Οι πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου του Ερασιτέχνη ΑΟΞ Κωνσταντίνου Ψωμά στον μαραθώνιο για άμεση δημιουργία ομάδας

Ο Κωνσταντίνος Ψωμάς εξελέγη ομόφωνα νέος πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΑΟΞ την περασμένη Παρασκευή και με την ολοκλήρωση του τριημέρου της Πρωτομαγιάς στρώνεται στη δουλειά, για να προλάβει να υλοποιήσει την βασική του υπόσχεση: να δημιουργήσει ομάδα που θα προλάβει να συμμετάσχει στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ξάνθης.

Μόνο εύκολο δεν είναι κάτι τέτοιο. Μέσα στο τριήμερο που όλοι κάθονταν, όφειλε με ηλεκτρονικό τρόπο να προλάβει προθεσμίες καταρχήν εγγραφής στο Μητρώο της ΓΓΑ, ώστε να έχει δικαίωμα ο σύλλογος να συμμετάσχει στις αγωνιστικέ διοργανώσεις. Βέβαια, αυτός ο φάκελος είναι αυτή τη στιγμή κενός, ωστόσο λόγω και των εκλογών, υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου να γεμίσει με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει… χθες – και ήδη έχου γίνει σύμφωνα με πληροφορίες οι απαραίτητες ενέργειες για να συμβεί – είναι η εγγραφή του ΑΟΞ στα μητρώα της ΕΠΣ Ξάνθης, καθώς όσο και αν ακούγεται περίεργο, η παλαιά διοίκηση δεν είχε κάνει τίποτα τέτοιο, δεν είχε καν εξασφαλίσει αθλητική αναγνώριση στον σύλλογο και το είχε καταστήσει ένα σωματείο φάντασμα χωρίς ουσιαστικά αθλητική και δη ποδοσφαιρική ύπαρξη.

Εφόσον αποκτήσει αριθμό μητρώου από την ΕΠΣ Ξάνθης και άρα από την ΕΠΟ, πλέον ο ΑΟΞ αρχίζει πάλι να υπάρχει ως σύλλογος. Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ένας νέος σύλλογος, λες και ιδρύεται φέτος για πρώτη φορά. Είναι άγνωστο αν μπορεί να αναβιώσει ο παλιος αριθμός μητρώου, αυτός που είχε ο ΑΟΞ πριν γίνει επαγγελματική ομάδα, ωστόσο κρίνεται δύσκολο κάτι τέτοιο στην σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή.

Από εκεί και πέρα, μόλις ο ΑΟΞ αποκτήσει ξανά ταυτότητα σε ΕΠΣ Ξάνθης και ΕΠΟ, ανοίγει ο δρόμος για να αποκτήσει αθλητική αναγνώριση και μετά θα έρθουν και οι προϋποθέσεις του Μητρώου, ώστε να αναγωριστεί επίσημα και από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αλλά μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων είναι να υπάρχουν αθλητικά τμήματα, να υπάρχουν αθλητές με δελτία στην ομάδα και να υπάρχουν και προπονητές.

Όλα μα όλα αυτά συν μια σειρά από άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες οφείλουν να τρέξουν άμεσα, αφού μπορεί ο χρόνος ως τις 30 Ιουνίου να φαίνεται μακρύς, ωστόσο με τα Σαββατοκύριακα, την μεσολάβηση εκλογών (που θα σημαίνει ότι θα κλείσουν επιπλέον δυο μέρες οι υπηρεσίες) αλλά και μιας αργίας (του Αγίου Πνεύματος), συν την Πρωτομαγιά που μόλις πέρασε, οι πραγματικές μέρες που μπορούν να τρέξουν αυτές οι αρκετά ρονοβόρες και κάθε άλλο παρά εύκολες διαδικασίες είναι λιγότερες από 40.

Αν βέβαια τελικά υπάρξει προσφυγή για ακυρότητα των εκλογών της περασμένης Παρασκευής, όπως έχει φημολογηθεί, τότε γίνεται αντιληπτό ότι όλα θα παγώσουν και με μαθηματική ακρίβεια ο ΑΟΞ θα βρεθεί και τη νέα σεζόν εκτός ποδοσφαιρικού χάρτη, καθώς η νέα του διοίκηση υπό τον Κωνσταντίνο Ψωμά θα πρέπει πρώτα να «παλέψει» για την νομική αναγνώρισή της και ακόμα και αν δικαιωθεί, ο χρόνος που θα απομένει μετά θα είναι ελάχιστος για οποιαδήποτε ενέργεια.

Ακόμα όμως και αν δεν υπάρξει η παραμικρή προσφυγή, η προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε κάθε άλλο παρά βέβαιο αποτέλεσμα έχει ότι θα προλάβει να ολοκληρωθεί τόσο έγκαιρα, ώστε να προλάβει ο ΑΟΞ να αγωνιστεί τη νέα σεζόν στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ξάνθης. Βέβαια, το σημαντικό είναι ότι ξεκίνησε, γιατί αν δεν ξεκινούσε ποτέ, τότε φυσικά δεν θα υπήρχε καν έστω η συζήτηση που γίνεται τώρα και με μαθηματική ακρίβεια ο ΑΟΞ θα οδηγούνταν σταδιακά στη λήθη…