Επέτειος: 30 χρόνια από την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του ΑΟΞ στην Α’ Εθνική (+video)

Για τους παλιούς φίλους της Ξάνθης η ποδοσφαιρική περίοδος 1992-1993 έχει μείνει βαθιά χαραγμένη καθώς την συγκεκριμένη χρονιά παρακολούθησαν ίσως την πιο θεαματική ομάδα όλων των εποχών.

Με επιθετικογενείς παίχτες όπως Μαρτσέλο, Τζάτζος, Βρύζας, Αθανασιάδης, Τεγγελίδης και Πάνου, τους έμπειρους Καραγεωργίου, Μίτεφ, Κωνσταντινίδη και Κίρπετσεκ τους νεαρούς και εξελίξιμους Κωστένογλου, Κεχαγιά, Μαλαδένη και Σαμαρά και τους πιστούς Χαλκίδη και Καρασερίδη παρουσίασε σπουδαίο θέαμα σχεδόν σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό στοιχείο εκείνης της χρονιάς πως σε σύνολο 34 αγώνων του πρωταθλήματος πέτυχε τουλάχιστον ένα τέρμα στα 28, με την Λάρισα να είναι η μοναδική ομάδα της οποίας η εστία δεν παραβιάστηκε. Ο Μαρτσέλο αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ της κατηγορίας με 24 τέρματα, ο Γιώργος Αθανασιάδης βρέθηκε στην πρώτη 10αδα σημειώνοντας 15 τέρματα ενώ ο Ζήσης Βρύζας τέλειωσε την σεζόν με 7.

Ο απολογισμός εκείνης της χρονιάς ήταν η 8η θέση. Συγκέντρωσε 42 βαθμούς με τέρματα 56 υπέρ και 66 κατά. Ο εντός έδρας απολογισμός ήταν 10 νίκες, 5 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες (το 3-4 από την ΑΕΚ και το 2-3 από τον ΠΑΟΚ). Εκτός έδρας η ομάδα δεν τα πήγε καθόλου καλά καθώς σημείωσε μόνο 1 νίκη (απέναντι στην Κόρινθο στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας), 4 ισοπαλίες και 12 ήττες.

Πέρα από το θεαματικό ποδόσφαιρο που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στους φίλους της ομάδας, ο κόσμος θα έχει να θυμάται και ακόμη έναν λόγο καθώς μια μέρα σαν και τη σημερινή αλλά ακριβώς 30 χρόνια πριν, στις 11 Ιανουαρίου 1993 στο γήπεδο του ΑΟ Ξάνθης σημειώθηκε η μεγαλύτερη νίκη της Ξάνθης στην Α’ Εθνική με αντίπαλο τον Πιερικό.

Σε εκείνο το παιχνίδι η Ξάνθη είχε αγωνιστεί με τους Κίρπετσεκ, Χαλκίδη (Κωνσταντόπουλο), Μίτεφ, Κωνσταντινίδη (Στεφανίδη), Καραγεωργίου, Κωστένογλου, Μαρτσέλο, Αθανασιάδη, Βρύζα, Τζάτζο και Τεγγελίδη. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το 8-2 δεν αποτελεί την μεγαλύτερη νίκη της Ξάνθης σε εγχώριες διοργανώσεις αλλά μόνο στο πρωτάθλημα, αφού το απόλυτο ρεκόρ είναι το 10-1 επί του Παναυπλιακού για το Κύπελλο Ελλάδας.