Η αρεοπαγίτης που αποφασίζει για την πιθανή σωτηρία Ορφέα Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης και τον ενδεχόμενο υποβιβασμό του Άρη Αβάτου

Στην Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης της ΕΠΟ που λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες για πρώτη φορά στην ΕΠΟ σε εφαρμογή του νέου καταστατικού της Ομοσπονδίας, ανατέθηκε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά με την υπόθεση που έχει προκύψει αναφορικά με την Γ’ Εθνική.

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την υπόθεση με την οποία ασχολείται προκειμένου να κάνει την δική της εισήγηση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και η Νομική Υπηρεσία. Αριστος γνώστης των νομικών και ο ίδιος ο Μπαλτάκος, ακριβώς για να μην εκτεθεί, πέταξε την καυτή πατάτα πέρα από τη Νομική Υπηρεσία και στην νεοσύστατη Επιτροπή, η εισήγηση της οποίας θα είναι λίγο απίθανο να μην ακολουθηθεί.  

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη επιτροπή με πολύ σημαντικό ρόλο, αφού παρακολουθεί τη λειτουργία της Ομοσπονδίας σε ζητήματα χρηστής διακυβέρνησης, συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνου, ενώ θα έχει την ευθύνη και για την οργάνωση και εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας της Ομοσπονδίας. Σε αυτήν την Επιτροπή τέθηκε λοιπόν το ερώτημα για το τι πρέπει να γίνει μετά τις αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου για τον 1ο Ομιλο της Γ’ Εθνικής και του CAS για τον 2ο Ομιλο.

Σε σχέση με τον 2ο Ομιλο αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΠΟ έχει απευθυνθεί και στο ίδιο το CAS ζητώντας να ερμηνεύσει την απόφασή του. Αναφορικά με τον 1ο Ομιλο ωστόσο, όπου ελήφθη απόφαση να ακυρωθεί η επικύρωση της βαθμολογίας λόγω της κακής συμμετοχής στο πρωτάθλημα τεσσάρων ομάδων μεταξύ των οποίων ο πρωταθλητής Αγροτικός Αστέρας και οι Αρης Αβατου, Θερμαϊκός Θέρμης και Εθνικός Σοχού, το θέμα είναι εσωτερικό και αναμένεται ίσως και την άλλη εβδομάδα η γνωμοδότηση της Επιτροπής.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι η πιο πιθανή εισήγηση θα ειναι να τοποθετηθούν οι τέσσερις ομάδες χωρίς αθλητική αναγνώριση στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και μοιραία να υποβιβαστούν – αναγωρίζοντας εμμέσως το λάθος στο γεγονός ότι πέρυσι έγιναν δεκτές να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα αν και δεν έπρεπε. Από εκεί και πέρα, ερωτηματικό θα υπάρξει αναφορικά με το ποια θα είναι η πέμπτη ομάδα προς υποβιβασμό, αν δηλαδή θα είναι η τελευταία της ακυρωμένης επικύρωσης Πλαγιά ή αν θα ακυρωθούν όλοι οι αγώνες των ομάδων που βάσει Διαιτητικού δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, οπότε τελευταία θα πάει σε αυτήν την περίπτωση η Αλεξανδρούπολη.

Τα ερωτήματα δεν περιορίζονται βέβαια μόνο στην ουρα, που ενδιαφέρει εμάς σαν Θρακιώτες λόγω της εμπλοκής τριών ομάδων του γεωγραφικού μας διαμερίσματος, αλλά και στην κορυφή. Τι θα γίνει δηλαδή με τον νέο πρωταθλητή που θα είναι πιθανά ο Πανδραμαϊκός αλλα και με τα μπαράζ ανόδου που ακολούθησαν, στα οποία συμμετείχε ως πρωταθλητής από τον 1ο Ομιλο ο Αγροτικός Αστέρας και πέτυχε μάλιστα την άνοδο του από το πρωτάθλημα με τους πρωταθλητές των αλλων έξι Ομίλων.

Φυσικά υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο η βαθμολογία την επικύρωση της οποίας ακύρωσε το Διαιτητικό να παραμείνει ως έχει, αλλά συγκεντρώνει απειροελάχιστες πιθανότητες. Επίσης, μπορεί να αναζητηθεί τρόπος να παραμείνουν όλοι, αλλά αυτό απαιτεί αναδιάρθρωση και αλλαγή των προκηρύξεων. Σε κάθε περίπτωση, μετά από την προτροπή του Μπαλτάκου που αποφεύγει να πάρει θέση για το θέμα, την καυτή πατατα καλείται να βγάλει λίγο η Νομική Υπηρεσία και πολύ η Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης της ΕΠΟ, της οποίας πρόεδρος είναι η επίτιμη αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη.

Τα μέλη της Επιτροπής που καλούνται να αποφασίσουν και τα βιογραφικά τους, όπως τα είε ανακοινώσει η ίδια η ΕΠΟ:

Μπιτζούνη Διονυσία (πρόεδρος): Επί Τιμή Αρεοπαγίτης, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Ευρωπαϊκών σπουδών «Alcide de Gasperi», στη Δικαστική και Δικηγορική Επιστήμη (Πανεπιστήμιο Ρώμης «La Sapienza») και στο Ποινικό Δίκαιο και στην Εγκληματολογία (Πανεπιστήμιο Ρώμης «La Sapienza»). Μπήκε στο δικαστικό κλάδο το 1981, διετέλεσε πρόεδρος Πρωτοδικών, πρόεδρος Εφετών και Αρεοποαγίτης μέχρι το 2021 που συνταξιοδοτήθηκε.

Μπούρμπος Νικόλαος (αντιπρόεδρος): Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγο, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών, ενώ ως δικηγόρος έχει εκδικάσει σημαντικές υποθέσεις.

Βασιλικός Δημήτρης (μέλος): Απόφοιτος της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Λάλας Χρήστος (μέλος): Οικονομολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός, απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Στεργίου Κωνσταντίνος (μέλος): Διδάκτωρ Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Master of Arts από το Limerick Institute of Technology, Ιρλανδία.