Αγωνία στον Άρη Αβάτου, ορατός ο κίνδυνος υποβιβασμού στο τοπικό της ΕΠΣ Ξάνθης μετά την απόφαση του Διαιτητικού

Ορατός είναι ο κίνδυνος υποβιβασμού του Άρη Αβάτου όπως και των τριών ομάδων της Θεσσαλονίκης στα τοπικά πρωταθλήματα μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε τις ομάδες του Πανδραμαϊκού και του Ορφέα Ξάνθης.

Οπως είναι γνωστό, η απόφαση ακυρώνει την επικύρωση της τελικής βαθμολογίας του 1ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το σκεπτικό, με βάση όσα είχαν γίνει γνωστά κατά την προσφυγή των σωματείων και την εκδίκαση της υπόθεσης, ο Πανδραμαϊκός και ο Ορφέας Ξάνθης ισχυρίζονταν ότι τα συγκεκριμένα τέσσερα σωματεία μετείχαν κακώς στο πρωτάθλημα καθώς δεν είχαν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση που απαιτεί ο νόμος για την συμμετοχή στις εθνικές κατηγορίες.

Εφόσον οι προσφυγές τους έγιναν δεκτές και στο διατακτικό διατάσσεται η ΕΠΟ να ακυρώσει την επικύρωση της βαθμολογίας, η λογική λέει ότι οι αρεοπαγίτες έκαναν ουσιαστικά δεκτά τα επιχειρήματα των ομάδων του Πανδραμαϊκού και του Ορφέα Ξάνθης κρίνοντας ότι πράγματι κακώς συμμετείχαν στο πρωτάθλημα του 1ου Ομιλου οι συγκεκριμένες τέσσερις ομάδες εναντίον των οποίων έγιναν οι καταγγελίες και οι προσφυγές.

Με δεδομένο ότι πλέον έχει ακυρωθεί η επικύρωση, πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε νέα επικύρωση της βαθμολογίας θα πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση υπόψιν και ενδεχομένως οι συγκερκιμένες τέσσερις ομάδες να τοποθετηθούν στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και με δεδομένο ότι πέντε συνολικά ομάδες πέφτουν από τον 1ο Ομιλο, θα πρέπει αυτες να υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα, ο μεν Αρης Αβατου της ΕΠΣ Ξάνθης, οι δε τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης σε αυτό της ΕΠΣ Μακεδονίας.

Νομικός παράγοντας που συμμετείχε στην διαδικασία ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου τόνιζε ότι η απόφαση αυτή ειναι δεσμευτική για την Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και δεν έβλεπε τον τρόπο που δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί, υπενθυμίζοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα κινδυνεύσει να κηρυχθεί έκπτωτη όλη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ συμπεριλαμβανομένου του νεοεκλεγέντος προέδρου της Τάκη Μπαλτάκου. Ο τελευταίος, γνωρίζοντας άριστα νομικά, αναμένεται να αποτρέψει κάποια «παρανομία», εκτιμούσε ο ίδιος παράγοντας.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως μετα την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηριου ούτε ο υποβιβασμός του Ορφέα Ξάνθης θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένος, το αντίθετο μάλιστα, ούτε όμως και η παραμονή του Αρη Αβάτου που πλέον κινδυνεύει και αυτός με υποβιβασμό. Τρόπος να μείνουν και οι δυο ομάδες της Ξάνθης στην Γ’ Εθνική «με βάση τα ισχύοντα νομικά δεδομένα δεν υπάρχει», εξηγούσε ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας: «Εκτός αν υπάρξει άνωθεν παρέμβαση και πολύ ρίσκο από την Εκτελεστική Επιτροπή».