Ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για την «καταστροφή μουσουλμανικού νεκροταφείου στον Πετεινό Ξάνθης με πρόσχημα την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου»

Αίσθηση και πολλές αναταράξεις προκάλεσε επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καταγγέλλει την καταστροφή μουσουλμανικού νεκροταφείου Οθωμανικής Περιόδου της Μειονότητας στη Δυτική Θράκη, κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στον Πετεινό Ξάνθης.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε την Παρασκευή, σε μια χρονική συγκυρία που οτιδήποτε εκδιδει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθείται στενά από όλους τους ξένους πολιτικούς, διπλωμάτες και τα μέσα ενημέρωσης – καθώς η Αγκυρα έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στον εν εξελίξει πόλεμο που συνεχίζεται για 26η ημέρα. Άλλωστε με τουρκική πρωτοβουλία φιλοξενήθηκαν από τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη εβδομάδα στην Αττάλεια οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ενώ η Τουρκία προωθείται ως ο «ουδέτερος» τόπος, στον οποίο θα μπορούσε να γίνει μια πιθανή συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο εγγύς μέλλον.

Σε αυτήν λοιπόν την χρονική συγκυρία αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Τουρκικό ΥΠΕΞ επέλεξε να προχωρήσει σε αυτήν την ανακοίνωση, εμφανίζοντας την Αγκυρα ως προστάτιδα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αλλά και ως καταγγέλουσα για καταστροφή από τις ελληνικές αρχές μουσουλμανικού νεκροταφείου της οθωμανικής περιόδου στην περιοχή της Ξάνθης. Αισθηση όμως προκαλεί ακόμα ότι ανατρέποντας πάγια τακτική του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει σε αυτην την ανακοίνωση να κάνει αναφορά σε «τουρκική» μειονότητα, ωστόσο καταφέρνει να στρέψει διεθνώς τα φώτα της δημοσιότητας στην περιοχή και εμμέσως να κατηγορεί την Ελλάδα ότι καταπατά δικαιώματα της μειονότητας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που προκαλεί και αθλητικό ενδιαφέρον αφού αναφέρεται σε κατασκευή γηπέδου ως πρόσχημα για την καταστροφή του νεκροταφείου, φέρει αριθμό πρωτοκόλλου Νο92. Εκδόθηκε την Παρασκευή στην αγγλική γλώσσα, είναι αναρτημμένη στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ (επικεφαλής του οποίου είναι ο εικονιζόμενος στην κεντρική σελίδα Μεβλούτ Τσαβούσογλου) και έχει ως εξής (πρώτα το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά και μετά σε μετάφραση στα ελληνικά):

No: 92, 18 March 2022, Press Release Regarding the Destruction of the Ottoman-era Muslim Cemetery of the Minority in Western Thrace
We condemn the destruction of the Ottoman-era Muslim cemetery belonging to the Minority in the village of Horozlu (Petinos) in Xanthi in Western Thrace on 16 March 2022, with the pretext of building a football field on it.
Necessary démarches were realized before Greece regarding this inhuman act, as it turns out to be carried out with the directives of the Mayor of Bulustra (Avdira).
We expect the Greek authorities, who responded positively to our démarches, to show the required sensitivity to finalize the investigation as soon as possible and to bring back the cemetery to its former state.

Η μετάφραση της τουρκικής ανακοίνωσης στα ελληνικά:

Νο 92, 18 Μαρτίου 2022, Ανακοίνωση Τύπου σε σχέση με την Καταστροφή του Μουσουλμανικού Νεκροταφείου της Οθωμανικής Περιόδου της Μειονότητας στη Δυτική Θράκη
«Καταδικάζουμε την καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου της οθωμανικής περιόδου που ανήκει στη Μειονότητα στο χωριό Χοροζλού (Πετεινός) στην Ξάνθη της Δυτικής Θράκης, που έγινε με πρόσχημα την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου σε αυτό.
Έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα ενώπιον της Ελλάδας σχετικά με αυτή την απάνθρωπη πράξη, καθώς αποδεικνύεται ότι έγινε υπό τις οδηγίες του Δημάρχου Μπουλούστρα (Αβδήρα).
Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές, που ανταποκρίθηκαν θετικά στα διαβήματά μας, να επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία για να ολοκληρωθεί η έρευνα το συντομότερο δυνατό και να επαναφέρουν το νεκροταφείο στην παλιά του κατάσταση
».

Μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υπήρξαν σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο πολλές αντιδράσεις. Το ThrakiSportS, με δεδομένη και την αθλητική πτυχή που έχει αυτό το πρωτίστως πολιτικό και διπλωματικό θέμα, αναζητά περισσότερες πληροφορίες και θα μεταφέρει σε επόμενη ανάρτηση το πλήρες ρεπορτάζ του.