Απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ εργάστηκε ως γυμναστής στη Μίντιλαντ και αποκαλύπτει τα μυστικά της ενόψει ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την Πέμπτη τη Μίντιλαντ για τα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ, με στόχο την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Αν υπάρχει ένας Έλληνας που γνωρίζει όσο κανείς την ομάδα από τη Δανία, αυτός είναι ένας απόφοιτος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο λόγος για τον νυν γυμναστή του ΟΦΗ Γιώργο Ερμείδη. Ο Γιώργος εργάστηκε για περίπου δύο χρόνια στη δανέζικη ομάδα και μοιράστηκε πρόσφατα με το Metrosport τις εμπειρίες του στη σκανδιναβική χώρα, τον τρόπο λειτουργίας της πρώην ομάδας του, τα σημεία που πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ για να πάρει την πρόκριση αλλά και τους παίκτες-κλειδιά της δανέζικης ομάδας.

«Πήρα το πτυχίο και το μεταπτυχιακό μου στην Κομοτηνή και στο δεύτερο πήρα υποτροφία για την Αγγλία. Γνώρισα κάποιους Δανούς και μου είπαν να πάω στην Ιταλία για το διδακτορικό μου και μαζί με τη συνεργασία που είχε με Πανεπιστήμιο του Οντένσε, πήγα στη Δανία για να ολοκληρώσω το διδακτορικό μου. Εμεινα δύο χρόνια στη Δανία για να τελειώσω το διδακτορικό μου και έψαχνα κάτι για να μείνω στη χώρα. Ημουν μαζί με έναν διδακτορικό φοιτητή και φίλο μου, τον πήρε τηλέφωνο ο πρώτος γυμναστής της Μίντιλαντ και έψαχναν έναν άνθρωπο σαν και μένα. Και πήγα. Τόσο απλά. Τα πρώτα δύο χρόνια έμενα στο Οντένσε, μετά πήγα στο Χέρνινγκ που εδρεύει η Μίντιλαντ», αποκαλύπτει αρχικά ο Ερμείδης σε σχέση με το πως βρέθηκε στην συγκεκριμένη ομάδα.

A generic square placeholder image with rounded corners in a figure.

«Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα σε επίπεδο πανεπιστημίων. Το επίπεδο είναι σε απίστευτα αξιόλογο και οι έρευνες που γίνονται στην Ελλάδα δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από άλλες που γίνονται στο εξωτερικό. Η διαφορά είναι στην οργάνωση, ένα κράτος που επενδύει πολύ στην παιδεία και στην εκπαίδευση των ανθρώπων. Στην Αγγλία και στην Ιταλία είχα υποτροφία, αλλά η εκπαίδευση είναι ιδιωτική. Στη Δανία από τη στιγμή που μπαίνεις στη διαδικασία του μεταπτυχιακού, πρέπει κάτι να προσφέρεις», προσθέτει ο Γιώργο Ερμείδης.

Αυτή τη στιγμή είναι δεύτερος γυμναστής στον ΟΦΗ. Ποιες είναι οι αρμοδιότητές του; «Αυτά που μπορεί να κάνει ο δεύτερος γυμναστής είναι τεστ φυσικής κατάστασης, να ασχολείται με τα gps που έχουν όλες οι ομάδες, αποκατάσταση τραυματιών που δεν εμπλέκονται με την ομαδική προπόνηση που πρέπει να ασχοληθεί ο πρώτος γυμναστής. Και ο,τιδήποτε μπορεί να χρειαστεί η ομάδα. Την ίδια θέση είχα και στη Μίντιλαντ, αν και στον ΟΦΗ έχω περισσότερες αρμοδιότητες. Σκεφτείτε πως τώρα στη Μίντιλαντ υπάρχουν 15 άτομα που κάνουν πρακτική. Επίσης, 5-6 στελέχη της ομάδας που είναι πολλά χρόνια στην ομάδα, ο πρώτος προπονητής μπορεί να αλλάξει ανά δύο χρόνια. Είναι ένας από τους λόγους που η ομάδα διαπρέπει γενικότερα. Το πλάνο στηρίζεται σε αυτά που έχουν θεσπιστεί ανεξαρτήτως προπονητή που είναι στην πρώτη ομάδα. Ο βοηθός προπονητή είναι πέντε χρόνια στην ομάδα και είναι ένα από τα στελέχη που δεν αλλάζει εύκολα. Η Μίντιλαντ έχει βάλει πολλά πράγματα στη σειρά για να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Στη Μίντιλαντ έχουν τη δική τους νοοτροπία και προσπαθούν να τη διατηρήσουν, είτε σε τεχνικό επιτελείο είτε σε παίκτες. Χτίζουν την ομάδα γύρω από συγκεκριμένες ιδέες και θέλουν τα μέλη του συλλόγου να έχουν ήδη ή να έχουν αποκτήσει το dna της ομάδας».

Με τη Μίντιλαντ ο Γιώργος Ερμείδης είχε την ευκαιρία να βρεθείς σε ομίλους τους Τσάμπιονς Λιγκ. Πως ήταν αυτή η εμπειρία και πόσο μεγάλωσε τη δανέζικη ομάδα ως σύλλογο αυτή η συμμετοχή; «Προσωπικά ήταν μια απίστευτη εμπειρία, ίσως η μεγαλύτερη που έχω ζήσει ποδοσφαιρικά μέχρι την επόμενη. Ο σύλλογος μεγάλωσε απίστευτα και απότομα, έκανε το μεγάλο βήμα, το μομέντουμ για την ομάδα ήταν το καταλληλότερο. Εκεί που ήταν κοντά σε ομάδες όπως η Κοπεγχάγη και Μπρόντμπι, μπήκαν γερά οι βάσεις για να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες, ίσως και από πάνω τους. Ηταν δύσκολη η πορεία για να μπει στους ομίλους. Πέρασε πρώτα τη Λουντογκόρετς, έπειτα τη Γιουνγκ Μπόις θριαμβευτικά και στο τέλος της Σλάβια σε διπλά παιχνίδια. Το σημαντικότερο παιχνίδι από εκείνη την πορεία δεν ήταν στους ομίλους, αλλά στα πλέι οφ και το 4-1 κόντρα στη Σλάβια Πράγας».

ermeidis-mintilant5.jpg

Τι στυλ ποδοσφαίρου έχει η Μίντιλαντ; Ο Ερμείδης απαντά ότι δεν είναι η κλασική δανέζικη ομάδα. «Προσπαθεί να ξεφύγει από το σκανδιναβικό στυλ, αλλά κάτι την κρατάει εκεί κοντά. Στη Δανία αλλά και στην Ευρώπη, παίζει καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Στόχος είναι η πίεση ψηλά, η φυσική κατάσταση. Αρκετή δουλειά γίνεται στις στατικές φάσεις, όπως πλάγια άουτ». Ποια η διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό και το δανέζικο ποδόσφαιρο; «Στο δανέζικο ποδόσφαιρο κυριαρχεί η φυσική κατάσταση, στην Ελλάδα δίνουμε περισσότερο σημασία στην τακτική».

Πιστεύει πως μπορούν οι Δανοί παίκτες να έρθουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί έχουμε και μια προϊστορία με μεγάλους παίκτες που έχουν παίξει εδώ (όπως ο Χένρικσεν); Ο Γιώργος Ερμείδης απαντά στη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στο MetroSport: «Το πιστεύω πως μπορούν να έρθουν οι Δανοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έρχονται με μια νοοτροπία φυσικής κατάστασης και αν καταλάβουν το τεχνικοτακτικό κομμάτι των ελληνικών ομάδων, τότε σίγουρα μπορούν να διαπρέψουν. Για παράδειγμα στη Μίντιλαντ, ο Εβάντερ είχε μεταγραφεί έξι μήνες πριν πάω εγώ εκεί. Εχει ποιότητα αλλά φαινόταν πως του έλειπε η φυσική κατάσταση. Δούλεψε όμως και πλέον είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Ηρθε ως κλασικό δεκάρι και η ομάδα τον χρησιμοποιεί ως 6αρο-8άρι. Αν δεν κάνω λάθος, στο Γιουρόπα Λιγκ η Μίντιλαντ δήλωσε 16 ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τις ακαδημίες της».

Μπορεί κάποια ομάδα στην Ελλάδα να αντιγράψει το μοντέλο της Μίντιλαντ; «Εννοείται. Απλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει η υπομονή για να γίνει αυτό. Αυτό το πρότζεκτ της Μίντιλαντ στηρίζεται εδώ και μια 10ετία για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Το να κάνεις βιαστικές κινήσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι κάτι που δεν κάνει καλό. Ο Ράσμουν Ανκερσεν αποχώρησε και από τη Μίντιλαντ και από τη Μπρέντφορντ, που ήταν ο άνθρωπος του ιδιοκτήτη, και έφυγε για να ξεκινήσει κάτι δικό του. Ηταν τεχνικός διευθυντής στην αγγλική ομάδα και πρόεδρος στη Μίντιλαντ. Υπό την καθοδήγησή του και οι δύο ομάδες κατάφεραν τρομερά πράγματα τα τελευταία χρόνια».

ermeidis-mintilant3.jpg

Η Μίντιλαντ είναι μια ανερχόμενη δύναμη στη Δανία. Τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ; «Ο ΠΑΟΚ αν είναι σοβαρός, μπορεί να εκμεταλλευτεί πολλά πράγματα. Η Μίντιλαντ βρίσκεται σε διακοπή χειμώνα, επιστρέφουν σε λίγες μέρες. Στο πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, θα είναι το πρώτο επίσημο για τους Δανούς για το 2022. Θα την επηρεάσει η διακοπή χειμώνα, όπως και να το κάνεις χάνεις τον ρυθμό σου. Πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να φέρει βαθμούς στην Ελλάδα με την πρόκριση. Η Μίντιλαντ έχει νεαρούς ποδοσφαιριστές και θα έρθουν με δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και θέλοντας τις μονομαχίες, για να διεκδικήσουν την πρόκριση. Δεν είναι αμελητέα ποσότητα η Μίντιλαντ, ίσως είναι η καλύτερη κλήρωση που θα μπορούσε να είχε. Με ένα καλό αποτέλεσμα στη Δανία, στην Τούμπα αν είναι σοβαρός ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει την πρόκριση. Δεν θα αλλάξουν πολλά στη χειμερινή προετοιμασία».

Ποιοι είναι οι παίκτες-κλειδιά; «Ο Εβάντερ σίγουρα. Στην επίθεση δυσκολεύονται μετά τον τραυματισμό του Μπρουμάδο. Και ο Σίστο μπορεί να κάνει την διαφορά με τις κινήσεις του. Ο Παουλίνιο είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Η πιο δυνατή γραμμή της Μίντιλαντ είναι η μεσαία της γραμμή».

Ποιο είναι το σημείο που θα πρέπει να εστιάσει ο Δικέφαλος για να πάρει την πρόκριση; «Η ταχύτητα της Μίντιλαντ. Ο ΠΑΟΚ έχει πιο έμπειρους παίκτες για να διαχειριστεί τις καταστάσεις. Θα το ξαναπώ, αν είναι σοβαρός ο ΠΑΟΚ πιστεύω πως μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση. Θα παίξει ρόλο και σε τι κατάσταση θα βρεθεί η ελληνική ομάδα. Σίγουρα η Μίντιλαντ θα είναι πιο ξεκούραστη από τον ΠΑΟΚ που θα προέρχεται από συνεχόμενα παιχνίδια».

Οσο για την ερωτηση αν ο τρόπος παιχνιδιού της Μίντιλαντ ταιριάζει στον ΠΑΟΚ για να την αντιμετωπίσει, ο Γιωργος Ερμειδης απαντά: «Θα το ξαναπώ. Ο ΠΑΟΚ έχει πολύ έμπειρους παίκτες και μπορούν να διαχειριστούν πολύ καλά κάποιους αντιπάλους τους, που θα έρθουν με αυθορμητισμό. Η Μίντιλαντ θα έρθει πολύ δυναμικά για να περάσει στην επόμενη φάση. Ο ΠΑΟΚ αν είναι έτοιμος και προσηλωμένος στο παιχνίδι θα περάσει. Ο Κούρτιτς είναι πολύ πιο έμπειρος από τον Ονιεντίκα της Μίντιλαντ που παίζει πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο. Επίσης, ο Ακπομ πάει πολύ καλά το τελευταίο διάστημα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα της Μίντιλαντ. Εχει την ταχύτητα και τη δυναμική να τελειώσει τις φάσεις».