«Ο ΑΟΞ δεν πέθανε ούτε θα τον αφήσουμε να πεθάνει – Μόνη λύση η επανασύσταση του Ερασιτέχνη με καθεστώς πλήρους διαφάνειας»

Μόνη λύση για την συνέχιση του ΑΟΞ είναι μέσα από έναν δυνατό Ερασιτέχνη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της εκδήλωσης – πρωτοβουλίας φίλων του ΑΟΞ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Παύλος Δάγκας που σχολίασε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι σήμερα 2 Νοεμβρίου του 2022 για πρώτη φορά στα χρονικά δεν συμμετέχει ο ΑΟΞ σε καμία κατηγορία, ενώ πρόσθεσε: «Ο ΑΟΞ δεν πέθανε ούτε πρόκειται να πεθάνει». Επίσης, διευκρίνισε ότι την συγκέντρωση ΔΕΝ την διοργάνωσε ούτε είχε κάποια επίσημη ανάμειξη ο σύνδεσμος των XanthiFans, ενώ με έμφαση τόνισε ότι δεν υπήρχε χώρος για προσωπικές επιθέσεις και ανάδειξη «οικογενειακών θεμάτων», αν και στον διάλογο που ακολούθησε υπήρξαν αναφορές στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη για την αδιαφάνεια που υπήρχε ως τώρα στις δραστηριότητές του αλλά και την καθυστέρηση στην εγγραφή νέων μελών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δικηγόρος και παλιός παίκτης των ακαδημιών της ομάδας Κωνσταντίνος Ψωμάς, γιος του παλιού αστέρα της ομάδας Σάκη (ενθετη φωτο του xanthinea). Εξηγησε με όσο πιο απλά λόγια το σχέδιο της πρωτοβουλίας για συνέχιση της ιστορίας του ΑΟΞ μέσα από την ενεργοποίηση του Ερασιτεχνη ΑΟΞ. Υπήρξε εκτενής αναφορά στα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στην ΠΑΕ αλλά θα τεθεί υπό εκκαθάριση αλλά και στον Ερασιτέχνη ΑΟΞ, τα οποία όμως τακτοποιούνται σύμφωνα με δέσμευση του προέδρου του Παν. Σιδέρη ενώ αναλύθηκε και το ζήτημα του γηπέδου που ανήκει κατά κυριότητα στον Ερασιτέχνη.

Από την ομιλία του Ψωμά αποκαλύφθηκε ότι ήδη 850 άτομα έχουν ζητήσει να εγγραφούν στον Ερασιτέχνη ΑΟΞ και εφόσον έστω τα δύο τρίτα απο αυτά είναι ταμειακώς εντάξει με ετήσια συνδρομη τα 100 ευρώ, θα υπάρχουν έσοδα της τάξεως των 50.000 ευρώ από αυτά, συν περίπου 20.000 ευρώ που θα μπορέσει ο σύλλογος να αντλήσει από επιχορηγήσεις από τον Δήμο Ξάνθης και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα γραφτεί στο Μητρώο και θα έχει αθλητική αναγνώριση. Εκτιμήθηκε ακόμα ότι 30.000 με 50.000 ευρώ θα μπορούσαν να αντληθούν από τοπικούς και μη επιχειρηματίες που έτσι κι αλλιώς έχουν εκφράσει πρόθεση να βοηθήσουν. Ακόμα, υπήρξε αναφορά στην ανάγκη να επαναδραστηριοποιηθούν οι ακαδημίες, ώστε να αναδειχθούν νέα ταλέντα όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οπως αναφέρθηκε, ο στόχος της προσπάθειας θα πρέπει να είναι η ομάδα σύντομα να ξεφύγει από τις μικρές ερασιτεχνικές κατηγορίες και να επιστρέψει στις επαγγελματικές, έχοντας ωστόσο παράλληλα έναν ισχυρό Ερασιτέχνη που στο μεταξυ θα καλλιεργήσει ακαδημίες αλλά και άλλα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το σκάκι. Εκτιμήθηκε ότι μέσα από την εκκαθάριση που θα γίνει στην ΠΑΕ, η οποία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία όπως το γήπεδο και το προπονητικό κέντρο στα Πηγάδια αξίας που ξεπερνά τα 2,5 εκατ ευρώ, τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την ΠΑΕ θα καλυφθούν ώστε όταν φτάσουμε στην στιγμή της ανόδου στις επαγγελματικές κατηγορίες να μην υπάρχουν βαρίδια.

Στην έναρξη της εκδήλωσης κλήθηκε να μιλήσει ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια της πρωτοβουλίας των φιλάθλων όπως και σε κάθξε άλλη προσπάθεια, ενώ αξίζει να σημειωθεί οτι στο ακροατήριο ήταν ακόμα ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης αλλά και ο εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης Σάββας Μελισσόπουλος καθώς και ο Γιάννης Παπαχρόνης. Ακόμα, παρουσιάστηκε ένα βίντεο με παλιές και πιο πρόσφατες δόξες της ομάδας που καλούσαν τον κόσμο να γραφτεί στον Ερασιτέχνη ΑΟΞ και να στηριξουν την προσπάθεια, μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Τοροσίδης και Πέτρος Μάνταλος που αναδείχθηκαν από τον ΑΟΞ και έγιναν αρχηγοί της Εθνικής Ελλάδος καθώς και οι Μάκης Τζάτζος, Δημήτρης Γούτας, Θοδωρής Βασιλακάκης, Στράτος Σβάρνας, Οκάν Χατζητεζόγλου, Πέτρος Ορφανίδης και Αντώνης Ράνος.