Επέτειος: 20 χρόνια από το ιστορικό και άκρως επεισοδιακό ντέρμπι ΟΣΦΠ-ΠΑΟ στη Ριζούπολη πριν κριθεί ο τίτλος στην Θράκη (+video)

Ηταν μια μέρα σαν και αυτήν πριν από 20 χρόνια, 11 Μαΐου του 2003 όταν ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό στην Ριζούπολη, σε ένα ματς που πέρασε στην ιστορία καθώς έκρινε τον πρωταθλητή.

Οι «πράσινοι» πήγαιναν σε αυτό το ματς έχοντας τρις βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Ολυμπιακό. Ήθελαν νίκη, ισοπαλία ή ακόμη και ήττα μέχρι ένα γκολ διαφορά. Στο 2-0 ο τίτλος θα κρινόταν σε μπαράζ για πρώτη φορά από το μακρινό 1982, από τρία γκολ και πάνω διαφοράς ο Ολυμπιακός θα έκανε την ανατροπή. Και την έκανε, καθώς αποδείχθηκε αποφασισμένος για αυτό και τα κατάφερε.

Ο τρόπος ωστόσο προκαλεί ακόμα και σήμερα έντονες συζητήσεις, με ιστορικό να μένει το πρωτοσέλιδο της «Αθλητικής Ηχούς» περί «Ζούγκλας». Το κλίμα από νωρίς ήταν τεταμένο. Μάλιστα, επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων είχαν ξεκινήσει από νωρίς στο κέντρο της Αθήνας. Αργότερα, το πούλμαν του «τριφυλλιού» έφτασε ύστερα από λάθος χειρισμούς της Αστυνομίας μέσα στον κόσμο του Ολυμπιακού στο γήπεδο με αποτέλεσμα να δεχτούν οι πράσινοι επίθεση.

Αντικείμενα άρχισαν να φεύγουν με κατεύθυνση τους παίκτες του Παναθηναϊκού από οπαδούς που ήταν τόσο πάνω στις εξέδρες όσο και στον περιβάλλον χώρο. Μάλιστα, έντονα σχολιάστηκε ότι επικεφαλής της αστυνομίας ήταν ο αντιστράτηγος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος μετά την αποστράτευσή του ανέλαβε υπεύθυνος ασφαλείας της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ.

Στις εξέδρες του γηπέδου υπήρχαν και 2.500 φίλοι των «πρασίνων» και υπήρχε φόβος για επεισόδια. Μάλιστα, κάποιοι φίλοι του Ολυμπιακού είχαν τρυπήσει ένα μέρος της φυσούνας, με αποτέλεσμα να βγουν με καθυστέρηση για ζέσταμα οι παίκτες του Παναθηναϊκού, με τη βοήθεια της Αστυνομίας.

Ακόμη και την πόρτα των αποδυτηρίων του «τριφυλλιού» προσπάθησαν να σπάσουν οπαδοί που… βρήκαν τον τρόπο να φτάσουν ως εκεί. Γενικότερα, επεισόδια υπήρχαν και άλλες χρονιές τόσο σε Καραϊσκάκη όσο και σε Λεωφόρο αλλά για πολλούς θεωρείται ότι η Ριζούπολη ήταν ό,τι πιο τραβηγμένο είχε συμβεί μέχρι τότε.

Τελικά, το ματς ξεκίνησε με καθυστέρηση από τον διαιτητή Γιώργο Μποροβήλο,ε μετέπειτα πρόεδρο του Αστέρα Τρίπολης αλλά και της Super League, έπειτα από συνεννόηση μαζ΄του με την ΕΠΑΕ. Στο ματς, ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Μέσα στο πρώτο τέταρτο είχε γίνει το 2-0 και κάπου εκεί έμοιαζαν όλα να έχουν τελειώσει για το «τριφύλλι».

Στο 3′ Ζιοβάνι άνοιξε το σκορ, ενώ στο 15′ ο Στέλιος Γιαννακόπουλος βάζει τη σφραγίδα του και στο 57′ ο ίδιος παίκτης δίνει διαστάσεις θριάμβου στο έβδομο σερί πρωτάθλημα του Ολυμπιακού. Φίλοι του Παναθηναϊκού αργότερα υποδέχτηκαν στην Παιανία τους παίκτες με άγριες διαθέσεις, ενώ δεν… γλίτωσαν και κάποια αυτοκίνητα. Μάλιστα, ο τότε πρόεδρος της ομάδας Άγγελος Φιλιππίδης φέρται να ξέσπασε: «Δεν είστε μάγκες. Κωλόσατε. Είχε δίκιο ο Κόκκαλης που σας έλεγε κότες! Σε όποιον δεν αρέσει, να μην ξανάρθει εδώ», φέρεται να είχε πει τότε στους παίκτες της ομάδας του.

Με την ομάδα του Πειραιά αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο ο Εβρίτης Στέλιος Βενετίδης, ο μετέπειτα επί τέσσερα χρόνια παίκτης του ΑΟΞ Θανάσης Κωστούλας και ο Παρασκευάς Άντζας που αναδείχθηκε αλλά και επέστρεψε μετά στην ομάδα της Ξάνθης, ενώ στον πάγκο ήταν ο μετέπειτα προπονητής του Πανθρακικού Δημήτρης Ελευθεροπουλος.

Με τον Παναθηναϊκό μετείχαν στην σύνθεση ο μετέπειτα παίκτης του ΑΟΞ Εμάνουελ Ολιζαντέμπε αλλά και ο Γιάννης Γκούμας που πέρασε σαν αλλαγή και βρέθηκε για ένα φεγγάρι στον πάγκο της Ξάνθης ως βοηθός προπονητή. Ο Γκούμας σε δηλώσεις του μετά την Ριζούπολη υποστήριξε μάλιστα ότι από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα στη Ριζούπολη.

Διαφορετική ήταν η εκτίμηση από άλλους παίκτες. Παρακάτω το ThrakiSportS σταχυολογεί τα λόγια που ειπώθηκαν από όσους πρωταγαωνίστησαν εκείνη την ημέρα και έχουν σχέση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την περιοχή μας:

Γιάννης Γκούμας: «Χειρότερη ήττα για μένα ήταν αυτή της Ριζούπολης. Θέλαμε 3 αποτελέσματα, και με 1-0 να χάναμε παίρναμε πρωτάθλημα. Οι συνθήκες όμως ήταν τριτοκοσμικές από τύχη δεν θρηνήσαμε κάποιο θύμα ποδοσφαιριστή. Τα παιδιά που βγήκαν για ζέσταμα, δεν έκαναν ζέσταμα αλλά προσπαθούσαν να αποφύγουν τις φωτοβολίδες που τους πετούσαν. Το παιχνίδι δεν έπρεπε να ξεκινήσει καν. Κι εμείς όμως δεν βρεθήκαμε σε καλή μέρα. Με πόνεσε πολύ αυτή η ήττα. Σχεδόν μετά από κάθε ήττα και ειδικά από τον Ολυμπιακό μπορεί να έκανα και μία εβδομάδα να βγω από το σπίτι. Την επομένη της Ριζούπολης ήρθαν στην προπόνηση οι φίλαθλοι να ζητήσουν τα ρέστα. Οι ξένοι παίχτες ειδικά έκλαιγαν γιατί μας κυνηγούσαν να μας χτυπήσουν».

Δημήτρης Ελευθερόπουλος: «Έχω ζήσει και χειρότερες καταστάσεις, στην Τούμπα για παράδειγμα. Τι έγινε στη Ριζούπολη; Εντάξει, δεν ήταν εκκλησία αλλά όχι και λόγος για να χάσεις 3-0. Ήταν ένα ωραίο άλλοθι τα περί ζούγκλας».

Εμάνουελ Ολιζαντέμπε: «Ήταν η χειρότερή μου εμπειρία στην Ελλάδα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Κόλκα και τον Μικαέλσεν. Είχαν πάθει σοκ, δεν μπορούσαν καν να μιλήσουν. Δεν έπρεπε να γίνει ποτέ αυτό το παιχνίδι. Απορώ δηλαδή. Αυτό που συνέβη με τους φίλους του Ολυμπιακού δεν είχε να κάνει με ποδόσφαιρο, έμοιαζε περισσότερο σαν τρομοκρατική επίθεση».

Θανάσης Κωστούλας: «Θυμάμαι ότι εκείνη τη μέρα όλοι ήμασταν λιγομίλητοι, φύγαμε από το ξενοδοχείο με συνοδεία και καθώς φτάναμε στο γήπεδο, είδαμε μια μεγάλη σημαία του Ολυμπιακού και εκατοντάδες φιλάθλους να την προσκυνούν. Το πούλμαν είχε σταματήσει γιατί δεν μπορούσε να περάσει. Σηκώθηκε θυμάμαι να σηκώνεται ο Νινιάδης και βλέποντας όλον αυτό το χαμό είπε: «Ρε μ@λακες, τι γίνεται; Θα μας γ@μησουν εάν δεν κερδίσουμε σήμερα. Και πραγματικά αν το δεις αυτό το ματς είναι για έξι γκολ όχι για τρία. Τα ίδια και χειρότερα γινόντουσαν και στη Λεωφόρο. Στο ματς με το ξύλο στον Ευθυμιάδη, εμένα τον Τζόλε και τον Ελέ, μας έσωσε ο Καρβουνίδης, ο φυσικοθεραπευτής του Παναθηναϊκού. Είχαμε ξεμείνει στο γήπεδο και θα μας σκότωναν. Είχαμε πάρει τα πλαστικά καθίσματα που είχαν πετάξει μέσα, τα είχαμε βάλει στο κεφάλι για να αποφύγουμε τα αντικείμενα και μας φυγάδευσε ο Καρβουνίδης».

Κάπως έτσι, το σφύριγμα της λήξης από τον Μποροβήλο εκείνο το βράδυ πλέον της 11ης Μαΐου του 2003 βρήκε τους παίκτες του Ολυμπιακού να πανηγυρίζουν για τη διαφαινόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος, που τελικά ήρθε την τελευταία αγωνιστική, με τους Πειραιώτες να έρχονται στην Ξάνθη και να επικρατούν εύκολα με 5-1 στα Πηγάσια την ώρα που ο Παναθηναϊκός νικούσε τον Ακράτητου με 3-1 στη Ρόδο. Οι δυο αιώνιοι ολοκλήρωναν το πρωτάθλημα ισόβαθμοι, αλλά οι Πειραιώτες κατακτούσαν έτσι τον 7ο σερί τίτλο τους…