Στους τρείς αθλητές που έπαιξαν στους Big-5 και ένας… Εβρίτης

Μετά την εμφάνιση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου με την φανέλα του Άρη Θεσσαλονίκης έγινε ο τρίτος αθλητής που αγωνίζεται και στις 5 μεγάλες ομάδες της Ελλάδας. Οι άλλοι δύο είναι ο Γιώργος Μπόγρης (μπάσκετ) και ο Εβρίτης, Ανδρέας Ανδρεάδης (βόλεϊ).

Ανδρέας Ανδρεάδης

Ο 41χρονος διεθνής βολεϊμπολίστας, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Στην ομάδα του Έβρου από όπου και κατάγεται αγωνίστηκε για επτά σεζόν, από το 1997 έως το 2004. Η εξαιρετική του παρουσία τότε, τον βοήθησε να πάρει την πρώτη μεγάλη του μεταγραφή, για τον Παναθηναϊκό. Με το «τριφύλλι» σε πέντε σεζόν (2004-2009) κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα, ενώ αγωνίστηκε και στον τελικό του CEV Cup το 2009. Στη συνέχεια πραγματοποίησε την πολυσυζητημένη μετάβαση από τον έναν «αιώνιο» στον άλλο. Για τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε αρχικά την τριετία 2009-2012, ενώ το 2017 επέστρεψε για άλλη μια τριετία έως το 2020. Έπειτα, έκανε ένα… διάλειμμα μιας σεζόν στον Μίλωνα και το καλοκαίρι του 2021 επέστρεψε στον Πειραιά, όπου και έκατσε για έναν χρόνο, πριν επιστρέφει στη Νέα Σμύρνη. Με τους «ερυθρόλευκους» κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και δύο Λιγκ Καπ, ενώ επίσης συμμετείχε στους τελικούς του CEV Challenge Cup το 2018.

Στο μεσοδιάστημα όμως, άλλαξε αρκετές ομάδες. Τη σεζόν 2014-2015 φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ, ενώ ένα χρόνο αργότερα μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για τον Άρη, στον οποίο παρέμεινε για έξι μήνες πριν πάει στον Φοίνικα Σύρου. Το επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε στη «συμπρωτεύουσα», αυτή τη φορά για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο ολοκλήρωσε την… πεντάδα των «μεγάλων» του ελληνικού αθλητισμού. Μάλιστα, με τον «δικέφαλο του βορρά» κατέκτησε το πρωτάθλημα της σεζόν 2017-2018.

Γιώργος Μπόγρης

Ο 33χρονος μπασκετμπολίστας, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στον Ηλυσιακό την τριετία 2006-2009. Στη συνέχεια, μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Με το «τριφύλλι» κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, αλλά και την Euroleague του 2011. Έπειτα, μετακόμισε στο Περιστέρι, για το οποίο πρόλαβε να πατήσει παρκέ μόλις δύο φορές, πρώτου αποχώρησε πρόωρα. Μερικές εβδομάδες και μια δικαστική διαμάχη αργότερα, υπέγραψε με τον Άρη, του οποίου τη φανέλα φόρεσε για το υπόλοιπο της σεζόν 2011-2012. Μετά από… διάλειμμα ενός χρόνου (για χάρη του Πανιωνίου) επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Μετά το τέλος της σεζόν 2013-2014… μετανάστευσε, πηγαίνοντας και παραμένοντας για τρία χρόνια στο ισπανικό πρωτάθλημα. Στο τρίτο έτος της παραμονής του στη χώρα της ιβηρικής, κατέκτησε το Basketball Champions League με τη φανέλα της Τενερίφης.

Έπειτα επέστρεψε στη χώρα μας, για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Στον Πειραιά παρέμεινε για δύο σεζόν, πρώτου μεταγραφεί στον Προμηθέα αρχικά και στην Τενερίφη έπειτα. Το δεύτερο «comeback» του από την Ισπανία, τον έφερε στην μοναδική ομάδα του Big-5, για την οποία δεν είχε παίξει έως τότε. Ο λόγος για την ΑΕΚ, της οποίας τη φανέλα φόρεσε για μόλις τρία ματς, μιας και εν τέλει αποχώρησε πρόωρα.

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος

Ο 36χρονος ποδοσφαιριστής ξεκίνησε τη δική του πορεία πριν από περίπου 20 χρόνια στον ΠΑΟΚ. Στον «δικέφαλο του βορρά» παρέμεινε τέσσερις σεζόν (2004-2008), μετακομίζοντας στη συνέχεια στον Παναθηναϊκό. Με το «τριφύλλι» κατέκτησε ένα πρωτάθλημα κι ένα κύπελλο στα πέντε χρόνια παρουσίας του (2008-2013). Μάλιστα, με τα «πράσινα» έχει κάνει τις περισσότερες εμφανίσεις της καριέρας του στην Super League. Έπειτα… άλλαξε πολιτείες και συνέχισε την καριέρα του στην Ιταλία, όπου αγωνίστηκε με τις φανέλες των Μπολόνια, Βερόνα και Σαμπντόρια.

Η επιστροφή του στη χώρα μας δεν… άργησε πολύ. Το 2016 πήρε τη μεγάλη απόφαση, συμφωνώντας με την ΑΕΚ. Στην «ένωση» παρέμεινε για μια διετία και μετατράπηκε σε απόλυτος ηγέτης της ομάδας, η οποία έφτασε έως τους «32» του Europa League, ενώ κατέκτησε και το πρωτάθλημα του 2018. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, έκανε την… πολυσυζητημένη μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, όντας ελεύθερος. Στον Πειραιά τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα περίμενε, λόγω κι ενός σοβαρού τραυματισμού, όμως κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο το 2020. Στη συνέχεια αγωνίστηκε για λογαριασμό του Ατρόμητου αλλά και της Ανόρθωσης. Πριν από έξι ημέρες (07/02/2023) συμφώνησε σε όλα με τον Άρη και ανακοινώθηκε από τους Θεσσαλονικείς. Το βράδυ της Κυριακής (12/2) αγωνίστηκε ως αλλαγή κόντρα στον Παναθηναϊκό για την 22η αγωνιστική της Super League. Η συγκεκριμένη εμφάνιση αποδείχθηκε… ιστορική, μιας και χάρη σε αυτή έγινε μέλος του «κλαμπ», έχοντας πλέον αγωνιστεί για όλες τις ομάδες του ελληνικού «Big-5».

Όπως είναι κατανοητό, πρόκειται για τον πρώτο ποδοσφαιριστή που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Το γεγονός πως μόλις ένας αθλητής σε κάθε μεγάλο σπορ της χώρας (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ) αποδεικνύει το δύσκολο του πράγματος. Πλέον, το μόνο σίγουρο είναι πως η λίστα θα κάνει… καιρό να μεγαλώσει. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι Χριστοδουλόπουλος, Μπόγρης και Ανδρεάδης να αποκτήσουν παρέα στο μέλλον. Άλλωστε, οι ίδιοι αποτελούν τα «ζωντανά παραδείγματα» που δείχνουν ότι είναι ρεαλιστικό να συμβεί.

Πηγή: ertsports.gr