Βραβεύθηκε από Αυγενάκη με την αφορμή της Ημέρας της Γυναίκας η Ξανθιώτισσα παραολυμπιονίκης Μαρία Καλπακίδου

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εκδήλωση με τίτλο «Με Γυναικείο Αποτύπωμα», αφιερωμένη στις αθλήτριες με αναπηρία, την οποία διοργάνωσε η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μάλιστα τίμησε μια Θρακιώτισσα πρωταθλήτρια: την παραολυμπιονίκη της κολύμβησης Μαρία Καλπακίδου που έλκει την καταγωγή της από τον Ζυγό Ξάνθης, χάλκινη στα 50μ. ύπτιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και δις ασημένια μετέπειτα, στις πισίνες στο ΟΑΚΑ, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Τυπικά αναφέρεται ως Θεσσαλονικιά η Μαρία Καλπακίδου αλλά ο πατέρας της είναι βέρος Ξανθιώτης και η ίδια κρατάει τις επαφές με την πατρίδα. Υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας κολύμβησης από την ηλικία των 13 ετών. Στο Σίδνεϊ κατέκτησε το πρώτο από τα τρία συνολικά μετάλλια που έχει σε επίπεδο Παραολυμπιακών Αγώνων ενώ έχει συμμετάσχει συνολικά σε πέντε Παραολυμπιακούς Αγώνες, με τελευταία της παρουσία στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Έγινε η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα-αθλήτρια με αναπηρία που βρέθηκε στο πόντιουμ των νικητριών σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της κολύμβησης (3η το 2000 στο 50μ. ύπτιο σε ηλικία μόλις 15 ετών) και Έχει σπουδάσει Ψυχολογία του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Αυγενάκης μαζί με την Ελένη Σαμαριτάκη τις τίμησε ως τις δύο πρώτες γυναίκες που συμμετείχαν σε Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2000 στο Σίδνεϊ (στην πρώτη επίσημη αποστολή της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής) και οι οποίες μάλιστα κατέκτησαν μετάλλιο (η Ρεθεμνιώτισσα Ελένη Σαμαριτάκη ξεκίνησε τον αθλητισμό το 1992 και οκτώ χρόνια αργότερα, στο Σίδνεϊ, έγινε η πρώτη Ελληνίδα Παραολυμπιονίκης στον στίβο, κατακτώντας δύο ασημένια μετάλλια στα 200 αλλά και τα 400μ. Αγωνίστηκε και το 2004 στην Αθήνα, ενώ -μεταξύ άλλων- στο παλμαρέ της έχει και την κατάρριψη του Παγκοσμίου ρεκόρ στα 400μ. το 1998).

«Η χώρα μας έχει καταρτίσει και υλοποιεί εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων. Διότι, δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ισότητα και δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς γυναίκες οικονομικά ανεξάρτητες και κοινωνικά αυτόφωτες. Είχα την ιδιαίτερη τιμή να βραβεύσω δύο από τις σπουδαιότερες κυρίες του Παραολυμπιακού κινήματος, που πριν από 22 χρόνια, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, κατέκτησαν τα πρώτα ελληνικά μετάλλια και φώτισαν το αθλητικό μας μονοπάτι για τις γυναίκες ΑμεΑ», ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.