Πέθανε ο σπουδαίος τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής – Είχε ερμηνεύσει τον ύμνο του Παναθηναϊκού αλλά και της… Ξάνθης

Ο σπουδαίος τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής, που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην μουσική ιστορία της χώρας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε πρόβλημα με την υγεία του και νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου του 1934 στην Αθήνα, ο Γιάννης Βογιατζής διέπρεψε σε διάφορους τομείς της μουσικής στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Τιμήθηκε δύο φορές με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη ήταν το 1963 με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου και η δεύτερη το 1970 με το τραγούδι «Αδέρφια μου αλήτες πουλιά» των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου.

Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γιάννη Βογιατζή ήταν τα τραγούδια: «Σου το πα μια και δυο και τρεις», «Η πρώτη μας νύχτα», «Θέλω κοντά σου να μείνω» (ντουέτο με Τζένη Βάνου), «Σε αγαπώ σε όλες τις γλώσσες», «Ένας ουρανός με αστέρια», «Άσε τα χέρια σου στα δύο μου χέρια», «Μορφονιά», «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά». Τα περισσότερα από αυτά τα τραγουδια ακούστηκαν σε ταινίες και μιούζικαλ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Στον φίλαθλο κόσμο όμως είναι ιδιαίτερα γνωστός γιατί ο Γιάννης Βογιατζής υπήρξε υποστηρικτής του Παναθηναϊκού και τραγούδησε τον ύμνο της ομάδας, το περίφημο «Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος». Αυτό που δεν είναι ωστόσο γνωστό είναι ότι ερμήνευσε και τον ύμνο της Ξάνθης. Το αποκάλυψε ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, στην οποία μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί πρόταση να πει και τον ύμνο του… Ολυμπιακού.

«Το 1962 ήμασταν στην εξέδρα εγώ, ο Μουζάκης και ο Οικονομίδης και βλέπαμε την ομάδα μας, τον Παναθηναϊκό. Ο ύμνος αυτός είχε τραγουδηθεί πιο μπροστά από τον Λέανδρο, τον πατέρα της Βίκυς Λέανδρος, αλλά δεν πήγε… Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Τότε μου λέει ο Οικονομίδης “θα μας πεις τον ύμνο”; Και καλά έκανα και τον είπα γιατί είναι η μεγαλύτερη μου επιτυχία, διαχρονική» είχε αποκαλύψει αρχικά ο αγαπημένος τραγουδιστής.

«Όλοι ερωτεύτηκαν τη συγκεκριμένη εκτέλεση, οι Βαρδινογιανναίο και ο Γιαννακόπουλος. Ήταν ύμνος. Πραγματικός ύμνος, αριστερό, δεξί. Θα μπορούσα ωστόσο, αφού είχα πει τον ύμνο του Παναθηναϊκού, να είχα τραγουδήσει τον ύμνο του Ολυμπιακού. Μου έκαναν πρόταση και τους είπα ότι ήθελα λεφτά και μου λένε γιατί σε εμάς ζητάς λεφτά, και τους είπα ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα μου. Όμως έχω τραγουδήσει και τον ύμνο της Ξάνθης τον οποίο την τρίτη ημέρα τον κατεβάσανε», είχε αποκαλύψει ο Γιάννης Βογιατζής.