Σε κοινό πάνελ με Μητσοτάκη ο Κομοτηναίος παραολυμπιονίκης Αλεξ Ταξιλδάρης για τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία και τον αθλητισμό (+video)

Οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία βρίσκονται στον πυρήνα μιας δίκαιης κοινωνίας, και αυτή είναι η στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση στο πλαίσιο του Συνεδρίου “Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία”, που διοργάνωσαν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ).

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Αθηναΐς Νέγκα, μετείχαν ο Κομοτηναίος Παραολυμπιονίκης και φυσίατρος Αλέξανδρος Χέλμουτ Ταξιλδάρης, η Χριστίνα Λεϊμονή, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Λειτουργιών στη Microsoft ως μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η Διαμεσολαβήτρια Ρομά Μαριάννα Δήμου και η Παρασκευή Καλογεράκου, στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας και εργαζόμενη νέα μητέρα.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι “θέλουμε όλοι να έχουν τις ίδιες δυνατότητες να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και οποιαδήποτε κατάσταση, είτε κληρονομική, είτε επίκτητη, να μην είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο για την υλοποίηση αυτών των φιλοδοξιών τους“.

«Όσο σημαντικές και αν είναι οι εθνικές πολιτικές, νομίζω ότι υπάρχει αναγνώριση από το αναπηρικό κίνημα ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία με επιμέρους δράσεις και με έναν συντονισμό πολλών υπουργείων, άλλο τόσο σημαντική είναι και η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αυτοργάνωσης των ανθρώπων που μπορούν να ασκήσουν επιρροή σε τοπικό επίπεδο ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με πολίτες στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ίσες ευκαιρίες στην Εργασία». 

Σημείωσε ότι στον τομέα της αποκατάστασης πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και πρόσθεσε «έχουμε εθνικές επιτυχίες στον παραολυμπιακό τομέα και τις οποίες πρέπει να αναγνωρίσουμε καθώς είναι αποτέλεσμα της ατομικής προσπάθειας του καθενός και νομίζω θα είναι κατάκτηση για το παραολυμπιακό κίνημα η δημιουργία του παραολυμπιακού κέντρου στη Ραφήνα». Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Κομοτηναίου Παραολυμπιονίκη που αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν στο πεδίο της αποκατάστασης, κυρίως όσον αφορά την ειδίκευση και τις υποδομές, ενώ στάθηκε και στα θέματα προσβασιμότητας.

Ο Ταξιλδάρης σημείωσε πως ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού αποτελεί «τομή για τη χώρα μας» και θεσμοθετήθηκε σε συνεννόηση με φορείς ΑμεΑ ώστε να «στηθεί σωστά». Τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να κάνει ακόμη πολλά βήματα, κυρίως στον τομέα της αποκατάστασης, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που είχε κάνει για την επίλυση αυτών των ζητημάτων η μητέρα του πρωθυπουργού, Μαρίκα Μητσοτάκη. Αναφέρθηκε ακόμα στις επιτυχίες των αθλητών στους Παραολυμπιακούς Αγωνες, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση για τους αθλητές ΑμεΑ άρχισε να αλλάζει μετά τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, ενώ αναφέρθηκε και στην προωπική του ιστορία ως παράδειγμα.

Ο Μητσοτάκης παρενέβη στη συζήτηση και έκανε κάποιες παρατηρήσεις απευθυνόμενος προς τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη κάνοντας αναφορά και στην Κομοτηνή:

«Έχεις απόλυτο δίκιο να λες ότι στον τομέα της αποκατάστασης πρέπει να γίνει ακόμα σημαντική δουλειά και σε ευχαριστώ που μνημόνευσες τη μητέρα μου, η οποία πριν από 30 τόσα χρόνια είχε θέσει ως στόχο ζωής τη δημιουργία ενός μεγάλου Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, κάτι το οποίο ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί. Έχουμε επιμέρους δομές δημόσιες και ιδιωτικές, έχουμε καλή εμπειρία, αλλά ακόμα υπολειπόμεθα, δυστυχώς, για την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως αυτά τα οποία έπρεπε εσύ να διαχειριστείς.

Δεύτερη παρατήρηση.  Όσο σημαντικές κι αν είναι οι εθνικές πολιτικές -και νομίζω ότι υπάρχει μία αναγνώριση από το αναπηρικό κίνημα ότι για πρώτη φορά έχουμε κατ’ αρχάς μία εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία με πάρα πολλές επιμέρους δράσεις και με έναν συντονισμό που εμπλέκει πολλά Υπουργεία- άλλο τόσο σημαντική είναι και η από κάτω κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αυτοοργάνωσης των ανθρώπων οι οποίοι είναι οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι ότι μπορούν να ασκήσουν επιρροή σε τοπικό επίπεδο ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Και πράγματι η ιστορία που μας μετέφερες από την Κομοτηνή είναι ενδεικτική της αποτελεσματικότητας που έχουν τέτοιες προσπάθειες. Πρέπει να συναντηθεί δηλαδή η κεντρική πολιτική όπως αυτή χαράσσεται από την κυβέρνηση, από τα Υπουργεία, από τους αρμόδιους φορείς, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την κοινωνία των πολιτών, η οποία μπορεί πραγματικά να ασκήσει άλλου είδους πίεση και να βελτιώσει την κατάσταση σε τοπικό επίπεδο[…]».