Εφόσον όλα δείχνουν ότι δεν θα επιστρέψει ΟΥΤΕ φέτος ο ΑΟΞ στην Super League 1, θα καταφέρει να ανέβει του χρόνου;

Η ισοπαλία το βράδυ της Κυριακής στην Ηγουμενίτσα, πέρα από την όποια γκρίνια υπάρχει για διαιτητή ή προπονητή ή Στολτίδη ή γενικά σε όσους φταίνε για την φετινή (κακή, κακά τα ψέματα) πορεία, έχει προκαλέσει και ένα κύμα αγωνίας στους φίλους του ΑΟΞ.

Η ομάδα της Ξάνθης υποβιβάστηκε, όπως υποβιβάστηκε, πριν δυο χρόνια, μετά από 31 έτη συνεχόμενης παρουσίας στα μεγάλα σαλόνια της Α’ Εθνικής. Πέρυσι ξεκίνησε την σεζόν ως γκραν φαβορί για την άνοδο. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι με τα λεφτά που δαπανήθηκαν για το ρόστερ θα μπορούσε η ομάδα να μην τερματίσει πρώτη. Κι όμως, η σεζόν πέρασε από χίλια κύματα, τελικά ανέβηκε ο Ιωνικός απευθείας, η Ξάνθη ως δεύτερη πήγε σε μπαράζ και δεν πήρε την ανοδο για οκτώ λεπτά, εξαιτίας ενός πέναλτι.

Φέτος ξεκίνησε και πάλι ως πρώτο φαβορί για την άνοδο και αν υπήρχε στην αρχή της σεζόν μια ανησυχία, αυτή περισσότερο είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο τίτλος θα κριθεί σε ένα ματς μπαράζ με τον πρωταθλητή του Νοτίου Ομίλου. Μετα από 20 αγωνιστικές, πλέον το τρένο της πρωτιάς στον Βόρειο Όμιλο που δίνει το εισιτήριο για την διπλή ευκαιρία των μπαράζ (αρχικά με τον πρωταθλητή του Νοτίου Ομίλου, στην συνέχεια για τον ηττημένο με τον προτελευαίο της SL1), δείχνει να έχει χαθεί.

Εννιά βαθμούς μακριά από την Βέροια και πίσω και από την ΑΕΛ, όλοι συμπεραίνουν ότι η κατάσταση δύσκολα ανατρέπεται, όχι μόνο γιατί φαντάζει απίθανο να υπάρξουν τόσες απώλειες από τους προπορευόμενους αλλά κυρίως γιατί η Ξάνθη δείχνει ανίκανη, ακόμα και αν υπάρξουν, να τις εκμεταλλευθεί. Οπότε η απορία δημιουργείται και είναι η εξής: εφόσον ΟΥΤΕ φέτος ο ΑΟΞ θα καταφέρει να επιστρέψει «εκεί που ανήκει», στην SL1, οπως λένε όλοι στην Ξάνθη, θα το καταφέρει του χρόνου;

Το δις εξ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού – και υπενθυμίζεται ότι άνδρες κατά βάση είναι εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις στη νέα εποχή του ΑΟΞ. Θα υπάρξει και… τρις εξαμαρτείν; Αγνωστο είναι αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση η νέα σεζόν θα είναι ακόμα πιο δύσκολη από την φετινή. Ανεξάρτητα απο το ρόστερ που θα φτιαχτεί και το οποίο δείχνει εξαιρετικά πιθανό και αυτό το καλοκαίρι να είναι αρκετά αλλαγμένο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ομοιογένεια της ομάδας, θα πολλαπλασιαστούν οι δυσκολίες σε σχέση με τους αντιπάλους.

Κακά τα ψέματα. Του χρόνου ξεκινώντας το πρωτάθλημα, πιθανότατα έχοντας την ίδια μορφή με το φετινό, ο ΑΟΞ θα έχει πάλι να αντιμετωπίσει μια ΑΕΛ, ίσως αν σωθεί έναν ενισχυμένο ΑΟΚ, μια ακόμα πιο δυνατή και όχι νεοφώτιστη ΑΣΑ και ενδεχομένως ξανά μια Βέροια – αν δεν καταφέρει να ανέβει. Επίσης, από τον Νότιο Όμιλο θα υπάρχουν όλες αυτές οι ομάδες που υπάρχουν και φέτος συν την όποια ομάδα ή τις όποιες ομάδες υποβιβαστούν από την SL1 φέτος, οι οποίες εξ ορισμού θα ξεκινήσουν ως φαβορί για την άμεση επιστροφή. Η Ξάνθη δύσκολα θα ξεκινήσει τη νέα σεζόν ως το γκραν φαβορί που ξεκίνησε φέτος και πέρυσι.

Αυτό μπορεί να είναι και καλό αν λειτουργήσει όπως λειτούργησε πέρυσι για τον Ιωνικό ή φέτος όπως δείχνει μέχρι στιγμής για την Βέροια, αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι ο στόχος της επιστροφής στην SL2 όσο απομακρυνόμαστε από την στιγμή του υποβιβασμού, θα δυσκολεύει περισσότερο για τον ΑΟΞ. Και θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο όσο οι στιγμές της Α’ Εθνικής αρχίζουν σιγά-σιγά να γίνονται μακρινές όμορφες αναμνήσεις. Την έχουν πατήσει έτσι πολλές ιστορικές ομάδες. Τα παραδείγματα πολλά. Αρκεί να δει κανείς στην γειτονιά μας την Καβάλα, την Δοξα Δράμας, τον Πανσερραϊκό, ακόμα και πιο πρόσφατα τον Πανθρακικό.

Αν στόχος του ΑΟΞ και των ιθυνόντων του είναι η «άμεση» επιστροφή στην SL1, καλό είναι να υπάρξει αυτογνωσία. Αυτός ο στόχος της «άμεσης» επιστροφής μάλλον μας τελείωσε (υπάρχει μόνο μια εξωαγωνιστική περίπτωση, για να σας κάνω μια αποκάλυψη, αλλά επειδή είναι υπό πολλές αιρέσεις, καλό είναι να μην μπαίνουμε σε αυτην την διαδικασία καλλιεργώντας ελπίδες που μπορεί να αποδειχθούν φρούδες). Το θέμα είναι ποιος είναι ο στόχος από εδώ και στο εξής. Αν παραμένει ίδιος και δεν έχει μετατοπιστεί πλέον στο «να υπάρχουμε στην Β’ Εθνική και πάλι ευχαριστώ να λέμε», η προεργασία πρέπει να ξεκινήσει από… χθες.

Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει με ποιον προπονητή, με ποιον τεχνικό διευθυντή, ενδεχομένως και με ποια… διοικηση θα πορευτεί η ομάδα. Ποιοι παίκτες από το φετινό ρόστερ θα παραμείνουν, σε ποιες θέσεις θα αναζητηθούν αντικαταστάτες, να φτιαχτεί από τώρα η λίστα των υποψήφιων στόχων και να ξεκινήσουν οι πρώτες κρούσεις. Αν δεν έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι, θα αποδειχθεί στην πράξη, όπως συνέβη τα τελευταία δυο χρόνια, ότι θα είναι πολύ αργά. Και πολύ απλά του χρόνου τέτοια εποχή θα μιλάμε για το… τρις εξαματρείν.