Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος για το θαύμα του 2004 και την στήριξή του ίδιου και των Legends της Εθνικής Ομάδας στους πρόσφυγες

Ο πρώην επιθετικός του Πανθρακικού και πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική το 2004 Δημήτρης Παπαδόπουλος μίλησε στο Metropolis αι αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα γίνει στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης των Legends 2004 με τοπικές Ακαδημίες Ποδοσφαίρου Κ12 και νεαρούς πρόσφυγες για να παίξουν ποδόσφαιρο.

Οι Legends 2004, τα παιδιά της Εθνικής ομάδας του EURO 2004 που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης είναι έτοιμοι για μία ακόμη σπουδαία συνάντηση. Το ποδόσφαιρο θα είναι και πάλι αυτό που θα στείλει πολλαπλά μηνύματα και θα βάλει τα παιδιά στο επίκεντρο. Το απόγευμα στη Λέσβο, το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, με την ευγενική παραχώρηση από τη Δημοτική Αρχή, θα υποδεχθεί τοπικές Ακαδημίες Ποδοσφαίρου Κ12 και νεαρούς πρόσφυγες για να παίξουν ποδόσφαιρο μαζί σε μια υπέροχη μέρα μακριά από διακρίσεις και περιορισμούς.

Οι Legends 2004, μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Champions For Life, και σε συνεργασία με το UEFA Foundation For Children, δείχνουν για μία ακόμη φορά το κοινωνικό τους πρόσωπο και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος μίλησε στο Metropolis για αυτήν την σημαντική εκδήλωση.

Στην αρχή των δηλώσεών του είπε: “Η ομάδα του 2004 πάντα έχει ως επίκεντρο τα παιδιά και τελευταία, κάνουμε αρκετά τουρνουά σε όλες τις πόλεις στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια με τη συνεργασία με το “Σταύρος Νιάρχος”. Είναι ένα διαφορετικό τουρνουά αυτό που θα κάνουμε στη Λέσβο είναι μία ένταξη των προσφύγων σε κάθε τοπική κοινωνία που υπάρχουν πρόσφυγες. Και με αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως, είναι κάτι σημαντικό”. Στόχος των Πρωταθλητών Ευρώπης είναι να περάσουν το μήνυμα ότι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός βοηθούν στην ενσωμάτωση των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες πέρα από διακρίσεις και περιορισμούς.

Ο Παπαδόπουλος πρόσθεσε: “Εμείς, ως ομάδα του 2004, είμαστε πρεσβευτές σε αυτό το κομμάτι, θέλουμε να βοηθήσουμε την ένταξη των προσφύγων γιατί -ας μην ξεχνάμε- όλοι είμαστε πρόσφυγες. Και εγώ, σαν παιδί έχω περάσει μία ανάλογη κατάσταση και ξέρω πώς αισθάνεται κάθε πρόσφυγας και κάθε παιδί. Κάθε παιδί θέλει να διασκεδάζει, να παίζει με τους φίλους του και να περνάει καλά. Άρα το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός, το προσφέρει αυτό”.

Συμπλήρωσε: “Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να επιβιώσουν. Μπορεί, η κάθε χώρα, ο κάθε άνθρωπος, ξαφνικά να μπει σε αυτή την κατάσταση κι εμείς ως Ελληνες είμαστε πάντα -ως λαός φιλόξενος- και είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα και πρέπει να συμπεριφερόμαστε ανθρώπινα”.

Ακόμη είπε: “Υπάρχει και η συνεργασία μου με το “UEFA Foundation”, εδώ και τέσσερα χρόνια, ένα project το “Beyond Goal” μαζί με την “Action Aid” στον Κολωνό. Μαζεύουμε παιδιά από το κέντρο της Αθήνας που είναι και πρόσφυγες αλλά και παιδιά από την τοπική κοινωνία που οι γονείς έχουνε κάποια οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά. Εμείς με το “UEFA Foundation” και την “Action Aid” στηρίζουμε και αυτά τα παιδιά που είναι στο κέντρο της Αθήνας. Δεν είναι μόνο στα νησιά, υπάρχουνε παντού”.

Πρόσθεσε: “Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε, μαζί με το “UEFA Foundation” που είναι σε όλες τις χώρες που υπάρχουνε παιδιά που έχουν αυτή την ανάγκη, είναι να μπορέσουμε να δώσουμε χαρά, να μπορέσουμε να εντάξουμε σε κάθε κοινωνία, σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρα αυτά τα παιδιά”.

Ο Παπαδόπουλος θυμήθηκε το δικό του ταξίδι από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην Ελλάδα. Είπε: “Τα αδέρφια μου γεννήθηκαν στο Καζακστάν, εγώ στο Ουζμπεκιστάν, τότε Σοβιετική Ένωση. Ήμουνα οκτώ χρονών όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα. Θυμάμαι το ταξίδι με το τρένο που κάναμε μία βδομάδα. Αυτό δεν ξεχνιέται. Ήταν να μείνουμε Θεσσαλονίκη, είχαμε κάτι συγγενείς αλλά τελικώς πήγαμε στην Αθήνα που είχαμε άλλους συγγενείς που μπορούσανε να μας φιλοξενήσουν άμεσα”.

Συμπλήρωσε: “Τα παιδιά, όπως και εγώ τότε αυτό που ήθελα, ήταν μέσω από το ποδόσφαιρο και γενικότερα μέσα από τον αθλητισμό να περνάω καλά. Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε εμείς ως ομάδα του 2004 που κάναμε κάτι μεγάλο, κατακτήσαμε την Ευρώπη που όλα τα παιδιά μας έχουνε σαν είδωλα. Και μπορεί πολλά από αυτά τα παιδιά που τώρα απευθυνόμαστε και είναι κάτω των 12 ετών, να μην μας γνωρίζουν. Αρα, θέλουμε να περάσουμε κάποια μηνύματα, θέλουμε να καθίσουμε μια μέρα μαζί τους, να είμαστε κάτι σαν μέντορες γιατί ο καθένας από μας θα πάρει μία ομάδα και θα λέμε τις ιστορίες μας, θα ακούμε τα προβλήματά τους, τις απορίες τους, τις ερωτήσεις, το κάθε παιδί το τι περνάει εκείνη τη στιγμή και το τι σκέφτεται μπορεί να είναι και κάτι εκτός ποδοσφαίρου”.

Πρόσθεσε: “Εμείς θα πρέπει να πούμε τις δικές μας ιστορίες σε αυτά τα παιδιά, τα βιώματά μας, θα πρέπει να συστηθούμε σε αυτά τα παιδιά ώστε να μας γνωρίσουν και να πάρουνε δύναμη από εμάς και να μπορέσουν να πετύχουν και αυτά στο μέλλον κάποια πράγματα. Η “Action Aid” έχει μια δομή, με επίκεντρο στον Κολωνό και μπορεί να μαθαίνει στα παιδιά και κομπιούτερ και ξένες γλώσσες και μαζί με το “UEFA Foundation” το προσφέρουμε αυτό τα τελευταία 3-4 χρόνια και συνεχίζουμε”.