Τουρκική φιέστα στο κέντρο της Κομοτηνής από τον τούρκο υπουργό Αθλητισμού – Προσκάλεσε μειονοτικές ομάδες στη… «μαμά πατρίδα»

Τη γνωστή ρητορική περί καταπίεσης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας από την Ελλάδα και περί διαρκούς στήριξης από τη «μητέρα Τουρκία» έσπευσε ν’ αναμασήσει από την Κομοτηνή ο Τούρκος υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Μεχμέτ Κασάπογλου.

Ο πολιτικός προϊστάμενος του τουρκικού αθλητισμού περιόδευσε στην πόλη της Ροδόπης με αφορμή την… εορτή του Ραμαζανιού, ωστόσο κατά την πάγια τακτική της Τουρκίας, η επίσκεψή του μόνο ιδιωτική δεν ήταν, αφού έβγαλε επίσημο λόγο στο κέντρο της Κομοτηνής, ενώ επίσης συναντήθηκε με πολιτικούς και φορείς. Μάλιστα, συναντήθηκε με εκπροσώπους αθλητικών σωματείων μειονοτικών χωριών από όλη την Θράκη, τους οποίους προσκάλεσε στην «μαμά πατρίδα» Τουρκία.

Τον Κασάπογλου συνόδευσε στην περιοδεία του στην Θράκη η σύζυγός του Αϊσέλ Μπετούλ Κασάπογλου αλλά και ο Χακάν Τσαβούσογλου, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον Δήμο Αρριανών. Επίσης παρών ήταν και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, μεταξύ άλλων.

Οπως μεταφέρει η εφημερίδα «Χρόνος», η περιοδεία του ακολούθησε την… πεπατημένη Τούρκων πολιτικών, δηλαδή κατά σειρά προσκύνησε τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόξενο Κομοτηνής Μουράτ Ομέρογλου, συνομίλησε με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, την πρόεδρο του DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου, αλλά και τοπικούς πολιτευτές κι αυτοδιοικητικούς από τους οποίους ξεχώρισαν οι δήμαρχοι Αρριανών Αμέτ Ριτβάν και Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, που παρέστησαν στο ιφτάρ. Αντίθετα, σημειώνει η εφημερίδα, από όλη την περιοδεία απουσίασε ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, που το τελευταίο διάστημα έχει καταφανώς διαχωρίσει τη θέση του από εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός επισκέφτηκε επίσης το τέμενος Κιρ-Μαχαλέ για τη μεσημεριανή προσευχή του Ραμαζανιού, ενώ στη συνέχεια περιηγήθηκε στην απογευματινή αγορά της πόλης, ανταλλάσσοντας σύντομες κουβέντες με καταστηματάρχες και περαστικούς, υπό τα βλέμματα και της Αστυνομίας που ήταν διακριτικά παρούσα σε όλες τις επισκέψεις. Ο Σεντάτ Χασάν, πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» τον υποδέχθηκε στο ιφτάρ, το βράδυ της Τρίτης 26/04, στην αυλή του κτιρίου, ενώ λόγο απεύθυνε ο ίδιος, ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και φυσικά ο ίδιος ο Τουρκος υπουργός.

Επί 15 λεπτά περίπου μιλούσε επί του μικροφώνου ο Μεχμέτ Κασάπογλου, δίνοντας εμφανές πολιτικό στίγμα στην ομιλία του όχι μόνο υπέρ της Τουρκίας, αλλά και ιδιαίτερα υπέρ της κυβέρνησης Ερντογάν, που ολοένα χάνει το στοίχημα στο εσωτερικό της Τουρκίας λόγω της επιδεινούμενης τουρκικής οικονομίας. «Μπορεί να είμαστε μακριά, αλλά υπάρχει αγάπη μεταξύ μας, αδελφοί της Δυτικής Θράκης. Ο δεσμός μας ποτέ δεν έχει αποδυναμωθεί. Αντίθετα γίνεται ολοένα πιο ισχυρός», είπε χαρακτηριστικά. Στο λόγο του αναφέρθηκε πολλές φορές στη μειονότητα ως «Τουρκική», στους μουσουλμάνους πολίτες ως «Τούρκους» και στην καταργημένη νεολαία ως «Τουρκική», ενώ διαμήνυσε -δεχόμενος και χειροκρότημα από μερίδα του πλήθους- ότι «ως Τουρκία θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας».