εθνική). Σε αντίθεση όμως με την ομάδα της Θράκης, η Ράκοβ δεν είχε σταθερή παρουσία, αφού υποβιβάστηκε το 1998 και έκτοτε βολόδερνε στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Όλα, όμως, άλλαξαν το 2019, όταν η Ράκοβ με τον 45χρονο -τότε- Μάρεκ Πάπζουν κατάφερε να πανηγυρίσει την άνοδο στην Ekstraklasa, έχοντας εντυπωσιάσει την ίδια σεζόν και στο πολωνικό Κύπελλο, όπου και απέκλεισε τη Λεχ Πόζναν στη φάση των 32 και τη Λέγκια Βαρσοβίας στα προημιτελικά. Ουσιαστικά, η Ράκοβ είχε στείλει ένα πρώτο μήνυμα για το τι θα επακολουθούσε λίγα χρόνια αργότερα.

O Πάπζουν είχε αναλάβει τη Ράκοβ το καλοκαίρι του 2016, όταν η ομάδα βρισκόταν ακόμα στην τρίτη εθνική κατηγορία της χώρας και κατάφερε μέσα σε μία τριετία να την οδηγήσει στο υψηλότερο επίπεδο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά χάρη στην εξαιρετική δουλειά του Πολωνού τεχνικού, η Ράκοβ δεν άργησε να μπει “σφήνα” στους μεγάλους της Πολωνίας. Τη σεζόν 2019-20 τερμάτισε στη 10η θέση της βαθμολογίας, όμως στη συνέχεια δεν κοίταξε ποτέ πίσω.

Η πίστη στο πρότζεκτ του πολωνικού συλλόγου επιβραβεύτηκε με την κατάκτηση δύο Κυπέλλων (2020-21, 2021-22), καθώς των αντίστοιχων Super Cup (2021, 2022), ενώ παρόμοια ήταν κι η πορεία στο πολωνικό πρωτάθλημα, όπου τερμάτισε και τις δύο σεζόν δεύτερη πίσω από Λέγκια και Λεχ Πόζναν αντίστοιχα.

Τη φετινή σεζόν η Ράκοβ παρουσίασε αξιοθαύμαστη σταθερότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και παρά το γεγονός ότι η Λέγκια, η μεγαλύτερη και ιστορικότερη ομάδα της Πολωνίας, έγινε ξανά βασική συνδιεκδικήτρια του τίτλου, τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την ομάδα των Παπανικολάου και Σβάρνα απ’ το να φτάσουν έως τη Γη της Επαγγελίας.

«O Πάπζουν κατάφερε να δημιουργήσει ένα δυνατό σύνολο, με συνοχή, το οποίο συνδύαζε το ταλέντο των Πολωνών με την ποιότητα των ξένων ποδοσφαιριστών. Η Ράκοβ ήταν επιβλητική, έχοντας την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (60 γκολ μέχρι στιγμής) με διαφορά από τον δεύτερο, όπως και την κορυφαία άμυνα (20 γκολ παθητικό έως τώρα)», σχολιάζει σε σχετικό αφιέρωμα το Sport24.

Ο 48χρονος Πολωνός τεχνικός κατάφερε να προσφέρει ισορροπία στην ομάδα του, με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει σε απόλυτο βαθμό. Και μέρος αυτής της ισορροπίας ήταν και ο Στράτος Σβάρνας. Ο 25χρονος διεθνής στόπερ, με διετή θητεία ως δανεικός στην Ξάνθη, ύστερα από μία δύσκολη σεζόν εξαιτίας της κάκιστης πορείας της ΑΕΚ, αποφάσισε να δοκιμάσειτην τύχη του στο εξωτερικό. Η Ράκοβ του έτεινε χείρα βοηθείας, αποκτώντας τον αρχικά ως δανεικό, με οψιόν αγοράς για το καλοκαίρι του 2023.

Ωστόσο, ο σκληροτράχηλος αμυντικός δεν άργησε να δείξει την αξία του και κατάφερε απ’ την αρχή να εντυπωσιάσει τους ανθρώπους της πολωνικής ομάδας, αλλά και τους φιλάθλους, οι οποίοι είδαν στο πρόσωπό του τον στόπερ που έλειπε προκειμένου να έρθει η υπέρβαση και κατ’ επέκταση η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η χρονιά έχει εξελιχθεί ιδανικά για τον ίδιο, καθώς μετράει συνολικά 36 συμμετοχές, έχοντας σημειώσει τρία γκολ, ενώ έχει προσφέρει και τέσσερις ασίστ στους συμπαίκτες του.

Παραμυθένια σεζόν για τον Σβάρνα σε μια παραμυθένια σεζόν για την Ράκοβ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι διοικούντες της πολωνικής ομάδας είχαν αποφασίσει να πληρώσουν τη ρήτρα ύψους 800.000 ευρώ από τον περασμένο Νοέμβριο και εν τέλει την ενεργοποίησαν με κάθε επισημότητα στα μέσα Απριλίου, αφού ήταν βέβαιοι για την επιλογή τους, με αποτέλεσμα πλέον ο (πρωταθλητής Πολωνίας) Σβάρνας να ανήκει με κάθε επισημότητα στο δυναμικό τους ως το 2027.