Δύο χρόνια από τον υποβιβασμό του ΑΟΞ: Τι κάνουν σήμερα τα «μωρά» που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της φανέλας της Ξάνθης στα μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τα μπαράζ του ΑΟΞ με τον Απόλλωνα Σμύρνης, που σήμαναν τον υποβιβασμό της ομάδας της Θράκης από τα μεγάλα σαλόνια της SL1 για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες.

Μπαράζ που εξελίχθηκαν σε… παρωδία, με την ομάδα της Ξάνθης να καλείται να παίξει με 17χρονα και 18χρονα παιδιά που έγιναν μέσα σε 24 ώρες επαγγελματίες από την τότε διοίκηση για να μπορέσει η ομάδα να λάβει μέρος στους αγώνες.

Εκείνα τα παιδιά χειροκροτήθηκαν από όλους για την προσπάθειά τους, με τον τότε προπονητή τους Νίκο Καραγεωργίου να ζητά από την όποια διοίκηση του ΑΟΞ να τα προσέξει και να τα τιμήσει, όπως έκαναν και επιφανείς άλλοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου της Ξάνθης. Ωστόσο δύο χρόνια μετά, είναι αλήθεια ότι κανένα από αυτά τα παιδιά παραμένουν στις τάξεις του δυναμικού του ΑΟΞ.

Τον πρώτο χρόνο της διοίκηση του Μπιλ Πάπας, όσο είχε ο Ανέστης Τσετινές το πάνω χέρι στην ομάδα, τίμησε τουλάχιστον εκείνα τα συμβόλαια της πρώην διοίκησης παρά το δεδομένο οικονομικό βάρος. Μετά τον εκδιωγμό Τσετινέ ωστόσο, παρατηρήθηκε αλλαγή στρατηγικής και όπως εξήγησε ο νέος τεχνικός διευθυντής, σε αυτά τα παιδιά που δεν υπολογίζονται προφανώς από το νέο προπονητικό τιμ του Τζέιμι Μονρόι, προτάθηκε να λύσουν τα συμβόλαιά τους και να ξαναγίνουν ερασιτέχνες αν επιθυμούν να παραμείνουν στον ΑΟΞ, αλλιώς να πάρουν την ελευθέρας τους και να πάνε σε άλλη ομάδα.

Το ThrakiSportS με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από εκείνα τα μπαράζ, αναζήτησε ποια παιδιά δηλώθηκαν στο φύλλο αγώνος και επιχειρεί να ξεδιαλύνει τι κάνει το καθένα από τα «μωρά» που σήκωσαν επάνω τους το βάρος της φανέλας του ΑΟΞ:

Βίτορ Σάο Μπέντο: Ήταν καθ’ όλη τη χρονιά του υποβιβασμού αναπληρωματικός του Αμπάντ, αλλά τίμησε με την παρουσία του στα μπαράζ τον σύλλογο του ΑΟΞ. Από τους λίγους που παρέμειναν και την προπερσινή σεζόν στη Super League 2, αν και κατά βάση ως αναπληρωματικός του Ίτσο. Μετά την Ξάνθη επέστρεψε στη Β’ Πορτογαλίας αρχικά για την Εστρέλα και έπειτα για την Τροφένσε, ενώ σήμερα είναι παίκτης της Κοβίλια.

Δημοσθένης Τενεκές: Μετά τον ΑΟΞ αγωνίστηκε δανεικός στην Καβάλα, ενώ την περσινή σεζόν έπαιξε για λογαριασμό του Άρη Αβάτου. Πλέον είναι ελεύθερος στην αγορά και εξετάζει τις προτάσεις του για τη νέα σεζόν.

Βασίλης Φασίδης: Ο αρχηγός της Ξάνθης στα μπαράζ, αγωνιζόμενος με μορφή δανεισμού από τον ΠΑΟΚ, είχε πετύχει το τελευταίο γκολ του ΑΟΞ στην Α’ Εθνική με πέναλτι στη Ριζούπολη. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στα Τρίκαλα ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ, αλλά έχασε το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν λόγω πολύ σοβαρού τραυματισμού. Σήμερα είναι ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Β’.

Κώστας Θυμιάνης: Από τους ελάχιστους παίκτες που έμειναν στον ΑΟΞ μέχρι και την περσινή σεζόν, στην οποία μάλιστα ήταν και εκ των αρχηγών της. Πλέον έκανε προσφυγή κατά της ΠΑΕ Ξάνθη και κέρδισε την ελευθέρας του, με το όνομά του να «παίζει» έντονα για την ΑΕΚ.

Ιωάννης Λεωντσάκος: Μετά την Ξάνθη συμφώνησε με τον Διαγόρα Ρόδου, ωστόσο αποχώρησε σύντομα για οικογενειακούς λόγους και συμφώνησε να συνεχίσει τον Άρη Αβάτου, στον οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα.

Κώστας Ισαακίδης: Το περσινό καλοκαίρι αποχώρησε από την Ξάνθη και ήρθε σε συμφωνία με τη Βέροια του Παύλου Δερμιτζάκη, καταγράφοντας δύο συμμετοχές στο πρωτάθλημα της SL2. Στη Βέροια θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν καθώς έχει συμβόλαιο έως το 2023 υπό τις οδηγίες του Κώστα Ανυφαντάκη.

Νεκτάριος Κοτόπουλος: Μετά τα μπαράζ δόθηκε δανεικός στον ΟΦ Ιεράπετρας, με τη φανέλα του οποίου πέτυχε το πρώτο του επαγγελματικό γκολ κόντρα στην ΑΕ Καραϊσκάκης. Την περσινή σεζόν ξεκίνησε προετοιμασία με την Ξάνθη υπό τις οδηγίες του Μονρόι και πήρε χρόνο συμμετοχής στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Αλμωπό Αριδαίας, ωστόσο τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε στην ομάδα της καρδιάς του, τον Άρη Αβάτου.

Ηλίας Τσιτσεκίδης: O 20χρονος δεξιός μπακ από τη Νίψα Έβρου ανακοινώθηκε με μορφή δανεισμού από τον ΑΟΞ στην Αλεξανδρούπολη FC για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Προ δύο ημερών η Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε την επέκταση της συμφωνίας με τον ταλαντούχο αμυντικό.

Γιώργος Τσιλιγγίρης: Ο 20χρονος μέσος έμεινε μέχρι και την περσινή σεζόν στον ΑΟΞ, παίρνοντας συμμετοχές στο πρωτάθλημα κυρίως από τον Κώστα Ανυφαντάκη. Όπως γνωστοποίησε προ λίγων ημερών, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προσφυγή για την διεκδίκηση της ελευθέρας του, καθώς παρά την πρόθεσή του να χαρίσει τα δεδουλευμένα, η ΠΑΕ Ξάνθη δεν έδειξε καν το ενδιαφέρον να συζητήσει μαζί του. Ενδιάμεσα από τα μπαράζ, είχε περάσει από τον ΟΦ Ιεράπετρας με μορφή δανεισμού μαζί με τον Κοτόπουλο.

Σιμάρ Χασάνογλου: O 19χρονος στόπερ ήταν ένα ακόμα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ακαδημιών του ΑΟΞ, αλλά το περσινό καλοκαίρι αποχώρησε όπως οι περισσότεροι και ήρθε σε συμφωνία με τον Άρη Αβάτου.

Γιάννης Φάκης: Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στις ακαδημίες αλλά και στην πρώτη ομάδα του ΑΟΞ, ο 21χρονος Σερραίος αποτέλεσε παρελθόν από την Ξάνθη το περσινό καλοκαίρι και έδωσε τα χέρια του με τον Ηρακλή για την SL2. Πλέον αποχώρησε και από τον «γηραιό» και είναι ελεύθερος στην αγορά.

Απόστολος Αδαμίδης: O 19χρονος Σερραίος στόπερ που είχε αποβληθεί στον επαναληπτικό των μπαράζ στη Ριζούπολη μόλις στο 27′. Την περσινή σεζόν αγωνίστηκε με τη φανέλα του Αλμωπού Αριδαίας στην SL2, ενώ πλέον είναι ελεύθερος στην αγορά.

Τάσος Παπαδόπουλος: Μετά την Ξάνθη αγωνίστηκε σε Αγροτικό Αστέρα και Αστέρα Τριποτάμου, ενώ προ δύο ημερών ανακοινώθηκε από την Καβάλα για το νέο πρωτάθλημα στη Γ΄Εθνική.

Δημήτρης Τσιπούρας: Μετά την Ξάνθη έκανε το βήμα στον Άρη, με τον οποίο πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με την Κ19 του συλλόγου. Πλέον αναζητεί τον επόμενο σταθμό της καριέρας του καθώς έμεινε ελεύθερος από τους «κιτρινόμαυρους».

Αλή Ερτουρούλ: Μετά τα μπαράζ παρέμεινε στην Ξάνθη και τον Ιούνιο του 2021 δοκιμάστηκε στην πορτογαλική Μπράγκα και στη συνέχεια ακολούθησε τον ΑΟΞ στην προετοιμασία στο Πράβετς ο 18χρονος Ξανθιώτης. Από τον Φεβρουάριο του 2022 ανήκει στον Νέστο Χρυσούπολης.

Γιώργος Μανίσογλου: Ο 20χρονος Καβαλιώτης αποχώρησε από την Ξάνθη και τον Μάρτιο του 2021 ήρθε σε συμφωνία με τον Αλμωπό Αριδαίας για το πρωτάθλημα της Football Legaue. Την περσινή σεζόν αγωνίστηκε με τη φανέλα των Τρικάλων στην SL2, ενώ πλέον είναι ελεύθερος και αναζητά το νέο σταθμό της καριέρας του.

Σταμάτης Καρανικόλας: Αποχώρησε από τον ΑΟΞ το καλοκαίρι του 2021 και συμφώνησε με τον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου στον Νομό Πιερίας για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, ομάδα που παραμένει μέχρι και σήμερα.

Γιάννης Ιγνατιάδης: Ο 18χρονος πλέον αμυντικός αγωνίστηκε μέχρι και την περσινή σεζόν με την Κ19 της Ξάνθης, ενώ αναμένεται ενημέρωση για τη συνέχεια της ποδοσφαιρικής του πορείας.

Παναγιώτης Σταθάκης: Ο 25χρονος Εβρίτης γκολκίπερ αποτέλεσε παρελθόν από την Ξάνθη το περασμένο καλοκαίρι, καθώς προτιμήθηκε ο 23χρονος Λάζαρος Ηλιόπουλος για τρίτος πίσω από Ίτσο και Γιακουμή. Μετά τον ΑΟΞ συμφώνησε με την Καβάλα αρχικά για το πρωτάθλημα της Football League και πέρυσι για την SL2, ενώ σήμερα παραμένει ελεύθερος και αναζητά το νέο σταθμό στην κεριέρα του.