Ερώτηση στη Βουλή για την «τουρκική επιρροή» στον Πανθρακικό και τους λόγους υποβιβασμού της ΠΑΕ Ξάνθη – Ζητείται πλήρης έλεγχος και έκτακτη επιχορήγηση

Ερώτηση στη Βουλή για την «τουρκική επιρροή» στην ομάδα του Πανθρακικού αλλά και τους λόγους υποβιβασμού της ΠΑΕ Ξάνθη κατέθεσε ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης και παλιός αθλητικός συντάκτης Κωνσταντίνος Χήτας.

Στην ερώτηση, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ζητάει «πλήρη έλεγχο των τεκταινομένων στην ομάδα του Πανθρακικού» αλλά και έκτακτη επιχορήγηση της ομάδας για λόγους «εθνικού συμφέροντος». Ακόμα γίνεται αναφορά και στην Ξάνθη και τον άδικο υποβιβασμό της.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:

«Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Εντονότατο προβληματισμό και διαμαρτυρίες προκάλεσε, ιδιαίτερα στη Θράκη, η δημοσιοποίηση φωτογραφίας από εκδήλωση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής στην οποία απεικονίζεται ο Τούρκος Πρόξενος κ. Μουράτ Ομέρογλου μεταξύ του αρχηγού της ομάδας του Πανθρακικού Ντενίζ Μπαϊκαρά και του αναπληρωτή Προέδρου της ομάδας Σαλή Αλμπέρ, κρατώντας και οι τρεις τη φανέλα του Πανθρακικού με εμφανή επ’ αυτής χορηγία της “YaKa”, ανήκουσας στον Λεβέντ Σαδίκ, υιό του Αχμέτ Σαδίκ, επονομαζόμενου «Ντεκτάς της Θράκης», ευνοούμενο επιχειρηματία του κ. Ερντογάν και εμφανέστατα χορηγού της ομάδας και χρηματοδότη.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Υπουργό Εξωτερικών ότι έχουμε καταθέσει σειρά ερωτήσεων για τον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου της Θράκης και ιδιαιτέρως του Προξένου της, κ. Μουράτ Ομέρογλου, χωρίς εμφανή αποτελέσματα. Για το ανωτέρω θέμα, σας μεταφέρουμε τους σχολιασμούς του δικηγόρου Κομοτηνής και πρώην προέδρου της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κύπρου κ. Γιάννη Ντάφου (INFOGNOMON, 24.10.2022) Ο νέος Πανθρακικός: «Το θεσμικό κράτος της Τουρκίας δια του Προξένου της δείχνει πια με έντονο τρόπο τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στα τεκταινόμενα της περιοχής. Όταν η ιστορικότερη ομάδα της Θράκης Α.Ο.Ξ. (Π.Α.Ε. Ξάνθη) υποβιβάζεται με εντολή των Αθηνών, τα ιστορικά σωματεία της περιοχής περνούν στη σφαίρα επιρροής «ξένων συμφερόντων» και οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι παρακμάζουν, η γύμνια της Ελληνικής Πολιτείας αποκαλύπτεται. Η απουσία εθνικής πολιτικής για τη Θράκη και η εγκατάλειψή της σε συγκεκριμένους τομείς συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν πρόσωπα να την ανακόψουν…». Τις ανωτέρω δηλώσεις σας τις μεταφέρουμε, διότι δεν ανήκουν σε ανήκοντα στην αντιπολίτευση αλλά ιδεολογικά προσκείμενο σε εσάς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε, κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, να θέσετε επιτέλους όρια στην αποθράσυνση του Τουρκικού Προξενείου ή να το κλείσετε και να χαρακτηρίσετε ανεπιθύμητο πρόσωπο, βλάπτοντα τα εθνικά μας συμφέροντα, τον Τούρκο Πρόξενο κ. Μουράτ Ομέρογλου; Σε αρνητική απάντηση, να μας εκθέσετε τους λόγους.

Προτίθεται η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού να ζητήσει τον πλήρη έλεγχο των τεκταινομένων στην ομάδα του Πανθρακικού και να προχωρήσει στην έκτακτη επιχορήγησή της για λόγους εθνικού συμφέροντος, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτός ομάδας και επιρροής τον ανωτέρω κατονομαζόμενο κ. Λεβέντ Σαδίκ και κατ’ επέκταση το ίδιο το Τουρκικό Προξενείο;

Προτίθεστε να διερευνήσουν οι υπηρεσίες σας για ποιους λόγους υποβιβάστηκε η ιστορικότερη ομάδα της εθνικά ευαίσθητης Θράκης ΑΟΞ – ΠΑΕ Ξάνθης και αν υπήρχαν τρόποι να διασωθεί και αν υπήρξαν για ποιους λόγους δεν υλοποιήθηκαν;».