Ιστορικό ντεμπούτο του Φώτη Ιωαννίδη στην Εθνική Ανδρών σχεδόν 30 χρόνια μετά την παρουσία του πατέρα του Βασίλη στην Εθνική

Ηταν Νοέμβριος του 1993, στο ιστορικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο παιχνίδι της Εθνικής Ανδρών με την Ρωσία στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Με την κεφαλιά-γκολ του Νίκου Μαχλά η Ελλάδα κέρδιζε με 1-0 και προκρίνονταν πανηγυρικά στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ. Ηταν το πρώτο Μουντιάλ για την Ελλάδα.

Σε εκείνο το ιστορικό παιχνίδι ντεμπούτο με την Εθνική Ομάδα είχε κάνει ένα παιδί από το Θρυλόριο της Κομοτηνής, ο Βασίλης Ιωαννίδης, που μόλις μερικούς μήνες πριν είχε πάρει μεταγραφή από τον Απολλων Καλαμαριάς στον Ολυμπιακό. Τότε ήταν 26 ετών. Θα έπαιζε με τη φανέλα με το εθνόσημο άλλα δυο φιλικά ματς, πριν το Μουντιαλ, πριν ολοκληρώσει με τρεις συνολικά συμμετοχές την παρουσία του με την γαλανόλευκη.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, ο αγέννητος τότε γιος του Φώτης, έκανε και αυτός το βράδυ του Σαββάτου ιστορική πρεμιέρα με την φανέλα της Εθνικής Ανδρών. Σε ηλικία 22 ετών ο Φωτης Ιωαννίδης κλήθηκε από τον Γουσάβο Πογετ να αντικαταστήσει στο 58′ τον αρχηγό Τάσο Μπακασέτα που τραυματίστηκε, αλλά δεν κατάφερε να πετύχε ένα τέρμα παρά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν ώστε η Ελλάδα να ισοφαρίσει.

Μάλιστα, ο Φώτης Ιωαννίδης, που έγραψε την πρώτη διεθνή συμμετοχή του στην Εθνική Ανδρών στο 72ο λεπτο εγραψε μια απο τις σημαντικοτερες φάσεις για την Ελλάδα στον αγωνα αφου εκμεταλλεύτηκε το πρέσιγκ που έκανε ο ίδιος στον αντίπαλό του και το λάθος γύρισμα, μπήκε από δεξιά και σούταρε δυνατά στην κλειστή γωνία του Παναγή, που απέκρουσε σε κόρνερ.

Το μοναδικό γκολ της συνάντησης σημείωσε ο Τζιωνής στο 18′, αλλά ο αγώνας στιγματίστηκε από την ακύρωση του γκολ της ισοφάρισης στο 87′, που δεν μέτρησε ο Λευκορώσος Κουλμπάκοφ με τη συμβολή και του VAR, όταν από εκτέλεση κόρνερ ο Φούντας έπιασε «σκαστό» σουτ και η μπάλα αφού πήρε ύψος κατέληξε στα δίχτυα, αλλά ο βοηθός έδειξε οφ σάιντ, ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ και ο VAR στήριξε την απόφασή του.

Η Κύπρος, που νίκησε για πρώτη φορά την Ελλάδα σε επίσημο ματς και είχε να την νικήσει έστω σε φλικό από το 2001, συντήρησε με τους τρεις βαθμούς τις ελπίδες της να αποφύγει την τελευταία θέση και τον υποβιβασμό στη League D, καθώς έφτασε τη Βόρεια Ιρλανδία στους 5 βαθμούς και θα παίξει την Τρίτη στο Κόσοβο για ένα θετικό αποτέλεσμα, την ώρα που οι Βορειοϊρλανδοί θα δοκιμάζονται στη Ριζούπολη, απέναντι στην Εθνική.