Σενάριο αναδιάρθρωσης από την Γ’ Εθνική μέχρι και την Super League ανάλογα με την απόφαση του CAS – Ευκαιρία Ξάνθης για άνοδο στην SL1

Την απόφαση του CAS για την υπόθεση Κοζάνης – Μακεδονικού με την σωστή ή μη χρησιμοποίηση του Εβρίτη ποδοσφαιριστή Ανδρέα Θεοδωράκη περιμένουν στην ΕΠΟ, η οποία έχει καθυστερήσει.

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο είχε δεσμευτεί ότι θα βγάλει απόφαση έως το τέλος Ιουνίου, αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, αν και οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχουν καταθέσει εδώ και δέκα μέρες τα απαιτούμενα υπομνήματα.

Η έκδοση της απόφασης αναμένεται πλέον στις αρχές της εβδομάδας, με την ΕΠΟ να συνεδριάζει στη συνέχεια για να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για τη νέα σεζόν.

Στην ΕΠΟ περιμένουν την απόφαση για να προχωρήσουν τον σχεδιασμό τους για τη Γ’ Εθνική της νέας περιόδου, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να προκληθεί ντόμινο εξελίξεων σε όλες τις κατηγορίες.

Πρόθεση της Ομοσπονδίας, παρά τα πολλά σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, είναι η Γ’ Εθνική της νέας σεζόν να διεξαχθεί όπως προβλέπεται σε 4 ομίλους. Ο αριθμός των ομάδων που θα τους απαρτίζουν θα ξεκαθαριστεί μετά τη δήλωση συμμετοχών, κάτι για το οποιο έχουμε ομως μπροστά μας έναν ακόμα μηνα, καθως αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Αυγούστου.

Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και οι αυξανόμενες απαιτήσεις του πρωταθλήματος ίσως αποτρέψουν κάποιες ομάδες από το συμμετέχουν. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν εξελίξεις που θα αφορούν τις παραπάνω κατηγορίες ανάλογα με την απόφαση του CAS, με το ντόμινο αυτό να δείχνει στο βάθος ακόμα και… αναδιάρθρωση, επισημαίνει σε ρεπορταζ του το OnSports.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του CAS για την προσφυγή της Κοζάνης ενδέχεται να διαταράξει την κατάσταση στη Γ’ Εθνική και θα προκαλέσει εξελίξεις που ίσως φτάσουν έως τη Super League.

Εάν απορριφθεί η προσφυγή της Κοζάνης, τότε δεν θα αλλάξει κάτι, καθώς η ΕΠΟ θα επικυρώσει τις βαθμολογίες και τα μπαράζ.

Στην περίπτωση ωστόσο που δικαιωθεί η Κοζάνη, τότε θα συμβούν αυτόματα τα εξής:
1. Η συμμετοχή του Μακεδονικού στα μπαράζ ανόδου για τη Super League 2 θα ακυρωθεί και η ομάδα θα παραμείνει στη Γ’ Εθνική και τη νέα σεζόν.
2. Η Κοζάνη θα στεφτεί (εκ νέου) πρωταθλήτρια του 2ου ομίλου της Γ’ Εθνικής, η ΑΕ Λευκίμμης θα μείνει στην κατηγορία, ενώ στα τοπικά θα υποβιβαστεί ο Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων.
3. Με τη σεζόν 2021-22 ουσιαστικά να έχει ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει χρόνος να επαναληφθεί το ειδικό πρωτάθλημα ανόδου των πρωταθλητών της Γ’ Εθνικής για τη Super League 2. Και εκεί προκαλείται πλέον μπάχαλο.

Το πιθανότερο σενάριο που επεξεργάζεται η ΕΠΟ είναι να προβιβαστούν στη Super League 2 και οι οκτω πρωταθλητές των ομίλων της Γ’ Εθνικής. Για να δεχτεί κάτι τέτοιο ωστόσο η δεύτερη τη τάξει κατηγορία, θα πρέπει να λάβει κάποια ανταλλάγματα, μιας και πρόθεσή της είναι να μειωθούν οι ομάδες της τη νέα σεζόν από 34 που ήταν φέτος σε 30.

Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα που θα ζητηθεί με μεγάλη πιθανότητα να γίνει δεκτό; Αυτό θα έχει να κάνει με τη Super League, στην οποία θέλει η SL2 να προβιβάζει όχι μόνο μια ομάδα αλλά περισσότερες, Η σκέψη λοιπον ειναι από τη σεζόν 2023-24 η μεγάλη κατηγορία να αυξήσει τις ομάδες της από 14 σε 16.

Αυτό σημαίνει πως την προσεχή σεζόν, θα προβιβαστούν 4 ομάδες από τη Super League 2 (οι δυο πρώτες από κάθε όμιλο πιθανότατα, χωρίς μπαράζ και άλλες διαδικασίες), ενώ θα υποβιβαστούν δύο από την πρώτη κατηγορία.

Συνεπώς, ανοίγει διαπλατα π δρόμος και στην ομάδα της Ξανθης, εφόσον καταφέρει να φτιάξει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, να διεκδικήσει την επιστροφή της στην SL1, κάτι που δεν κατάφερε ούτε την περασμένη σεζόν που έμεινε 3η στον Βόρειο Όμιλο και 7η συνολικά στην κατάταξη του πρωταθλήματος αλλά ούτε και την προπερασμένη, όταν έμεινε 2η, έπαιξε μπαράζ με τον Παναιτωλικό αλλά δεν μπόρεσε για λίγα λεπτά να πετύχει την άμεση άνοδο…