Πανελλήνιο Νέων: Έφτασαν τελικό στο ομαδικό τα κορίτσια του Εθνικού αλλά ηττήθηκαν από τον Ολυμπιακό, «χάλκινος» ο Φάρος στα αγόρια

Η ΑΕΚ στο ομαδικό Νέων Ανδρών και ο Ολυμπιακός ΣΦΠ στο ομαδικό Νέων Γυναικών είναι οι Πανελληνιονίκες στην επιτραπέζια αντισφαίριση για την περίοδο 2022-2023.

Στο πρώτο κομμάτι του Πανελληνίου πρωταθλήματος για αθλητές και αθλήτριες έως 21 ετών, που φιλοξενείται στο κλειστό γυμναστήριο Δερβενίου, η ΑΕΚ πανηγύρισε τον παρθενικό πανελλήνιο τίτλο στην ιστορία της σε ηλικιακό πρωτάθλημα ομαδικού καθώς στη δυνατή καθοριστική αναμέτρηση με τον Ίφιτο Πατρών επικράτησε με 3-1.

Ο Ολυμπιακός βάζει επίσης πρώτη φορά στην τροπαιοθήκη του κύπελλο από το πρωτάθλημα Νέων γυναικών και το προσθέτει στην αντίστοιχη επιτυχία, που είχε στο ομαδικό νεανίδων πριν από έναν μήνα στη Σαλαμίνα. Στον τελικό έκαμψε με 3-0 τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, που επίσης κατέγραψε την πρώτη του συμμετοχή σε τελικό.

Στο αγώνισμα του ομαδικού πήραν μέρος τελικά 10 ομάδες ανδρών και 8 γυναικών ύστερα από τρεις απουσίες (2 και 1 αντίστοιχα) της τελευταίας στιγμής. Στην επιστροφή του αγωνίσματος στον θεσμό ύστερα από 12 χρόνια υπήρχε έντονος συναγωνισμός κι ένα ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι τέσσερις νοκ άουτ αγώνες κρίθηκαν στο φινάλε, δηλαδή στα πέντε επί μέρους ματς.

Στο ομαδικό Νέων ανδρών διεκδίκησαν το χρυσό μετάλλιο τα δύο πρώτα φαβορί, ο Ίφιτος Πατρών και η ΑΕΚ αντίστοιχα. Η ΑΕΚ ήταν επικεφαλής στο 2ο γκρουπ, όπου επιβλήθηκε με 3-0 του Διογένη Πάτρας και του ΑΣΕΑ Σάρισες Φλώρινας. Στα προημιτελικά κατέβαλλε δύσκολα με 3-2 τον Ποσειδώνα Λουτρακίου και στα ημιτελικά τον ΔΑΟ Ταύρου με 3-1. Στην πορεία του μέχρι τον τελικό ο Ίφιτος Πατρών επικράτησε αρχικά στο 1ο γκρουπ αφού νίκησε τον ΑΟ Ξυλοκάστρου με 3-0. Στα προημιτελικά απέκλεισε με 3-1 τις Σάρισες Φλώρινας και στα ημιτελικά τον Φάρο Αλεξανδρούπολης με το ίδιο σκορ. Ετσι την 3η θέση μοιράστηκαν ο ΔΑΟ Ταύρου και ο Φάρος Αλεξανδρούπολης.Στην ομάδα της Αλεξανδρούπολης, που ήταν νούμερο 5 στα seeding, ο προπονητής Άγγελος Τσίμας παρέταξε τους Γιάννη Αναστασιάδη, Κωνσταντίνο Φραγκάκη, Δημήτρη Σωτηρόπουλο και Αντώνη Τασιό.

Στο ομαδικό Νέων γυναικών ο Ολυμπιακός είχε στη σύνθεσή του τέσσερις νεάνιδες, που παρέταξε και τον προηγούμενο μήνα στο Πανελλήνιο της Σαλαμίνας. Από τη θέση 1 των φαβορί είχε φτάσει τότε στον πανελλήνιο τίτλο, από τη θέση 1 προχώρησε και στο Δερβένι. Στον τελικό συνάντησε τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είχε εξαιρετική πορεία ως νούμερο 3 του αγωνίσματος με συνολικά τέσσερις νίκες. Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος και το έδειξε με νίκη 3-0. Πέρα από την τριάδα του τελικού βασίστηκε και στην Ερμιόνη Γκόγκα. Έζησε φυσικά στιγμές πίεσης, κυρίως στο πρώτο κομμάτι του 3ου επί μέρους αγώνα, αλλά μετά το 1-1 σετ κόντρα στην Κρεάγκα η Χατζηκύρκα σταμάτησε το παιχνίδι γιατί αποκόμισε ενοχλήσεις στο χέρι. Με τη βοήθεια του φυσιοθεραπευτή η διακεκριμένη Εβρίτισσα αθλήτρια έκανε προσπάθεια αργότερα για να μπορέσει να συνεχίσει τα παιχνίδια της στα ατομικά αγωνίσματα.

Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Ολυμπιακός-Εθνικός Αλεξανδρούπολης 3-0:
Μαλαματένια Παπαδημητρίου-Αγγελική Ευμορφιάδη 3-0 (11-3, 11-8, 11-5)
Ευαγγελία Μεραμβελλιωτάκη-Κατερίνα Αλεξούδη 3-0 (11-9, 11-2, 11-7)
Μαρία-Ιωάννα Κρεάνγκα-Ελισάβετ Χατζηκύρκα 3-1 (9-11, 12-10, 11-0, 11-0 λ.τ.)

Στην πορεία του μέχρι τον τελικό ο Ολυμπιακός κυριάρχησε αρχικά στο 1ο γκρουπ με νίκες 3-1 απέναντι στις Σάρισες Φλώρινας και τον Ωρίωνα Χίου. Από την κορυφή του ταμπλό μπήκε χωρίς αγώνα στα ημιτελικά κι εκεί απέκλεισε με το ίδιο σκορ το Π.Κ.Δ. Ταύρου (αντίπαλό του θυμίζουμε και στον φετινό τελικό του ομαδικού νεανίδων).

Ο Εθνικός, που πήρε μεγάλη βοήθεια από την 20άχρονη Χατζηκύρκα, πρώτευσε την Παρασκευή στο 3ο γκρουπ. Κατέβαλλε το Π.Κ.Δ. Ταύρου με 3-1 και τον Προφήτη Ηλία Πειραιά με 3-0. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας νίκησε στα προημιτελικά τον Ωρίωνα Χίου με 3-0 και το πρωί έκαμψε την ΑΕΚ (2ο φαβορί) με 3-2 και προκρίθηκε στον τελικό. Ο ημιτελικός ήταν συναρπαστικός και ύστερα από 2 ώρες και 40 λεπτά κρίθηκε στο διπλό για το συγκρότημα του Άγγελου Τσίμα. Οι Χατζηκύρκα/Ευμορφιάδη ξεπέρασαν με 3-1 σετ τις Γκαϊντατζή/Φακάρου, νωρίτερα είχαν για την ομάδα του Έβρου από 1 νίκη η Χατζηκύρκα και η Αλεξούδη (με αυτή της πρώτης επί της Γκαϊνταζή από 0-2 σετ πίσω να ξεχωρίζει), ενώ για την ΑΕΚ σημείωσε 2 νίκες η Φωτιάδου.