Επέτειος: 20 χρόνια από την μεγάλη πυρκαγιά και την ολοκληρωτική καταστροφή του «Σαλέ» της ΠΑΕ Ξάνθη

Το 2004 ήταν η τελευταια χρονιά που η επαγγελματική ομάδα της ΠΑΕ Ξάνθη χρησιμοποίησε ως έδρα το γήπεδο του ΑΟΞ. Τότε μετακόμισε στο δικό της ιδιόκτητο «Xanthi FC Arena», δίπλα από το οποίο χτίστηκε και το προπονητικό κέντρο της ομάδας.

«Δεσποτική θέση» σε αυτό το όλο προπονητικό κέντρο είχε εκείνη την εποχή το «Le Chalet». Ένα ξενοδοχείο που δημιουργήθηκε δίπλα από το γήπεδο αλλά το οποίο έναν χρόνο πριν από εκείνη την μετακόμιση και μόλις έναν μήνα αφότου είχε εγκαινιαστεί από τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Ήταν το βράδυ της 7η Μαρτίου του 2003, ακριβώς 20 χρόνια πριν, όταν ξέσπασε από άγνωστη ααιτία αυτή η πυρκαγιά που οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου. Αρκετά ειπώθηκαν τότε και στο πέρασμα των ετών για εκείνη την φωτιά και τις αποζημιώσεις που δοθήκαν εξαιτίας εκείνης της καταστροφής, αλλά όλα αυτά παρέμειναν στην λογική του «Ράδιο Αρβύλα» και πλέον, με την συμπλήρωσ δύο δεκαετιών από τότε, ακόμα και αν υπήρχε κάτι μεμπτό σε αυτήν την υπόθεση, πλέον και με την βούλα της ελληνικής δικαιοσύνης παραγράφεται βάσει νομοθεσίας (ακόμα και οι δολοφόνοι αν πιαστούν 20 χρόνια μετά την διάπραξη του εγκλήματος δεν μπορούν να καταδικαστούν).

«Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νέο αθλητικό κέντρο της Ξάνθης, που βρίσκεται στην περιοχή Πηγάδια. Τα αίτια της καταστροφής δεν έχουν διευκρινιστεί απόλυτα, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από ένα τζάκι. Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε ολόκληρη η πυροσβετική δύναμη του νομού, η πυρκαγιά κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να καταστρέψει σχεδόν το σύνολο των εγκαταστάσεων. Ξενώνες, εστιατόρια, σαλέ, σάουνες, ιατρεία, αίθουσες μασάζ και όλος ο εξοπλισμός του κέντρου έγιναν στάχτη. Μοναδική εξαίρεση το φυσιοθεραπευτήριο», έγραφε την επόμενη μέρα στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Τα Νέα».

Το αθλητικό κέντρο της Ξάνθης εγκαινιάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2003 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη Χρήστου Πανόπουλου, αλλά και την γενναία βοήθεια από κρατικές αρχές και υπηρεσίες όπως και από την ΕΠΟ. Για αυτό και το συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο, που τότε ήταν το μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα και ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης, υπήρχε πρόβλεψη ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν όποτε χρειαστεί οι Εθνικές Ομάδες Ποδοσφαίρου, ενώ σε αυτό βρέθηκε για μια εβδομάδα το καλοκαίρι του 2015 και η Εθνική Μπάσκετ με Αντετοκούνμπο, Σπανούλη, Ζήση, Μπουρούση, Πρίντεζη και άλλους.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν τότε, μετά την πυρκαγιά της 7ης Μαρτίου του 2003 και αντικρύζοντας την εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής την επομένη, ότι ο Χρήστος Πανόπουλος θα τα παρατούσε όλα και θα απομακρύνονταν από την ομάδα και γενικά από το ποδόσφαιρο. Αυτό δεν έγινε, το Le Chalet ξαναχτίστηκε και μαζί τα 7 γήπεδα ποδοσφαίρου του, την πισίνα, το pool bar, το γήπεδο μπάσκετ, το γήπεδο τένις και τα αποδυτήρια, ουσιαστικά αποτέλεσε το συμπλήρωμα του προπονητικού κέντρου της ΠΑΕ Ξάνθη, την επίσημη έδρα των γραφείων αλλά και την έδρα όλων των τμημάτων της Ακαδημίας της και τόπο διεξαγωγής της προετοιμασίας πολλών ακόμη συλλόγων, κυρίως του εξωτρικού, οι οποίοι στο πέρασμα των ετών προτιμούσαν κάθε χρόνο το αθλητικό κέντρο της ΠΑΕ Ξάνθη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ανθρώπων της ΠΑΕ, οι ζημιές από εκείνη την πυρκαγιά ξεπέρασαν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά, όλα διορθώθηκαν, το «Σαλέ» ξαναχτίστηκε αλλά έμελε η πώλησή του σε εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας του Ιβάν Σαββίδη να «τεκμηριώσει» για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το 2020 την περίφημη υπόθεση «πολυϊδιοκτησίας» με τον ΠΑΟΚ, η οποία ουσιαστικά οδήγησε τον ιστορικό σύλλογο της Θράκης στον υποβιβασμό, την περιπέτεια του Μπιλ Πάπας και της SL2 και εν τέλει στην ολοκληρωτική καταστροφη που βιώνει πλέον ο σύλλογος, έχοντας φέτος για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 1967 εξαφανιστεί από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας…