Αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υποτιθέμενη απάτη στην Αυστραλία ο πιο στενός επιχειρηματικός συνεργάτης του Μπιλ Πάπας

Ο Βιντσέντσο Τεσοριέρο, επιχειρηματικός συνεργάτης του Μπιλ Πάπας στην Αυστραλία, αρνήθηκε ότι επινόησε ή γνώριζε οτιδήποτε για την υποτιθέμενη απάτη από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθη εις βάρος μεγάλων αυστραλιανών και παγκόσμιων τραπεζών ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τεσοριερο έχει κατηγορηθεί από την αυστραλιανή τράπεζα Westpac ότι ήταν μέρος μιας υποτιθέμενης συνωμοσίας του Πάπας και της εταιρείας του Forum Finance, η οποία ήρθε στο φως μετά από μια ανωμαλία στα συμβόλαια με έναν από τους πελάτες της Westpac, την WesTrac, στις 11 Ιουνίου πέρυσι.

Ο Μπιλ Πάπας εντοπίστηκε από την οικονομική επιθεώρηση Australian Financial Review τον Ιούλιο του 2021 να ζει στην Ελλάδα, μακριά από τις δικαστικές μάχες στην Αυστραλία για τα χαμένα εκατομμύρια. Η τράπεζα δημοσιοποίησε τους ισχυρισμούς της στις 2 Ιουλίου και δύο άλλες διεθνείς τράπεζες, η ιαπωνική Sumitomo Mitsui Banking Corporation of Japan και η γαλλική Societe Generale, ακολούθησαν σύντομα με ανάλογες κατηγορίες.

Ο Τεσοριέρο παραμένει στην Αυστραλία, σε αντίθεση με τον Πάπας, ο οποίος διέφυγε τον Ιούνιο του 2021 καθώς η Westpac άρχισε να κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις συμβάσεις της Forum. Το έγγραφο υπεράσπισης του Τεσοριέρο που κατατέθηκε στις δικαστικές αρχές της Αυστραλίας στις 20 Απριλίου λέει ότι «αρνείται ότι επινόησε το σχέδιο με τον κ. Πάπας» και επίσης «αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε γνώση για το σχέδιο πριν από τα τέλη Ιουνίου 2021».

Ο πρώην συνεργάτης του Μπιλ Πάπας αρνείται επίσης ότι συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιουδήποτε είδους συνωμοσία με τον Πάπας ή την Forum Finance ή οποιαδήποτε άλλη οντότητα. Ακόμα, αρνείται επίσης ότι γνώριζε ότι οποιοδήποτε από τα κεφάλαια που καταβλήθηκαν σε οποιαδήποτε από τις οντότητες που κατείχε με τον Πάπας «ελήφθησαν ακατάλληλα» από τις συναλλαγές που ισχυρίζεται η Westpac.

Μια έρευνα της Australian Financial Review αποκάλυψε τον Αύγουστο του περασμένου έτους έναν ιστό εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τον Πάπας και τον Τεσοριέρο. Ανάμεσά σε αυτές περιλαμβάνονταν ένα γιοτ 27 μέτρων Mangusta 105 με το όνομα XOXO που αρχικά ανήκε κατά το ήμισυ σε μια εταιρεία στο όνομα του Τεσοριέρο και του πατέρα του. Το σκάφος μεταβιβαστηκε αργότερα σε άλλη εταιρεία που ανήκε στον Τεσοριέρο. Ο πατέρας του αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Το πρώην σπίτι του Πάπας στο Rozelle του Σίδνεϊ, ανήκε σε μια εταιρεία εγγεγραμμένη στη Βικτώρια και ανήκε επίσης στον Τεσοριερο. Η Financial Review αποκάλυψε επίσης ότι μια σειρά από πολυτελή σπορ αυτοκίνητα πληρώθηκε από την Forum Group Financial Services. Ο Τεσοριέρο παραδέχεται ότι ήταν μέτοχος της τελευταίας από τον Νοέμβριο του 2017, αλλά αρνείται ότι διαχειριζόταν την επιχείρηση.

Οι υποθέσεις εναντίον του Forum αφορούν φερόμενα πλαστά συμβόλαια μίσθωσης εξοπλισμού, όπου οι πελάτες δεν τιμολογήθηκαν ποτέ και τα κεφάλαια μεταφέρονταν σε λογαριασμούς της την Forum Group Financial Services μόλις έφτασαν σε άλλα μέρη του Ομίλου Forum. Η FGFS έχει περιγραφεί στο παρελθόν στο δικαστήριο ως «η καρδιά» της φερόμενης απάτης 400 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον δικηγόρο του εκκαθαριστή McGrathNicol.

Σε αναφορές που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο πέρυσι από τους δικηγόρους του Τεσοριέρο, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι επένδυσε μεταξύ 7 και 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο Forum μεταξύ 2012 και 2019. Στο έγγραφο υπεράσπισης του ο Τεσοριέρο παραδέχτηκε ότι έλαβε χρήματα από την FGFS, αλλά «τα ποσά που πλήρωσαν σε αυτόν από την FGFS ήταν ως απόδοση της επένδυσης Τεσοριερο».

«Παρόλο που ο κ. Τεσοριέρο διορίστηκε ως μη εκτελεστικός διευθυντής της The Forum Group of Companies Pty Ltd τον Ιανουάριο του 2013, το έκανε για να επιβλέπει τα χρήματα που συνεισέφερε στην επιχείρηση. Δεν έπαιξε κανένα ενεργό ρόλο στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης γενικά, ή του Forum Finance ειδικότερα. Δεν είχε αποκλειστικό γραφείο ή τηλεφωνική επέκταση και μόνο σπάνια επισκεπτόταν τα γραφεία της επιχείρησης», έγραψε στις αναφορές του ο Paul Hayes, QC, εκπροσωπώντας τον Τεσοριέρο.

Ο Hayes έγραψε ότι η μόνη εμπλοκή του Τεσοριέρο με το Forum Group ήταν όταν ξεκίνησε κάποιες εξελίξεις ιδιοκτησίας το 2017. «Ο κ. Tesoriero δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη σε οποιαδήποτε συναλλαγή με χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού, Westpac ή Eqwe. Ποτέ δεν ήξερε ούτε υποψιάστηκε ότι τυχόν μισθώσεις εξοπλισμού μπορεί να ήταν δόλιες – νόμιζε ότι η επιχείρηση πήγαινε καλά και είχε αρχίσει να του αποδίδει επιστροφή για τις οικονομικές του συνεισφορές. Το 2020, έπαψε να είναι διευθυντής γιατί πίστευε ότι τα χρήματά του ήταν ασφαλή», αναφέρεται ακόμα στο υπόμνημα του επιχειρηματικού συνεργάτη του Παπας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακροάσεις για την υπόθεση Forum Finance έχουν οριστεί για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των Αυστραλιανών Μέσων Ενημέρωσης που αποτελούν την πηγή όλων αυτών των πληροφοριών. Ο Μπιλ Πάπας από την πλευρά του έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες μιλώντας ανεπίσημα σε πρόσωπα που τον έχουν ρωτήσει στην Ελλάδα και έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει και στην δικαιοσύνη της Αυστραλίας την κατάλληλη στιγμή που ο ίδιος θα κρίνει.