Χαμός στην Αλεξανδρούπολη με τον τεράστιο «ποντικό» (+video)

Βόλτες σε κεντρικούς δρόμους έκανε ένα μεγάλο τρωκτικό σοκάροντας τους κατοίκους που δεν ήξεραν αν πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποντίκι ή για κάτι άλλο. Ένας θαρραλέος πολίτης τον τράβηξε βίντεο από κοντά με το τρωκτικό να μην πτοείται και να συνεχίζει την βόλτα του. Όπως μάθαμε δεν πρόκειται για έναν τεράστιο αρουραίο αλλά για ένα ζώο που λέγεται μυοκάστορας.

Ο μυοκάστορας, δεν απειλεί τον άνθρωπο όμως είναι μια μεγάλη απειλή για την χλωρίδα της περιοχής όπου εμφανίζεται προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.  Στο πρόσφατο παρελθόν, μυοκάστορες έχουν εμφανιστεί και στο Δέλτα του Έβρου με τους δραστηριοποιούμενους εκεί να ζητούν παρεμβάσεις.

Μερικές πληροφορίες για το άγνωστο για πολύ κόσμο τρωκτικό:

  1. Είναι ξένο είδος που ζει στη Νότιο Αμερική και μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, στα τέλη του 19ου και τον 20ο αιώνα για την εκμετάλλευση της γούνας του. Όμως ορισμένα άτομα που απόδρασαν ή απελευθερώθηκαν από τα εκτροφεία, όταν δεν υπήρχε ζήτηση της γούνας τους και έκλεισαν οι επιχειρήσεις, κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον των νέων περιοχών (εκτός από την Σκανδιναβία λόγω ψύχους), καθόσον ως ξένο είδος δεν αντιμετώπισε εχθρού.
  2. Ταξινομείται ως τρωκτικό θηλαστικό της οικογένειας των μυοκαστοριδών και μοιάζει σαν τεράστιος αρουραίος
  3. Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος, σώματος 40-60 εκατοστά, ουράς 30-45 εκατοστά και ζυγίζουν συνήθως 6-9 κιλά.
  4. Ζουν περί τα τρία έως πέντε έτη
  5. Διακρίνονται για την μεγάλη τους αναπαραγωγική ικανότητα, καθόσον μπορούν να ζευγαρώσουν από την ηλικία των 4 μηνών ενώ το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι 3 φορές το χρόνο και μέχρι 13 μικρά την κάθε φορά.

Βίντεο από: e-evros.gr